Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno pantomimos teatro dienos – jau suskaičiuotos

2013-02-22 05:00
Kauno pantomimos teatro dienos – jau suskaičiuotos
Kauno pantomimos teatro dienos – jau suskaičiuotos / A.Katkauskas. Tomo Raginos nuotr.

Kauno politikai toliau tęsia kryžiaus žygį prieš kultūrą – vėl bus bandoma uždaryti 43 metus veikiantį vienintelį šalyje Pantomimos ir plastikos teatrą. Miesto valdžios motyvas – taip bus sutaupyta pinigų, nors realiai tai – itin maža suma.

Teatrų vadovų niekas neklausė

Artėjant Kauno miesto tarybos posėdžiui, užregistruoti du alternatyvūs sprendimo, lemsiančio Pantominos ir plastikos teatro likimą, projektai. Pagal vieną jų teatras bus naikinamas. Pagal kitą – prijungiamas prie Kauno šokio teatro „Aura“.

Žadama, kad, sujungus teatrus, mimai sudarys atskirą „Auros“ trupę. Kitu atveju 12 darbuotojų liktų be darbo.

Abu teatrus norėta sujungti jau pernai – tada savivaldybė taip pat motyvavo lėšų taupymu, tačiau sprendimas, sukilus menininkams, nebuvo priimtas.

„Visas pastarąsias dienas praleidžiu savivaldybėje, – pasakojo laikinai Pantomimos ir plastikos teatro direktoriaus pareigas einantis Arūnas Katkauskas. – Nieko netikėto – mes nuo praėjusio pavasario sėdime kaip ant adatų. Niekas nesikeičia: vis kalbama apie naujų darinių – prijungiant, likviduojant – kūrimą.“

„Motyvuoja, kad pas mus silpna vadyba, tačiau tik prieš metus mums suteikta pusė etato vadybininkui. Aišku, už tokį atlyginimą, toks tas ir vadybinis darbas“, – atsiduso A.Katkauskas.

Jo teigimu, nepaisant to, teatras vis tiek veikia – teatro reklama matoma, spektakliai lankomi. 

„Niekada neviršijome mums skirto biudžeto. Variantas, kad pereisime dirbti į „Aurą", yra, tačiau jis nuleistas iš viršaus. Nei su mumis, nei, kiek žinau, su “Auros„ teatru niekas nekalbėjo“, – apmaudo neslėpė Pantomimos ir plastikos teatro laikinasis vadovas A.Katkauskas.

Gal nereikia visai?

Abu projektus – naikinti Pantomimos ir plastikos teatrą ir jungti jį prie „Auros“ – inicijavo šiuo metu savivaldybės biudžeto projektą svarstanti darbo grupė, kuriai vadovauja miesto meras Andrius Kupčinskas.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis teigė, kad abiejų projektų motyvai tokie pat kaip ir pernai – siekis racionaliau naudoti lėšas, mažinti valdymo išlaidas.

„Tarybos nariams bus siūloma apsispręsti dėl teatro prijungimo, kad vienoje įstaigoje būtų dvi trupės – „Auros" ir Pantomimos. Kiek teko girdėti, Kultūros ir meno taryboje buvo kalbų, kad gal visai nereikia šio teatro“, – pripažino D.Ratkelis.

Pantomimos ir plastikos teatras – iš savivaldybės kišenės gyvenanti biudžetinė įstaiga. Teatre įsteigta 9,25 etato.

Sutaupys vieną etatą

„Negalėčiau sakyti, kad ši įstaiga – didelė finansinė našta savivaldybei. Praėjusiais metais įstaigos biudžetas sudarė 247 tūkst. litų. Tai nėra daug. Kaip suprantu, visi pokyčiai inicijuojami dėl veiklos – tam, kad ji būtų efektyvesnė“, – sakė Rimantė Juodenienė, miesto Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėja.

„Prijungimo atveju nedaug sutaupysime – tik vieną direktoriaus etatą“, – atvirai tarė R.Juodenienė apie Pantomimos ir plastikos teatro ir šokio teatro „Aura“ jungimo efektyvumą.

Savivaldybė iš teatrų sujungimo sutaupytų apie 100 tūkst. litų. per metus.

„Auros“ vadovė šokiruota

Pantomimos ir plastikos bei Mažasis teatrai politikų taikiklyje buvo atsidūrę beveik prieš metus. Jau tada Pantomimos teatrą planuota jungti prie „Auros“ teatro, o Mažąjį teatrą – prie Kauno kino studijos.

Tada tarp miesto menininkų sklandė kalbos, kad vicemero Stanislovo Buškevičiaus globojamai Kino studijai prisireikė Mažojo teatro patalpų Senamiestyje, M.Daukšos gatvėje 34. Šiame name įsikūręs Pantomimos ir plastikos teatras ir – įdomi detalė – tuo pačiu adresu registruota Kauno kino studija. Greta veikia „Auros“ teatras.

Jei bus priimtas sprendimas Pantomimos teatrą uždaryti, patalpos liks savivaldybės žinioje ir galbūt atiteks Kino studijai. Jei teatrai bus sujungti, patalpas turėtų perimti „Auros“ teatras.

Vis dėlto „Auros“ vadovės Birutės Letukaitės tuoktuvės su Pantomimos ir plastikos teatru visiškai nežavi. Kaip ir pernai, taip ir šiais metais ji itin skeptiškai žiūri į tokį junginį.

„Tokio junginio, kad šokio teatre “Aura„ atsirastų atskira mimų grupė, negali būti. Jie, mimai, turėtų integruotis į mus, kas mažai tikėtina. Tai gyvi žmonės, o ne foteliai – negali jų atnešti ir pastatyti pas mus teatre“, – sakė B.Letukaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų