Pereiti į pagrindinį turinį

Išsigando karsto ir buratino

2009-04-30 09:00
Uždraudė: prieš metus surengta akcija vyko be leidimo, nes jį savivaldybė atšaukė. Efektinga akcija daug pasekėjų nesulaukė.
Uždraudė: prieš metus surengta akcija vyko be leidimo, nes jį savivaldybė atšaukė. Efektinga akcija daug pasekėjų nesulaukė. / Aliaus Koroliovo nuotr.

Ar Kauno valdžia persekioja miestiečius už kritiką? Prieš metus Laisvės alėja karstą nešę pilietinės akcijos iniciatoriai tikisi, kad teismas pripažins, jog savivaldybė pažeidė jų pilietines teises.

Leidimą išdavė ir atšaukė

"Tai elementarus atvejis, kai savivaldybės administracija persekioja asmenis už kritiką. Tai – akivaizdus pilietinių teisių pažeidimas", – įsitikinęs advokatas Vytautas Sirvydis.

V.Sirvydis teisme atstovauja ieškovui Vidui Pociui, kuris kartu su grupele bendraminčių beveik prieš metus surengė pilietinę akciją Laisvės alėjoje. Nuo Įgulos bažnyčios savivaldybės link patraukusi procesija nešė karstą su užrašu "Kauno ateitis". Karsto imitaciją lydėjo, akcijos dalyvių nuomone, miestą greitai griuvėsiais paversiantys "Misteris Otkatas", "Panelė Korupcija", "Buratinas" ir jam vadovaujantis "Tėtis Karlas".

Dalyvius akylai stebėjo ir sekė policijos pareigūnai, nes akcijos rytą jiems savivaldybė pranešė, kad akcija – uždrausta.

Pranešė tik telefonu

Ši žinia susirinkusiuosius pribloškė. Akcijai leidimas buvo išduotas, tačiau, likus vos kelioms valandoms iki jos pradžios, telefonu pranešta, kad jis panaikintas.

"Akcijos dieną iš atostogų grįžęs meras Andrius Kupčinskas sušaukė skubų neeilinį posėdį ir nurodė atšaukti leidimą", – stebėjosi vienas iš akcijos iniciatorių rašytojas Šarūnas Navickis.

Policija akcijos organizatoriams iškart įteikė kvietimus į nuovadą, kurioje jie turėjo pasiaiškinti dėl nesankcionuoto susibūrimo. Iniciatoriai griebėsi atsakomųjų veiksmų ir kreipėsi į teismą.

Reikalaujama, kad savivaldybės veiksmai pripažinti neteisėtais ir būtų kompensuota materialinė žala. Visuomenininkai ją įvertino simboliniu vienu litu.

Merui byla neįdomi

Ieškovų teigimu, savivaldybė ne tik pažeidė pilietines teises, bet ir nesilaikė visų reikiamų procedūrų informuodama, kad akcija uždrausta. Apie tai pranešta ne raštiškai, o telefonu.

"Savivaldybė vis dar nesugebėjo paaiškinti, kodėl taip skubiai buvo sušauktas neeilinis susirinkimas", – pasakojo V.Pocius.

Leidimą akcijai pasirašęs ir vėliau apie jo naikinimą pranešęs savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius aiškino, kad leidimas buvo atšauktas, nes internete pasirodė informacija, jog jos organizatoriai esą ragina miestiečius prie jų prisijungti Kauną įžeidžiančiais šūkiais. R.Rabačius savivaldybės teisumu įsitikinęs ir šiandien.

"Aiškiai parašyta, kad išaiškėjus naujoms aplinkybėms susirinkimą galima atšaukti", – trumpai komentavo R.Rabačius.

Miesto vadovas A.Kupčinskas dabar aiškina esą asmeniškai leidimo naikinimo neinicijavęs ir bylos baigtimi nesidomi.

"Dabar nebeatsimenu tos istorijos. Nesvarbu, kaip baigsis byla, – dangus negrius, bet aišku, kad Š.Navickis savo tikslą pasiekė. Mano žiniomis, jis kandidatavo į Seimą. Reikėjo dėmesio, jis jo ir gavo", – atkirto meras.

Kauno apygardos administracinis teismas savo nutartį paskelbs kitą savaitę. Jei nutartis ieškovams nebus palanki, jie sprendimą žada skųsti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų