Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno darbo birža vis dar neturi vadovo

2009-06-09 08:54
Laukiamas: Kauno darbo birža turi tik laikinąjį vadovą Vygintą Morkūną, kuris paskirtas mirus ankstesniajam direktoriui Augustinui Keturakiui.
Laukiamas: Kauno darbo birža turi tik laikinąjį vadovą Vygintą Morkūną, kuris paskirtas mirus ankstesniajam direktoriui Augustinui Keturakiui. / Tomo Raginos nuotr.

Skandalingai atleidus Lietuvos darbo biržos (LDB) direktorių, ši ir jai pavaldžios įstaigos – po didinamuoju stiklu. Kauno darbo birža iki šiol neturi nuolatinio vadovo. Skelbti konkursai pasėjo abejonių dėl skaidrumo.

Atstos juridinį skyrių

LDB laukia, kada advokatas Tautvydas Bielozarevičius pasakys "taip" ir taps naujuoju Kauno darbo biržos vadovu. Šis teisininkas laimėjo LDB skelbtą konkursą.

Ar konkurse buvo daugiau teisininkų, norinčių vadovauti valstybės įstaigai, sunkmečiu linksniuojamai itin dažnai, šią informaciją LDB atstovai saugo tarsi karinę paslaptį.

2009 m. gegužės 5 d. paskelbto konkurso sąlygose reikalaujama, kad pretendentai turėtų teisės studijų krypties išsilavinimą, turėtų ne mažesnę nei 2 metų vadovaujamo darbo patirtį ir ne mažesnę nei vienų metų darbo patirtį įgyvendinant viešojo administravimo institucijos ar įstaigos asmenų aptarnavimo politiką.

Prieš pusmetį skelbtame tokiame pačiame konkurse, kuris netrukus buvo sustabdytas, reikalavimai pretendentams buvo kitokie: buvo reikalaujama turėti vadybos ir verslo administravimo studijų krypties išsilavinimą, turėti trejų metų vadovaujamojo darbo patirtį užimtumo politiką įgyvendinančiose įstaigose.

Kodėl skelbiant naują konkursą reikalavimai pasikeitė? Kodėl nebereikia patirties užimtumo politiką įgyvendinančiose įstaigose? LDB atstovai nebuvo linkę komentuoti.

LDB Personalo ir ūkinio aptarnavimo skyriaus vedėja Genovaitė Lakienė "Kauno dienai" atrėžė, kad Kauno darbo biržos direktoriaus konkurso sąlygos parengtos pagal Pavyzdinį teritorinės darbo biržos direktoriaus pareigybės aprašymą, kurį tvirtina LDB direktorius.

"Nematau jokių pasikeitimų. Tai personalijų klausimai. Turiu labai negerą praktiką, detaliau nenorėčiau aiškinti", – į klausimus atsakinėjo G.Lakienė. Vėliau iš jos pavyko sužinoti, kad vadybos ir verslo administravimo studijų krypties išsilavinimas pakeistas teisės studijų kryptimi, todėl, kad keičiasi situacija. "Kiek pas mus yra skundų?! Mes neturime juridinių skyrių, dėl to reikalingos teisinės žinios", – pridūrė LDB atstovė.

O kaip su darbo patirtimi užimtumo politiką įgyvendinančiose įstaigose? "Vadinasi, reikalavimai yra dar labiau liberalizuoti, žmonėms suteikta galimybė dalyvauti konkurse", – atkirto LDB Personalo ir ūkinio aptarnavimo skyriaus vedėja. Tačiau pasakyti, kiek pretendentų dalyvavo Kauno darbo biržos vadovo konkurse, ji esą negalinti be pretendentų sutikimo.

Šios informacijos iš LDB nesužinojome ir po to, kai Valstybės tarnybos departamento atstovai patikslino, kad skelbti konkurso dalyvių skaičių nedraudžiama, tik negalima atskleisti dalyvių asmeninių duomenų.

Ministerija akylai stebi

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), kuriai yra pavaldi LDB, informavo, kad naujasis LDB direktorius priėmė sprendimą patvirtinti naują Teritorinės darbo biržos vadovo pareigybės aprašymą, kuriame nustatė kitus specialiuosius ir bendruosius reikalavimus. Tai yra Pavyzdinis pareigybės aprašymas, taikomas visų teritorinių darbo biržų vadovams. Skiriasi tik pareigybės kategorijos dydis. Jei teritorinė darbo birža mažesnė, kategorija – žemesnė, jei didesnė – aukštesnė.

"Mūsų žiniomis, šiuo metu LDB vykdomuose konkursuose į teritorinių padalinių direktorių pareigas visur taikomi šie reikalavimai. Tai, kad į minėtas pareigas kandidatuojantis asmuo turi turėti socialinių mokslų studijų srities teisės studijų krypties išsilavinimą, galima suprasti. Darbo biržos neturi jokių teisės skyrių, o pastaruoju metu sulaukia ypač daug skundų, todėl teisininko žinios ir patirtis būtų itin naudingi", – tvirtina SADM atstovai.

Jie taip pat priminė buvusio LDB direktoriaus atleidimo pavyzdį. Buvęs LDB direktorius kovo pabaigoje iš pareigų buvo atleistas, nes padarė šiurkščių teisės aktų pažeidimų. Jis nesilaikė Viešųjų pirkimų įstatymo ir Užimtumo rėmimo įstatymo nuostatų. Tai nustatė Valstybės kontrolė ir SADM auditas.

SADM teigia, kad LDB teritorinė struktūra bus tobulinama, ji bus pertvarkoma tiek teisine, tiek organizacine prasme, pritaikant esamai ekonominei situacijai. Po buvusio LDB direktoriaus atleidimo, SADM tikina dar atidžiau stebinti LDB veiklą ir valdymą. Reikalavimas turėti teisinį išsilavinimą bus taikomas tik naujai priimamiems teritorinių darbo biržų direktoriams.

Prašymo dar neparašė

Kauno darbo biržos direktoriaus konkurso laimėtojas, maždaug metus privačia advokato praktika besiverčiantis T.Bielozarevičius neišsakė konkrečių motyvų, kodėl sudomino ši pareigybė.

"Valstybės tarnyboje dirbau nuo 1996 m., galiu lyginti darbą valstybinėje tarnyboje ir privačioje praktikoje. Manau, kad valstybės tarnyboje reikia stengtis taip, kaip privačioje praktikoje", – teigė teisininkas.

Pašnekovas pripažino, kad sunkmečiu imtis vadovauti darbo biržai – didelė atsakomybė.

"Visą laiką einu į priekį. Esu jaunesnės kartos žmogus, kai imiesi kiekvieno darbo, norisi jį padaryti gerai. Jei galutinai nuspręsiu eiti į šią poziciją, tada galėsiu prisistatyti", – apie save kol kas plačiau nenorėjo kalbėti konkurso nugalėtojas. Internete galima rasti informacijos, kad T.Bielozarevičius buvo Seimo kanceliarijos Priimamojo vyriausiasis specialistas, vyresnysis konsultantas.

T.Bielozarevičiaus teigimu, ar jis taps biržos vadovu, sprendimas išaiškės ne anksčiau kaip liepą.

"Kadangi esu teisininkas, užsiimantis privačia praktika, yra formalumai, kurie ne iki galo sutvarkyti. Tai priklauso nuo Advokatų tarybos posėdžių, kurie vyksta vieną kartą per mėnesį. 14 dienų apsisprendimui įrašyta teisės aktuose, bet šalys gali susitarti ir dėl ilgesnio termino. 14 dienų nėra maksimumas, tai minimumas", – aiškino teisininkas.

Tapęs Kauno darbo biržos vadovu, T.Bielozarevičius žadėjo bendradarbiauti su žiniasklaida, nes esą besikreipiantiems į biržą dar labai trūksta informacijos. Jo nuomone, reikėtų lanksčiau žiūrėti į procedūrinius klausimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų