Pereiti į pagrindinį turinį

Eksperimentas: žaliaskvernių reketas Kaune

2012-05-12 05:04
Eksperimentas: žaliaskvernių reketas Kaune
Eksperimentas: žaliaskvernių reketas Kaune / Tomo Raginos nuotr.

Į „Kauno dieną“ kreipėsi vairuotojai, tvirtinantys, kad „Automobilių stovėjimo aikštelių“ darbuotojai už sutartą sumą padeda išvengti baudos. Žurnalistų eksperimentas tai akivaizdžiai patvirtino.

Pagelbėja moneta

„Kai tenka statyti automobilį mokamoje vietoje, po valytuvu pakišu 5 litų monetą. Sugrįžus jos jau nebūna, tačiau ir baudos kvito neužklijuoja“, – prisipažino 33 metų kaunietis Aurelijus. Jam pasirodė juokinga, kad išgirdęs tokią istoriją žurnalistas nustebo. „Tai mieste gana paplitęs būdas. Nejaugi jūs dar to nežinojote?“ – stebėjosi vyras.

Norėdami tuo įsitikinti, ėmėmės žurnalistinio eksperimento. Penktadienį 11 val. pastatėme automobilį mokamoje aikštelėje tarp Karmelitų bažnyčios ir „Akropolio“.

Aplinkui buvo marga nuo ant automobilių užklijuotu baudų lapelių. Dauguma nubaustųjų – į „Žalgirio“ arenoje vykstančią parodą atskubėję „AgroBalt 2012“ lankytojai.

Prašė sušvelninti bausmę

Paskui kontrolierių nuolat sekiojo būrys žmonių, prašančių kaip nors sušvelninti bausmę ir įrodinėjančių, kad trūksta informacijos, kad ši aikštelė apmokama.

Netrukus paaiškėjo, kad galima suminkštinti kontrolierių širdis. Pasak liudytojo, tai net labai lengva.

Iš Šilalės į „AgroBalt“ parodą praėjusį ketvirtadienį su bendradarbiais atvykęs Dainius (vardas pakeistas) „Kauno dienai“ pasakojo: „Prieš tai Kaune lankiausi maždaug prieš pusmetį. Žinojau, kad prie “Akropolio„ buvo nemokama aikštelė ir ženklą apie naują tvarką pražiopsojau. Aišku, pats kaltas. Tačiau tolesnė įvykių eiga mus gerokai nustebino. Paskambinę ant baudos kvito nurodytu telefono numeriu, išgirdome ne normalų paaiškinimą, kaip reikia sumokėti baudą, bet keistą pasiūlymą. Pasakė: “Atvykite į Šv. Getrūdos gatvėje esantį biurą – pasišnekėsime ir susitarsime. Nesupratome, dėl ko turėtume tartis. Po kurio laiko pasirodė žaliašvarkis. Jis pasiūlė įsigyti mokėjimo kortelę. Pasakėme, kad mums, gyvenantiems Šilalėje, ta kortelė visiškai nereikalinga ir įbrukome žaliašvarkiui į kišenę 50 litų. Jis paėmė tą geltoną baudos lapelį, paslėpė ir mes atsisveikinome."

Susirinko grynuosius

Netrukus paaiškėjo, kad vadinamieji žaliašvarkiai labai palankiai žiūri į grynuosius pinigus.

Išlipę iš savo automobilio, nesusimokėjome už stovėjimą, bet ties valytuvais palikome 5 ir 2 litų monetas.

Praėjus kelioms minutėms, kontrolierius jau stovėjo prie taisyklės pažeidusio mūsų automobilio. Svarstėme, kaip savivaldybės įmonės darbuotojas elgsis: užklijuos baudos lapelį ar išdrįs paimti ne jam nepriklausančius pinigus.

Geltonas lapelis nebuvo ištrauktas. Kontrolierius susirinko monetas ir pasuko prie mokėjimo automato. Tuo metu mes sugrįžome į automobilį. Už valytuvo radome užkištą lapuką, su ranka užrašytomis raidėmis SMS: regis, primityvi ir melaginga užuomina, atseit šio automobilio vairuotojas būtų galėjęs susimokėjęs mobiliojo telefono žinute.

Netrukus kontrolierius sugrįžo ir pro šiek tiek pradarytų durų viršų, net nežiūrėdamas į vairuotoją, padavė stovėjimo taloną. Talono kaina buvo du litai. O kur dar penki litai? Išeitų, kad tiek kainavo kontrolieriaus „paslauga“.

Teigė norėjęs padėti

Praėjus keliolikai minučių, pinigus nuo automobilio susirinkusio ir taloną už du litus nupirkusio kontrolieriaus paklausėme, kur dingo tie penki litai.

„Tie, kurie atvažiavę žmonės (matyt, kontrolierius turėjo galvoje atvažiavusiuosius iš kitų miestų – red. past.), jiems norisi padėti. Nubėgi prie automato ir išmuši taloną. Grynai iš žmogiškosios pusės. O šiaip liepia fotografuoti ir tuos, kur su monetomis. Nes ir taip užtenka tų skundų.“

 

Priminėme, kad neseniai ant vieno automobilio buvo palikti septyni litai, o talonėlis buvo išmuštas tik už du litus.

„Ne, taip nebuvo“, – tvirtino kontrolierius Vladas Kaškauskas.

Vyras guodėsi, kad į „AgroBalt“ parodą atvykę žmonės jį nuolat plūsta.

"Šioje vietoje susimoka tik maždaug kas antro automobilo vairuotojas. Vairuotojai sako, kad reikėtų pakabinti kažkokį ryškų užrašą. Bet ženklas apie apmokestinimą yra. Prie ženklų plakatai juk nekabinami. Ar ne tiesa? – svarstė dešimtis baudos kvitų per kelias valandas ties Karmelitų bažnyčia užklijavęs V.Kaškauskas.

Paėmė 20 litų

Į redakciją kreipėsi 25-erių kaunietis T. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), iš kurio Muitinės gatvėje buvo pareikalauta 20 litų grynaisiais.

„Tai įvyko maždaug prieš porą mėnesių. Pastatęs automobilį ir eidamas prie bankomato sutikau pažįstamus. Trumpai pasikalbėjome. Kai po poros minučių grįžau, ant stiklo jau kabojo baudos lapelis, o šalia sukinėjosi kontrolierius. Jis pasiūlė pirkti kortelę už 60 litų. Pamelavau, kad esu ne kaunietis. Tuomet pasakė: dvidešimt litų, ir viskas bus gerai. Susimokėjau, ir tuo viskas baigėsi“, – pasakojo vaikinas.

Aprašyti atvejai liudija apie šokiruojančią netvarką savivaldybės įmonėje, kuri pati nesikuklina skelbti, kad bando išmokyti miestiečius tvarkos.

Tikėjomės, kad aprašytus atvejus pakomentuos „Automobilių stovėjimo aikštelės“ vadovai, tačiau nei direktorius Saulius Staškūnas, nei jo pavaduotojas Vygandas Gudėnas į telefono skambučius vakar neatsakė, nors darbovietei buvo pranešta, kad jų ieško žurnalistai.

Pirmininkas nesikiša

Pavyko susisiekti su savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelių“ valdybos pirmininku Vitu Lendraičiu.

„Tokie dalykai, apie kuriuos pasakojate, yra daugiau įmonės vidaus, direktoriaus ir administracijos reikalas. O valdyba, kuriai vadovauju, domisi strateginiais reikalais: plėtra, investicijomis. Jei iš “Automobilių stovėjimo aikštelių„ kontrolierių pusės buvo konkrečių pažeidimo atvejų, reikėtų kreipkitės į atsakingus žmones – administraciją, direktorių. Aš kaip valdybos pirmininkas į vidaus reikalus nesikišu“, – atsakomybės kratėsi valdybos pirmininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų