Pereiti į pagrindinį turinį

Agurkiniai gyvavo dešimtmetį, kas laukia kitos Kauno gaujos?

2013-01-24 05:00
Agurkiniai gyvavo dešimtmetį, kas laukia kitos Kauno gaujos?
Agurkiniai gyvavo dešimtmetį, kas laukia kitos Kauno gaujos? / Shutterstock nuotr.

Po prieš keletą metų sutriuškintos Daktarų gaujos įsitvirtinę agurkiniai priėjo liepto galą. Lyderiai suimti ne vienam mėnesiui. Patyrę pareigūnai perspėja, kad laisva vieta tuščia ilgai nebūna.

Leido suimti

Vilniaus miesto apylinkės teismas vakar leido suimti įtariamą Agurkinių organizuotos nusikalstamos grupuotės vadeivą Saulių Velečką, grupuotės narius Algimantą Ringailą ir Norbertą Tučkų, Tadą Petrošių ir Darių Petkauską.

S.Velečka, A.Ringaila, N.Tučkus nelaisvėje praleis tris mėnesius. Dviem mėnesiams teismas leido suimti T.Petrošių ir D.Petkauską. Pastarojo broliui Andriui Petkauskui suėmimo sankcija bus skirta šiandien.

Visiems sulaikytiesiems pareikšti įtarimai dėl nusikalstamo susivienijimo veiklos, neteisėto disponavimo labai dideliais kiekiais narkotinių ir psichotropinių medžiagų, neteisėto praturtėjimo ir kitų nusikaltimų.

Teigiama, kad gaujos narkotikų platinimo keliai veda ne tik į Europos Sąjungos šalis. Pareigūnų duomenimis kiekiai gerokai viršija „labai didelio kiekio“, kuris numatytas Baudžiamajame kodekse, ribą.

Kiti – kamuoliniai?

„Agurkiniai sustiprėjo eliminavus daškinius ir Daktarų grupuotę. Tuomet jiems atsivėrė palanki terpė stiprėti, konkuruoti su kamuoliniais, – teigė buvęs generalinis policijos komisaras Vytautas Grigaravičius. – Agurkiniai jau tada buvo pavojingai stiprūs, todėl labai džiaugiuosi, kad jų veikla nutraukta.“

Buvęs komisaras pabrėžė, kad agurkiniai išsiskyrė organizuotumu, turėjo savo grupuotės schemą, įvairių priemonių savo tikslams pasiekti. Naudojo brutalią jėgą, buvo ryžtingi ir veržlūs, išsiskyrė gera veiksmų koordinacija.

Pasak V.Grigaravičiaus, tokios vietos tuščios ilgai nebūna. „Kamuoliniams dabar lyg ir sumažėjo lygiaverčių konkurentų ir atsirado didesnės galimybės plėsti savo nusikalstamą veiklą“, – neatmetė prielaidos buvęs komisaras.

Išgelbėjo laikrodis

Savo „karjeros“ pradžioje S.Velečkai pavyko išgyventi pasikėsinimą. Pradedantį mafiozą išgelbėjo laikrodis. Maždaug prieš dešimtmetį šaulys S.Velečkos tykojo Žaliakalnyje. Taikiniu tapęs gaujos lyderis dengėsi nuo į jį skriejančių kulkų. Skydu tapo laikrodis, kuriame kulka, galbūt lemtinga, ir įstrigo.

Kauno vyriausiojo policijos viršininko pavaduotojas, atsakingas už kriminalinę policiją, Antanas Gaižauskas patvirtino, kad po Daktarų ir Daškinių gaujų viešpatavimo nusikalstamos grupuotės aiškinosi santykius šūviais. Apie 2002-uosius nusikalstamų gaujų nariai vienas po kito krito nuo konkurentų šūvių.

S.Velečka garsėjo ypatingu rūpinimusi savo saugumu. Net ir trumpam išeinantį iš namų, jį visada lydėjo ginkluoti apsaugininkai. Pastaruoju metu Agurkinių gaujos vadeiva važinėjo šarvuotu automobiliu. Iki visiško saugumo Agurkui trūko šarvuotų padangų. Kauno meistrai šios jo užgaidos negalėjo patenkinti.

Aidėjo šūviai

Ne kartą pasikėsinta ir į šiuo metu suimtą T.Petrošių. 2009 m. Radikių kaime T.Petrošiui su apsaugininku važiuojant „Audi“ automobiliu kelią pastojo „Renault“ automobilis. Iš jo iššokę vyrai paleido seriją šūvių į agurkinius iš „Kalašnikovo“ automato.

Nors ir itin sunkios būklės nuvežtas į Kauno klinikas, T.Petrošius išsikapstė. Pasikėsinimu nužudyti buvo įtartas konkuruojančios Kamuolinių grupuotės lyderis Giedrius Janonis. Kamuolys netgi buvo suimtas, tačiau tyrėjams pritrūko įrodymų.

Po metų vėl buvo pasikėsinta į T.Petrošių ir dar du agurkinius Šilainiuose, Šarkuvos gatvėje. Vyrai patys kreipėsi į gydymo įstaigą, tačiau atvykusiems pareigūnams atsisakė paaiškinti sužalojimų aplinkybes.

Agurkinių sėbrui Ryčiui Korsakui kulkos išvengti nepavyko. R.Korsaką kulka pakirto 2010 m. netoli jo namų Baltų pr. Vyras buvo neįgalus ir vaikščiojo su vaikštyne. Tai buvo 2004 m. įvykusio susišaudymo viename Kauno motelių „Sandijoje“ padarinys. 2011 m. prie vaikų darželio nušautas Darius Čekalinas taip pat buvo siejamas su Agurkinių grupuote.

Stilinga gauja

„Jų veikla nuo pat pradžių buvo nukreipta į narkotikus ir automobilius, tačiau agurkinius visada domino prabangios mašinos“, – gaujos veiklos pradžią prisiminė A.Gaižauskas. Pareigūnams kalbant apie agurkinius, tarsi netyčia išsprūsdavo žodis „stilingi“.

Agurkas ypač mėgo brangius, garsių dizainerių drabužius. Nuo jo neatsiliko ir kiti gaujos nariai. Ryčiui Sadauskui ir Tadui Vieraičiui Vokietijoje pirktos kelnės padėjo išvengti belangės. Vyrai buvo kaltinami pasikėsinimu nužudyti keturis kamuolinius.

Tiesa, taikiniais tapę kamuoliniai atsisakė pretenzijų, tačiau šūviai aidėjo viešoje vietoje ir kėlė pavojų aplinkiniams. Ant T.Vieraičio kelnių pareigūnai aptiko parako dulkių. Pastarasis įrodinėjo, kad kelnės buvo pirktos po įvykių, kuriais buvo kaltinamas.

Teismui buvo pristatyta vokiečių firmos pažyma, kad jų produkcijos kokybė žymima specialių parako testu. Už velvetinį „Armani“ drabužį T.Vieraitis teigė sumokėjęs 150 eurų.

Konkurentai švenčia?

Artimiausi agurkinių konkurentai tokių epitetų apie save nesulaukia. Kamuolinių niekas nevadina stilingais. Drąsesni netgi mėgsta pavadinti treninginiais.

„Kamuoliniai taip pat siekia panašių tikslų, tačiau skiriasi nuo agurkinių veiklos metodais, stiliumi, kažkiek mentalitetu“, – Kaune likusią vieną rimčiausių gaujų apibūdino V.Grigaravičius.

Buvęs komisaras beveik neabejojo, kad kamuoliniai po agurkinių sulaikymo šventė pergalę. „Tačiau jie turi suprasti, kad jiems dabar lygiai taip pat lengviau papulti ir į policijos akiratį. Kai viename ar kitame mieste yra daug nusikalstamų grupuočių, didesnė tikimybė, kad policija dėmesį atkreips nebūtinai į jų grupuotę. Kai lieka vieninteliai, akivaizdu, kad kiti bus jie“, – dėstė V.Grigaravičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų