Pereiti į pagrindinį turinį

Ieškodama užkrėsto sklypo savininko, valdiška tarnyba susimovė

2013-05-14 14:20
Ieškodama užkrėsto sklypo savininko, valdiška tarnyba susimovė
Ieškodama užkrėsto sklypo savininko, valdiška tarnyba susimovė / Valstybinės augalininkystės tarnybos nuotr.

Kauno rajone aptiktas pavojingos augalų ligos – bakterinės degligės – židinys sukėlė ant kojų visas tarnybas. Ir – per dieną pavyko rasti sklypo savininką.

Valstybinė augalininkystės tarnyba pusmetį slėpė šią svarbią informaciją ir aiškino, kad per šešis mėnesius niekaip nepavyksta surasti sklypo savininko. Į paiešką įsitraukus Kauno rajono savivaldybės valdžiai, paaiškėjo, kad sklypo savininkai yra tiesiog ranka pasiekiami – sklypo šeimininko mama yra Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Rondamanskienė.

Kuriozas, bet tarnautoja rūpinasi kovos su augalų ligomis programomis.

„Kauno diena“ susisiekė su specialiste, tačiau ji kategoriškai paneigė, kad tai jos sklypas. „Tai mano sūnaus sklypas, kurį jam padovanojo senelis“, – nukirto G. Rondamanskienė.

Moteris teigė, kad apie šiame sklype atsiradusį bakterinės degligės židinį sužinojo tik iš žiniasklaidos. „Kolegė persiuntė man straipsniuką ir pasiteiravo, ar čia ne apie mano sūnaus sklypą rašo“, – pasakojo specialistė.

G.Rondamanskienė aiškino, kad jau ėmėsi veiksmų sunaikinti ligos židinį. „Jau užsukau mechanizmą, kad prasidėtų naikinimo darbai. Nors ir ne mano sklypas, bet reikia viskuo pasirūpinti. Sunaikinsime visus užsikrėtusius augalus“, – žadėjo moteris.

Grėsmingos bakterijos židinys aptiktas Stabaunyčiaus kaime, kuris yra įsikūręs prie Nevėžio, maždaug 3 km į pietus nuo Babtų. 8 ha sklypas, kuriame rastas degligės židinys, priklauso Kauno mieste gyvenamąją vietą deklaravusiam Algirdui Rondamanskiui. Menkai prižiūrimame sode auga sulaukėjusios kriaušės, gudobelės, šermukšniai.

Bakterinė degligė ypač pavojinga vaismedžiams ir dekoratyviniams augalams. Ligos sukėlėjui padeda plisti vėjas ir migruojantys paukščiai. Jos nepajėgia sunaikinti jokios cheminės medžiagos, todėl vienintelis kovos būdas – užkrėstus vaismedžius kirsti ir deginti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų