Pereiti į pagrindinį turinį

Aplinkkelis: šventė karo metu

2008-11-28 09:30
Aplinkkelis: šventė karo metu
Aplinkkelis: šventė karo metu / Gediminas Bartuška

Pietinio aplinkkelio atidarymą vakar temdė slogi nuotaika. Brendžio taurėmis cingsėjo susipykę statytojai, nejaukiai šypsojosi ir Vilniaus valdžia, gavusi šaukimą į teismą dėl konkurso rezultatų.

Džiaugtis buvo dėl ko

Likus valandai iki oficialaus pietinio aplinkkelio atidarymo vieno iš jo tiesėjų – bendrovės "Fegda" generalinis direktorius Arvydas Gribulis mindžikavo statybiniame namelyje. Gretimame kambaryje zujo valstybinės komisijos nariai, skubėdami pasirašyti aktą, pripažįstantį kelią saugiu.

Mat aplinkkelio atidarymas po valandos, o oficialiai ruožas dar netinkamas naudoti.

A.Gribulis stengėsi bent išorėje išlikti ramus. Vis dėlto šventė: per dvejus metus už 268 mln. litų nutiesta 3 km naujo kelio, sujungusio Klaipėdą su Minsku ir Kijevu.

Pastatyta moderni estakada virš Savanorių prospekto – pats sudėtingiausias projektas Lietuvoje. Iškilo ir pėsčiųjų viadukas, du platūs viadukai virš Naugarduko ir Iešmininkų gatvių bei tunelis po geležinkeliu Vilnius–Kaunas.

Ir visa tai baigta penkiais mėnesiais anksčiau, nei planuota, ir dar sutaupyta 11 mln. litų.

Nedegė šventine nuotaika

Vis dėlto šventę temdė žinia, kad ateityje bendrauti su Vilniaus miesto valdžia teks tik teisme. Mat sėkmingai baigusi pietinio aplinkkelio ruožą, bendrovė "Fegda" eliminuota iš vakarinio aplinkkelio tiesimo konkurso II etapo.

Šį savivaldybės viešojo pirkimo komisijos sprendimą bendrovė apskundė Vilniaus apygardos teismui. Tačiau ginčo kaltininkus į aplinkkelio atidarymą "Fegdos" vadovybė pakviesi privalėjo. Ir Vilniaus merą Juozą Imbrasą, ir iš konkurso juos pašalinusios Viešojo pirkimo komisijos pirmininką Remigijų Žemaitaitį, ir kitus Tvarkos ir teisingumo partijos narius.

O dar partneris "Kauno tiltai", kuris nebaigęs pietinio ruožo, spėjo pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su pagrindiniais konkurentais – "Panevėžio keliais".

Būtent šių bendrovių konsorciumui konkurse vakarinio aplinkkelio tiesimo konkurse ir pralošė "Fegdai".

Tikisi teismų pagalbos

Tačiau A.Gribulis tikino neprarandąs vilties toliau tiesti Vilnių apjuosiantį aplinkkelį. "Tikiuosi, kad teisybė nugalės. Juk mes iš konkurso pašalinti dėl smulkmenų", – vylėsi bendrovės generalinis direktorius.

Vilniaus apygardos teismas patenkino iš konkurso eliminuotos bendrovės "Fegda" prašymą laikinai sustabdyti vakarinio aplinkkelio antros dalies tiesimo konkursą, kol nebaigtas nagrinėti ginčas.

Tai reiškia, kad savivaldybės Viešojo pirkimo komisija negali pasirašyti rangos sutarties su konkursą laimėjusiu "Panevėžio kelių" ir "Kauno tiltų" konsorciumu.

Jeigu teismas nuspręs, kad "Fegda" iš konkurso eliminuota neteisėtai, Viešojo pirkimo komisija privalės bendrovę grąžinti į konkursą ir greičiausiai pripažinti laimėtoja. Mat "Fegda" pasiūlė 7 mln. litų mažesnę aplinkkelio tiesimo kainą.

Kaltas ne tik lietus

Likus pusvalandžiui iki pietinio aplinkkelio atidarymo A.Gribulis sėdo į automobilį ir nurūko į šventės vietą. Prie aplinkkelio pradžios jau stovėjo palapinė, joje aptarnaujantis personalas pilstė gėrimus ir ant stalų dėliojo užkandžius.

Šalia repetavo samdytas orkestras ir šokėjos. Tačiau šventinės nuotaikos – nė kvapo. Atvykusius svečius lydėjo nemalonus lietus.

Iš automobilio išlipęs savivaldybės Viešojo pirkimo komisijos pirmininkas R.Žemaitaitis nesišypsojo. "Sergu. Kelinta diena į darbą vaikštau turėdamas temperatūros", – slogios nuotaikos priežastį įvardijo valdininkas. Atsainiai paspaudęs ranką A.Gribuliui R.Žemaitaitis sukišo rankas į kišenes ir labiau susisupo į paltą.

"Mus "Fegda" padavė į teismą, šis laikinai sustabdė konkursą tiesti vakarinį aplinkkelį. Bet mes parengėme kitą skundą teismui, kad konkurso negalima stabdyti dėl viešojo intereso. Jeigu mes nepasirašysime rangos sutarties su konkurso laimėtoju iki sausio 31 d., galime netekti ES lėšų vakariniam aplinkkeliui tiesti. Bet tokiu atveju prašysime teismo įpareigoti "Fegdą" padengti nuostolius, pervesti 125 mln. litų aplinkkeliui tiesti", – tikino toliau ginčytis su "Fegda" pasirengęs R.Žemaitaitis.

Prasidėjus oficialiam atidarymui prie naują kelią žyminčios juostos išsirikiavo buvę bendradarbiai, kuriuos išskyrė ginčai. Perkirpę juostą visi išdardėjo dviem autobusais išbandyti naujojo ruožo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų