Pereiti į pagrindinį turinį

Ginčai dėl Vilniaus šilumos ūkio gali pasiekti tarptautinį arbitražą

2015-11-02 16:00 diena.lt inf.
A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) valdomos bendrovės „Vilniaus energija“ ir Vilniaus šilumos ūkį perimsiančios įmonės Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) nesutarimai gali pasiekti tarptautinį arbitražą, sako VŠT stebėtojų tarybos pirmininkas, Vilniaus tarybos narys konservatorius Arvydas Sekmokas.

„Aš manau, kad žiūrint į tai, kokias pretenzijas dėl galimai padarytų investicijų reikš „Vilniaus energija“, tas gali atvesti prie tarptautinių arbitražų. Lietuva tą patirtį turi su „Gazprom“ ir nemanau, kad savivaldybė, turėdama tikrai teisingą poziciją, turėdama nuomos sutartis, kuriose buvo įsipareigojimai mažinti šilumos kainą, manau, mes galime drąsiai ginti vilniečių pozicijas“, - BNS sakė A.Sekmokas.

Pasak jo, į tarptautinį arbitražą galėtų kreiptis ir pati savivaldybė.

„Sunku pasakyti, kuri pusė kreipsis, bet abi pusės turi pakankamai rimtą interesą. Savivaldybė turi interesą, kad sutarties dvasia tikėtinai buvo pažeista. Aš vartoju labai atsargų žodį, nors iš tikro kai kurie dalykai yra akivaizdūs. Tokiu pagrindu galima prašyti, kad investuotojai, arba kita pusė („Vilniaus energija“ - BNS) atlygintų tuos nuostolius, kurie buvo padaryti vilniečiams“, - kalbėjo VŠT stebėtojų tarybos pirmininkas.

A.Sekmokas nekonkretizavo kokiu pagrindu Vilniaus savivaldybė galėtų teikti skundą tarptautiniam arbitražui.

„Sutarties dvasia yra tikrai galimai pažeista. Toliau reikia atlikti detalią teisinę analizę pagal straipsnius, pagal punktus, kas buvo atlikta, kas neatlikta, kokie įsipareigojimai įvykdyti, kokie galimai neįvykdyti. (...) Aš pasakiau tokią labiau politinę poziciją, o toliau reikalinga teisinė analizė ir teisinės išvados“, - aiškino A.Sekmokas.

Jo teigimu, kol kas anksti kalbėti apie konkrečią „Vilniaus energijos“ padarytą žalą: „Kol nebus atliktas detalus vertinimas, negalime kalbėti apie kažką konkretaus“.

A.Sekmoko teigimu, ginčai į tarptautinį arbitražą galėtų persikelti ne anksčiau kaip kitąmet.

„Manau, kad tai nebus šiais metais. Kitais metais, o galbūt net nusitęs į 2017 metų pradžią“, - prognozavo A.Sekmokas.

2002 metų vasarį pasirašyta Vilniaus savivaldybės šilumos tinklų nuomos sutartis su nuomos konkursą laimėjusia Prancūzijos „Dalkia“ baigiasi 2017 metais. Pagal ją visą išnuomotą šilumos ūkį VŠT turi perimti Iki 2017-ųjų balandžio 1-osios.

Nuomos sutartyje numatyta, kad ginčai tarp šalių sprendžiami derybų būdu, o nepavykus juos sprendžia arbitražas, vadovaudamasis Stokholmo prekybos rūmų arbitražo taisyklėmis.

Joje taip pat nurodoma, kad paskutiniais sutarties metais - tai yra nuo 2016-ųjų vasario - savivaldybė turės teisę skirti savo nuolatinį atstovą „Vilniaus energijoje“, kuris turės galės visą informaciją apie įmonės veiklą, įrengimus ir objektus.

Šiemet kovą VŠT pasamdė konsultantus „KPMG Baltics“, kurie turėjo įvertinti perimamo turto balansinę vertę. Nuo to priklausys, ar savivaldybė turės kompensuoti investicijas atlikusiai „Veolia“, ar „Vilniaus energija“ turės kompensuoti miestui.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas BNS anksčiau teigė, kad perimamo turto vertė 2017 metais, įvertinus jo nusidėvėjimą ir investicijas, turi atitikti 2002 metais išnuomoto turto vertę.

Vilniaus apygardos teismas šiuo metu nagrinėja bylą, kurioje kaltinimai pateikti buvusiam „Vilniaus energijos“ valdybos nariui, koncerno „Icor“ vadovui Andriui Janukoniui, buvusiam „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkui Jeanui Sacrestui (Žanui Sakrestui) ir bendrovės prezidentui bei „Icor“ akcininkui Linui Samuoliui. Jie įtariami, kad neteisėtai manipuliuojant dujų kainomis, vartotojams buvo padaryta daugiau nei 2,9 mln. eurų žalos.

Be to, Kainų komisija kaltina „Vilniaus energiją“ permokėjus už biokurą, kai bendrovė jį pirko ne biržoje, o iš „Icor“ valdomos bendrovės „Pirmoji galimybė“ (buvusi „Bionovus“).

Kainų komisija šiemet nusprendė, kad dėl neteisingai apskaičiuotų šilumos kainų, 2009 metais investavus į biokuro katilo ekonomaizerį antrojoje termofikacijos elektrinėje, „Vilniaus energija“ vartotojams turės grąžinti 430 tūkst. eurų.

Kita vertus, „Vilniaus energija“ per teismą iš Vilniaus savivaldybės bando atgauti 27 mln. eurų skolos už šilumą ir karštą vandenį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų