Pereiti į pagrindinį turinį

Keleiviams tenka apsišarvuoti kantrybe

2009-01-08 09:00
Keleiviams tenka apsišarvuoti kantrybe
Keleiviams tenka apsišarvuoti kantrybe / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Saugumas: šiomis dienomis Kauno visuomeniniame transporte padaugėjo keleivių.

Žvilgčioti į laikrodį ir studijuoti Kauno visuomeninio transporto eismo tvarkaraščius pastarosiomis dienomis – beprasmiška.

Klastingos autobuso durys

"Labai norėčiau, kad tokiu autobusu pavažinėtų autobusų parko direktorius, iki tragedijos tikrai nedaug trūko", – "Kauno dienai" guodėsi skaitytoja Renalda.

Kaunietė pasakojo, kad važiuodama 27 maršruto autobusu per plauką neišlėkė laukan. Ji stovėjo prie vidurinių durų ir rengėsi išlipti, tačiau autobusui dar nesustojus durys netikėtai prasivėrė.

"Pačiu laiku spėjau sugriebti kitos pusės duris, kad neiškrisčiau. Vairuotojas pažiūrėjo pro veidrodėlį ir nuvažiavo toliau. Jei mano vietoje būtų stovėjusi kokia senutė, pasekmės būtų sunkiai nuspėjamos", – svarstė skaitytoja.

Bendrovės "Kauno autobusai" generalinis direktorius Mindaugas Grigelis pripažino, kad su senais autobusais pastarosiomis dienomis būta rūpesčių. "Visi autobusai techniškai tvarkingi, tačiau ne visi atsparūs dideliems temperatūros svyravimams. Jei durų uždarymo mechanizmuose yra oro kondensato, jie tiesiog užšąla. Iš visų autobusų kondensatą išleidome, tačiau per 15–20 metų atsiranda nesandarumų, kurie gaudo orą iš išorės ir atsiranda kondensatas", – teisinosi M.Grigelis.

"Kauno autobusų" vadovo teigimu, vairuotojams kategoriškai uždrausta važiuoti atviromis durimis. Jis žadėjo išsiaiškinti skaitytojos nupasakotą atvejį.

Trukdo palikti automobiliai

M.Grigelis neslėpė, kad pastarosiomis dienomis ne vienam vairuotojui teko paprašyti, kad keleiviai išliptų. Autobusai tiesiog negalėjo važiuoti užsnigtomis ir nenuvalytomis gatvėmis. Vėliau visuomeniniam transportui trukdė gatvėse palikti lengvieji automobiliai. Taip nutiko Vokiečių gatvėje, prie Onkologijos ligoninės, ties Lietuvos žemės ūkio universitetu.

"Miestiečiai automobilius palieka gatvėje, nes tingi nusikasti savo kiemus", – gėdijo M.Grigelis. Jis kreipėsi pagalbos į policiją, Lengvųjų automobilių savininkus ragino būti supratingesnius, stengtis nekliudyti visuomeniniam transportui.

"Kur tik atsiranda nuvalytas gatvės plotelis, jis tuoj pat užstatomas automobiliais", – pritarė Kauno miesto savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras.

Dėl nenuvalytų gatvių šalia transporto stotelių autobusai ir troleibusai negali privažiuoti prie šaligatvio. Keleiviai dažnai priversti žengti į važiuojamąją dalį, kuri yra slidi.

"Kauno autobusų" generalinis direktorius prašė savivaldybės siųsti žmonių, kad jie nuvalytų sniegą ir transporto priemonės galėtų privažiuoti prie stotelių. Tačiau vėl krintant sniegui neatrodė, kad padėtis pasikeis.

"Stotelės nenuvalytos, todėl keleiviai išlaipinami į pusnis. Tvarkingai nuvalytos stotelės nėra nė vienos", – piktinosi ir bendrovės "Autrolis" Keleivių vežimo tarnybos viršininkas Algirdas Širvinskas. Jis guodėsi, kad blogesnių vairavimo sąlygų troleibusų vairuotojams būti negali. Pasitaikė atvejų, kad troleibusai važiuodami užšalo, todėl teko išlaipinti keleivius. Vakar dėl prasidėjusios pūgos keletas troleibusų sustojo Savanorių pr., netoli K.Petrausko gatvės sankryžos.

Dabar troleibusų vairuotojams daugiausia problemų kelia gatvėse palikti stovėti lengvieji automobiliai, ties jais nenuvalytas sniegas, susiaurėjusi važiuojamoji dalis. Troleibusų ūsai vos ne vos bepasiekia elektros tinklą, dažnai nutrūksta.

Grafikai nebegalioja

P.Keras atkreipė dėmesį, kad, esant dabartinei situacijai, neįmanoma laikytis tvarkaraščio. Transportas vėluoja dėl slidžios kelio dangos, per sankryžas važiuoja mažesnis srautas automobilių, susidaro didesnės spūstys.

Transporto skyriaus vedėjas patarė pasitikėti informacija, skelbiama švieslentėse. Tiesa, ir jos veikia netobulai.

"Kai yra nukrypimų nuo tvarkaraščio, transporto priemonėse esantys kompiuteriai taip pat gali būti netikslūs. Tuomet švieslentė gali ir visai nerodyti atvažiuojančio tam tikro maršruto troleibuso ar autobuso", – aiškino P.Keras.

Kaune gausiai pasnigus, važiuojančiųjų visuomeniniu transportu gerokai pagausėjo. Vieni negali išvažiuoti automobiliais iš užsnigtų kiemų, kiti nedrįsta vairuoti sudėtingomis sąlygomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų