Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune siautėja godi duobkasių mafija

2012-09-13 06:30
Kaune siautėja godi duobkasių             mafija
Kaune siautėja godi duobkasių mafija / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kaunas, be kitų ypatumų, yra vienintelis Lietuvos miestas, kuriame laidojimo duobių kasimo verslą į savo rankas perėmusi viena įmonė. Jos klientai priversti už duobkasių paslaugas mokėti brangiausiai šalyje.

Įžvelgia plėšikavimą

Kaune veikia daugybė laidojimo paslaugas teikiančių privačių įmonių, tačiau nė viena iš jų Kauno kapinėse negali iškasti kapo duobės, nes iš šio verslo konkurentus išstūmė savivaldybės įmonė „Kapinių priežiūra“. „Kauno dienos“ žurnalistams į Kauną nepavyko prisivilioti duobkasių ir iš kitų miestų.

„Jonavoje duobę iškasime už 400 litų, o į Kauną nevažiuosime, nes Kaunas jonaviečių neįsileidžia“, – telefonu žurnalistui aiškino Jonavoje ritualines laidojimo paslaugas teikiančios įmonės darbuotoja.

300–500 litų už laidojimo duobės iškasimą visoje Lietuvoje laikoma normali kaina. Galima apsisukti ir dar pigiau, bet ne Kaune. Čia standartinės suaugusio žmogaus kapo duobės iškasimo įkainiai jau senokai perkopė 600 litų ribą, o ir 700 litų – ne riba. Čia pat, Kauno rajone, – perpus pigiau.

„Panašu į plėšikavimą“, – išgirdęs apie Kauno duobkasių įkainius konstatavo Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos (LRPA) valdybos narys Romanas Klingeris.

Pažeidžia įstatymus

Kauno kapinėse artimąjį palaidoti norintys žmonės duobkasių pasirinkti negali. Net Kauno miesto savivaldybės internetinėje svetainėje be užuolankų parašyta, kad duobkasių verslas Kaune – monopolinis: „Asmuo, kuriam išduodamas leidimas laidoti, privalo į įmonės (“Kapinių priežiūros„ – red. past.) kasą sumokėti atitinkamą kapo duobės kasimo kainą.“

LRPA valdybos pirmininkas Raimundas Pocius pasakojo, kad dėl duobių kasimo perdavimo vienai įmonei svarstė ir daugiau Lietuvos savivaldybių, tačiau kitos pabūgo, nes toks sprendimas akivaizdžiai pažeidžia Konkurencijos įstatymą.

Įvairiose Lietuvos savivaldybės nusistovėjo skirtinga kapų duobių kasimo tvarka. Kai kur kapus kasinėti gali tik tie, kas turi darbų saugos pažymėjimą ir bent verslo liudijimą.

Kai kur tvarka liberalesnė, o, pavyzdžiui, Prienuose kapų duobes gali kasti bet kas, prieš tai savivaldybėje išklausęs saugaus darbo instruktažą.

„Asociacija nori, kad tvarka būtų vienoda. Kapai negali būti kasinėjami be priežiūros, bet kalbant apskritai nežinau nė vieno įstatymo, kuris draustų jums pačiam išsikasti duobę“, – pastebėjo R.Pocius

Kaina – didžiausia Lietuvoje

„Mano nuomone, jeigu keisime tvarką ir leisime visiems kasti kapų duobes, kasimas pabrangs. Už tokius pinigus joks statybininkas neis kasti duobės – juk čia sudėtingas darbas. O ir kainos pas mus nėra didžiausios. Pavyzdžiui, Nidoje kainuoja 800 litų “, – dėstė pernai vien iš duobių kasimo daugiau nei 1,1 mln. litų uždirbusios „Kapinių priežiūros“ direktorius Algirdas Verbickas.

Kelis mėnesius „Kapinių priežiūrai“ vadovaujantis A.Verbickas „Kauno dienai“ arba melavo, arba, aptakiau sakant, disponavo nepatikrinta informacija. „Neringos komunalininkas“ Nidos ir Juodkrantės kapinėse vasarą kapų duobes kasa už 500, o žiemą – už 600 litų.

„Pavyzdžiui, mano vadovaujamos įmonės duobkasiai ir žiemą, ir vasarą duobes kasa už 450 litų“, – sakė LRPA valdybos pirmininkas R.Pocius.

Pastebimi reketo požymiai

Jei šiandien Kauno miesto savivaldybės taryba pritars „Kapinių priežiūros“ teikiamų paslaugų įkainiams, duobės standartinio dydžio karstui iškasimas kauniečiams oficialiai atsieis nuo 620 litų vasarą ir 680 litų žiemą.

Tokius įkainius „Kapinių priežiūra“ ir be tarybos pritarimo taiko jau senokai, tačiau ne vienam kauniečiui jau yra tekę pakloti ir daugiau pinigų.

„Iš Kauno pasiekė negeri signalai. Yra raštiškų skundų, kad pinigus už duobės iškasimą sumokėję žmonės vėliau verčiami primokėti porą šimtinių, nes duobkasiai suranda kokią nors priežastį, dėl kurios neva nespės iškasti duobės laiku“, – teigė R.Pocius.

„Nesąmonė. Specialiai paskleistos kalbos“, – atšovė „Kapinių priežiūros“ direktorius A.Verbickas.

Viešai savo pavardės nenorėjęs atskleisti vienos Kaune veikiančios įmonės vadovas pasakojo ir apie naują „Kapinių priežiūros“ reketo formą.

„Girdėjau apie atvejį, kai kauniečių šeima vietą kapinėse gavo tik po to, kai pasižadėjo, kad visas ritualines paslaugas užsakys šioje savivaldybės įmonėje, tačiau niekas kol kas apie tai garsiai nekalba“, – pasakojo Kauno verslininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų