Pereiti į pagrindinį turinį

Kiek savivaldybė skolinga miesto tvarkytojams?

2010-01-18 08:44
Vėluoja: miesto medžius ir želdynus prižiūrintys darbuotojai negauna uždirbtų pinigų.
Vėluoja: miesto medžius ir želdynus prižiūrintys darbuotojai negauna uždirbtų pinigų. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Vilniaus kiemsargiams grasinant streikais, Kauno želdynus prižiūrinčios bendrovės "Irgita" darbuotojai taip pat nesulaukia uždirbtų pinigų, o bendrovės vadovas kaltę verčia miesto savivaldybei.

Užsupti užburtame rate

"Kiek galiu vaikams aiškinti, kad dėdė skolingas tam dėdei, kitas dėdė skolingas man, o aš – to užburto rato dalis", – laiške redakcijai skundėsi "Irgitos" darbuotojas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Anot jo, bendrovė jau pusę metų nemoka algų.

Laiške teigiama, kad "Irgitos" direktorius Robertas Mačiulis visą kaltę verčia didžiausiai bendrovės skolininkei – Kauno miesto savivaldybei.

"Ir kaip pono R.Mačiulio nebara "Sodra"? – stebėjosi bendrovės darbuotojas. Bendrovėje dirba apie 60 darbuotojų.

Miestas – didžiausias skolininkas

R.Mačiulis neigė, kad jų darbuotojai jau pusmetį negauna algų, tačiau pripažino, kad atvejų, kai vėluojama išmokėti uždirbtus pinigus, pasitaiko.

"Algas mokame. Būna periodų, kad mokėti algas vėluojama", – neslėpė direktorius, tačiau tikino, kad su "Sodra" atsiskaitoma laiku.

Anot direktoriaus, bendrovėje finansinė padėtis labai įtempta, nes už atliekamus darbus laiku neatsiskaito užsakovai.

"Dabar yra skolų suderinimo laikotarpis, todėl tikslių skaičių, kiek skolinga Kauno savivaldybė, negaliu pasakyti", – teisinosi R.Mačiulis. Jis prasitarė, kad suma viršija du milijonus litų, o Kauno valdžia – didžiausias skolininkas, tačiau bendrovė vis tiek geni medžius ir atlieka darbus, kurie numatyti sutartyje.

Apie savivaldybės įsiskolinimus "Irgitai" bendrovės vadovas kalbėjo dar rugpjūtį. Tąsyk miestas įmonei buvo neatsiskaitęs už miesto želdynų priežiūrą – skola siekė apie 1 mln. litų.

"Savivaldybė visada vėluodavo atsiskaityti – ir per ekonominį pakilimą, ir prasidėjus sunkmečiui. Baugina tik tendencijos – kiek įsiskolinimai didės ir kiek tai užtruks", – vasaros pabaigoje svarstė R.Mačiulis.

Pragiedruliai – tik pavasarį

"Irgita" turi savo padalinių ir kituose miestuose. Kėdainių savivaldybė prieš pat Naujuosius sumokėjo už visus pernai bendrovės atliktus darbus.

"Su Kauno savivaldybe kol kas elgiamės geranoriškai. Dar nesinaudojome sutartyje numatyta galimybe gauti delspinigius", – prasitarė "Irgitos" vadovas. Pasak jo, savivaldybė periodiškai šiek tiek sumoka.

Kaip situacija klostysis šiemet, priklausys nuo to, ar miesto savivaldybė atsiskaitys už atliekamus darbus. "Jeigu liks tik ankstesnis įsiskolinimas, o bus mokama už einamuosius darbus, nieko baisaus. Daug blogiau, jeigu bus sumokėta nedidelė dalis skolos, o už padarytus darbus skola vėl didės", – niūrią perspektyvą įžvelgė R.Mačiulis.

"Ne viską dar su skolomis susitvarkėme, įmonėms esame skolingi. Kiek pinigų atsiranda, bandome įsiskolinimus dengti", – aiškino savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas. Pasak jo, Vyriausybė svarsto galimybę padengti nesurinktą savivaldybių biudžetų trūkumą. "Tai būtų realus atsigavimas, tačiau tik balandį", – vylėsi V.Gudėnas.

Skaičiai

2,06 mln. litų – tiek savivaldybė skolinga "Irgitai".

3,73 mln. litų – tiek savivaldybė skolinga "Kauno švarai".

"Kauno švaros" generalinis direktorius Dalius Tumynas:

Mūsų įmonės darbuotojams algos nevėluoja. Jų uždarbis priklauso nuo prižiūrimo ploto, darbo pobūdžio, bet mūsų darbuotojai uždirba daugiau nei vidutinė alga. Streikų tikrai nebus. Įmonės valdyba leido priimti dar dešimt kiemsargių, nes aptarnaujamų objektų daugėja. Mums skolinga ne tik savivaldybė. Gyventojai ir juridiniai asmenys taip pat vėluoja atsiskaityti. Mažinamas konteinerių skaičius, prašoma rečiau išvežti atliekas. Nuo to atliekų nemažėja, tačiau žmonės ieško būdų taupyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų