Pereiti į pagrindinį turinį

Interneto chuligano nesurado

2010-05-07 23:59

Socialiniame tinkle "Facebook" iškoneveiktas Kauno politikas jam grasinusio internauto taip ir neišvydo. Policija atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Tyrėjų pernelyg nesudomino

"Pranešame, kad pagal Jūsų pareiškimą dėl įžeidžiančio pobūdžio žinučių priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą", – tokio turinio raštas konservatoriui Dainiui Varnui neseniai atkeliavo iš Žaliakalnio policijos nuovados.

"Kauno diena" rašė, kad dar vasario pradžioje 39-erių politikas sulaukė gana nedviprasmiškų žinučių: "Pagaliau susipratai, kryžiaus verge, jog tavo mentalitetas leidžia tau tik jį ir bučiuoti. Prisidengęs partijomis ir krikščionybe bandai liaudimi manipuliuot? Mažai tau bizūnų krėtė. Nieko, išmuš dar mūsų valanda, kai tokius kaip tu traiškysime ir naikinsime. Beje, aš su tavim susidorosiu ne tik dvasiškai, bet ir fiziškai."

Šie sakiniai buvo palikti internete, socialiniame tinkle "Facebook", kur D.Varnas tąkart paskelbė viešą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Kauno krikščionių demokratų bendrijos pareiškimą dėl Vilniuje numatomų homoseksualų eitynių. Piktai nusiteikęs internautas prisistatė esąs Egidijus Aleknavičius, bet ar šie anketiniai duomenys yra teisingi, nepavyko nustatyti ir pirminę informaciją tikslinusiems teisėsaugininkams.

Nėra pagrindo tyrimui

Iš Kauno pareigūnų reakcijos į politiko pareiškimą susidaro įspūdis, kad virtualioje erdvėje grasinimas susidoroti ne tik morališkai, bet ir fiziškai, nėra nusikaltimas.

Pareigūnai tai patvirtina savais argumentais: "Daugiau tokių žinučių (D.Varnas – red.) negavo, išskyrus vieną su įžeidinėjimais. Tiesioginio kontakto su nepažįstamais asmenimis neturėjo, niekas neskambino ir papildomai negrasino nužudyti ar sutrikdyti jo sveikatą."

Anot policininkų, asmuo už grasinimą nužudyti ar sutrikdyti sveikatą gali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn tada, "kai yra pakankamas pagrindas manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas, o šiuo atveju pareiškėjas tiesioginio kontakto su nepažįstamais asmenimis neturėjo, niekas jo nepersekiojo ir nepersekioja, neskambina ir negrasina nužudyti ar sutrikdyti jo sveikatą, todėl pradėti ikiteisminį tyrimą nėra pagrindo".

Oficialiai nukentėjusiuoju taip ir nepripažintas Kauno politikas pasakojo iš pareigūnų kalbų supratęs, esą nėra galimybių gauti informacijos iš "Facebook" administratorių, nes šie už teisinę pagalbą prašo atlygio, o tokių lėšų teisėsaugininkų biudžete nėra numatyta.

Grasintojo profilyje buvo viešai nurodyta tam tikra informacija apie jį – baigta mokykla, gyvenamoji vieta ir kitos detalės, bet tai pareigūnų irgi nesudomino.

Nutarimo skųsti neketina

Jei tikėtume Kauno tyrėjų išvadomis, užsienyje esančiose tarnybinėse stotyse talpinamas ir JAV kompanijos valdomas socialinis tinklas "Facebook" prilygsta erdvei, kur niekieno nevaržomi ir nebaudžiami gali siautėti įvairaus plauko šmeižikai, užgauliotojai ar grasinimais besisvaidantys anonimai. Jiems išaiškinti ir ištraukti į dienos šviesą nėra nei lėšų, nei kompetentingų pajėgų.

Policininkų nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą D.Varnas galėjo per septynias dienas apskųsti Kauno miesto apylinkės prokuratūrai. "Neketinu to daryti, nes iš esmės pretenzijų dėl pareigūnų darbo neturiu, – sakė Kauno konservatorius. – Tiesiog gaila, kad tenka susidurti su tokia situacija, kai neišgalima išreikalauti duomenų iš visame pasaulyje žinomos organizacijos, valdančios didžiausią socialinį tinklą. Galbūt mano atveju išties čia nebuvo nieko rimto, bet nesinorėtų, kad panašūs grasinimai taptų kasdienybe ir atneštų netikėtų nelaimių kitiems žmonėms."

Nusikaltimus elektroninėje erdvėje narpliojantys mūsų šalies teisėsaugininkai spėjo ne sykį pasireklamuoti. Prieš kelerius metus jie operatyviai išaiškino Lietuvos prezidentą Valdą Adamkų įžeidusį kaunietį, o pernai nustatė ir sučiupo internete naujų aukų tykodavusį pedofilija įtariamą buvusį Generolo Jono Žemaičio karo akademijos kariūnų bataliono vadą pulkininką leitenantą Saulių Vitkų. Tiesa, visa tai vyko lietuviškojoje interneto erdvėje, o ne už Atlanto.


Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis:

Šmeižtas ar įžeidimai priskiriami nesunkiems nusikaltimams ir paprastai sprendžiami privataus kaltinimo tvarka. Taigi tyrimas vyksta, kol nustatomi galimi įtariamieji, kad žmogus galėtų juos paduoti į teismą. Tokius incidentus paprastai aiškinasi teritorinių policijos įstaigų tyrėjai, o Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos pareigūnams tenka sudėtingesnės užduotys.

Jei iškyla klausimas dėl tam tikrų duomenų išreikalavimo, darbo turėtų imtis prokurorai. Jie gali kreiptis teisinės pagalbos į šalį, kurioje stovi tarnybinė stotis. Bendravimo tvarką teisiniais klausimais civilinėse ar baudžiamosiose bylose numato pasirašytos tarptautinės sutartys.

Tarkime, jei Lietuvos generalinė prokuratūra siunčia užklausimą kitos šalies analogiškai institucijai, jokie apmokėjimo klausimai negali būti sprendžiami, nes tai yra tiesiog teisinės pagalbos prašymas, kuris neatlygintinas. Užsienio šalis turi suteikti prašomą teisinę pagalbą. Jei negali to padaryti, privalo paaiškinti priežastis. Ar šiuo atveju "Facebook" teikiami duomenys kažkiek kainuotų, ar ne, mums tai neturėtų reikšmės, nes su jais susisiektų vietos teisėsaugos pareigūnai.

Be abejo, tai yra teorinės galimybės, o praktikoje viskas vyksta kiek sudėtingiau ir reikalauja nemažai pastangų. Daug kas priklauso nuo bendro situacijos konteksto. Galiausiai pripažinkime, kad šiuo atveju, kalbant konkrečiai apie "Facebook", šio socialinio tinklo gimtinė Amerika yra išties didelė šalis, tad bendravimas su ja kiek užtruktų, bet teoriškai viskas įmanoma.

Ištirti įmanoma, tik reikia noro. Tad galiu užtikrinti, kad ypatingu atveju užgaulų ar grasinamojo pobūdžio įrašą socialiniame tinklalapyje palikęs asmuo būtų surastas. Kiekvienas turėtume valdyti savo reiškiamas emocijas ir kaskart gerai apgalvoti viešai dėstomas mintis ir pareiškimus. Antraip už tai gali tekti atsakyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų