Pereiti į pagrindinį turinį

Delikati vairuotojų problema: tualetai, kuriais geriau nesinaudoti

2010-08-03 18:09
Vaizdelis: į apdergtą tualetą koją ryžtasi įkelti ne kiekvienas.
Vaizdelis: į apdergtą tualetą koją ryžtasi įkelti ne kiekvienas. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Galinėse viešojo transporto stotelėse įrengti tualetai pasitinka nemaloniais kvapais ir vaizdais. Tualetų prižiūrėtojai teigia, kad dėl to kalti patys jais besinaudojantys žmonės.

Visą darbo dieną prie vairo sėdintys viešojo transporto vairuotojai gali atsipūsti galinėse stotelėse. Yra laiko sutraukti cigaretę, pramankštinti kojas, užkąsti ir atlikti gamtinius reikalus. Tačiau šių reikalų prispirtų vairuotojų laukia ne pati maloniausia procedūra.

"Į tualetą neįmanoma kojos įkelti. Kenčiame, kol galime", – pasiskundė vienas "Kauno autobusų" vairuotojas.

Jo kolegos pasakojo, kad nemalonus kvapas ir vaizdai gaubia visus galinėse maršrutinio viešojo transporto stotelėse įrengtus tualetus. Geresnė padėtis tik miesto pakampėse, kur eismas ir keleivių srautai mažesni. O aktyviau naudojamuose tualetuose padėtis tragiška. Pavyzdžiui, prie Kauno 2-osios klinikinės ligoninės net ir apsiniaukusią dieną nosį riečiantis kvapas pasitinka likus penkiolikai metrų iki betoninės būdelės. O priėjus arčiau ne tik užsiblokuoja kvėpavimo takai, bet ir žvilgsnis savaime krypsta į šalį.

Už šių tualetų priežiūrą atsakingi žmonės skėsčioja rankomis. "Šitie tualetai niekada neatrodys kaip tie, kuriuose nuolat dirba prižiūrėtoja", – mano savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyr. specialistas Šarūnas Rudys.

Šiuo metu galinėse viešojo transporto stotelėse esančius tualetus prižiūrinčios bendrovės "Toi-Toi Sanitarinės sistemos" Kauno regiono vadovas Dainotas Grudulas teigė, kad tualetai plaunami, jų turinys išsiurbiamas ir aplink juos esančios šiukšlės surenkamos kartą per savaitę, tačiau sutiko, kad to maža.

"Jeigu žmonės kultūringiau elgtųsi, padėtis būtų geresnė. Kai kur problemų kyla dėl neįrengto drenažo. Smarkiau palijus, visas vanduo subėga į tualeto duobę. Ir tada visas jos turinys sukyla į viršų", – aiškino D.Grudulas.

Šiuose tualetuose tvarka greičiausiai būtų daug geresnė, jei jais naudotųsi tik viešojo transporto vairuotojai. "Toi-Toi Sanitarinės sistemos" ant betoninių būdelių durų sukabino spynas, tačiau jos nenaudojamos.

"Vairuotojų labai daug, jie važinėja skirtingais maršrutais. Kiekvienam autobusui reikėtų turėti po dvi dešimtis raktų. Jie apskaičiavo ir nutarė, kad rakinamų tualetų idėjos įgyvendinti nepavyks", – sakė D.Gudulas.

Už šešiolikos tualetų priežiūrą kas mėnesį 2,6 tūkst. litų mokanti savivaldybė kol kas apie naujų tualetų statybą negalvoja. Ir D.Gudulas mano, kad jų nereikia: "Tos būdelės yra ilgaamžės ir nėra labai blogos. Užtektų, kad kai kur būtų įrengtas drenažas, kai kur – pastatyti šiukšlių konteineriai."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų