Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl stringa elektrinių modernizavimas aiškinasi meras ir premjeras

2012-03-14 05:00
Kodėl stringa elektrinių modernizavimas aiškinasi meras ir premjeras
Kodėl stringa elektrinių modernizavimas aiškinasi meras ir premjeras / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Vilniaus merija ir Andriaus Kubiliaus Vyriausybė mėtosi priekaištais ir tik ieško kaltų, kodėl klimsta sostinės šilumos ūkio modernizavimo projektai.

Neatsako į laiškus

Vilniaus elektrinių modernizavimas – ne mūsų bėda, tokių projektų mes nematėme. Taip šią savaitę Artūro Zuoko vadovaujamai Vilniaus valdžiai kirto premjeras A.Kubilius: „Ne patys projektai rengiami, o rašomi laiškai kažkur. Be konkrečių projektų, kuriuos turi parengti pačios savivaldybės, niekas niekam nesiruošia skirti jokių lėšų.“

Dešiniųjų vedlys netruko sulaukti merijos atsako. Sostinės vicemeras Romas Adomavičius įrodinėja, kad Vyriausybė – ir kurčia, ir akla: į savivaldybės pasiūlymus nekreipia dėmesio, neatsako netgi į oficialius raštus.

„Po ilgų Vilniaus miesto savivaldybės ir bendrovės “Dalkia„ derybų buvo paskelbta, kad bendrovė pasiryžusi investuoti 500 mln. litų į biokurio kogeneracinę elektrinę Vilniuje. Tačiau ir šis sprendimas A.Kubiliaus buvo sukritikuotas, nors Kaune Petrašiūnuose tokią pačią elektrinę žadama statyti už gerokai didesnę kainą ir investuoja į ją per “Lietuvos energiją„ valstybė“, – priminė socialdemokratas.

Politikas pridūrė, kad atsakingos ministerijos – Ūkio, Finansų, Energetikos – nė neatsako į oficialius savivaldybės atstovų raštus. Sostinės vicemeras priminė, kad energetikos strategiją Lietuvoje formuoja Energetikos ministerija, tačiau net ir ne kartą kviesti prie bendro diskusijų stalo nei A.Kubilius, nei A.Sekmokas į Vilniaus miesto savivaldybės siūlymus neatsiliepė, alternatyvų patys taip pat nepasiūlė.

Turi iš ko rinktis

Dėl Vilniaus šilumos ūkio modernizavimo projektų ietys laužomos jau ne vienus metus. Antai sostinės šilumos ūkį valdantis koncernas „Dalkia“ yra pasiūlęs statyti biokuro katilinę už 0,5 mlrd. litų, tačiau išsyk sulaukė neigiamos ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės, ir energetikos ministro Arvydo Sekmoko reakcijos. D.Grybauskaitė įspėjo: „Šilumos ūkyje formuojasi monopolininkų diktatas.“

Praėjusią savaitę prabilta apie „Lietuvos energijos“ ir bendrovės „Fortum Heat“ pasiūlymus dėl kogeneracinės elektrinės statybos. Tiesa, kol kas tai tik ketinimų protokolas. Paskaičiuota, kad toks projektas gali atsieiti apie 700 mln. litų. Tąsyk Vilniaus meras A.Zuokas pareiškė: kuo daugiau pasiūlymų – tuo geriau, tačiau pridūrė lauksiąs konkrečių planų, o ne pareiškimų. Be kita ko, „Fortum Heat Lietuva“ elektrinę planuoja statyti ir Kaune.

Gali būti ir taip, kad Vyriausybės ir sostinės valdžios ginčas dėl šilumos ūkio persikels į teismą. Sostinės taryba Vyriausybę yra nusprendusi skųsti Europos Komisijai. Esą elektrinių veiklai modernizuoti skirtus pinigus – beveik 150 mln. litų – Vyriausybė išdalijo keliams tiesti. Taip pat savivaldybė piktinasi, kad Vyriausybė delsia parengti elektrinių modernizacijai reikalingus dokumentus.

Lietuva yra įsipareigojusi ES iki 2015-ųjų gruodžio 31 d. atlikti darbus, garantuojančius sostinės elektrinių veiklos modernizavimą. Tam numatytos milijoninės lėšos iš ES.


Komentaras


Eugenijus Maldeikis


Buvęs ūkio ministras, ekonomistas

Abiejų besiginčijančių šalių labai trumpa atmintis. Apie tai diskutuota ir praėjusioje miesto taryboje. Jau tada Vyriausybė į tai turėjo atkreipti dėmesį, tačiau, kiek pamenu, nereagavo. Labai keista, kai dvi „kontoros“ nesusikalba – dingsta dokumentai, „nematoma“ projektų. Kad ir koks būtų pasiūlymas, jis turi būti nagrinėjamas rimtai, turi būti deramasi, aiškinamasi. Jei kas netinka – tobulinama ir siūloma. O jei projektas blogas, tai reikia pasakyti labai aiškiai.

Dabar viena yra deklaruojama, visai kita daroma. Tai ir yra didžiausia mūsų energetikos politikos bėda. Visi garsiai rėkiame „Europa“, bet beveik nieko nepadaroma. Jei siūlomi projektai netinka, nejaugi lauksime, kad kas nors iš kur nors ateitų ir ką nors pasiūlytų naujo? Tai gana sudėtinga ir, manau, nerealu. Yra konkretūs objektai ir yra konkretūs projektai – kad kas nors dėl jų būtų rimtai diskutavę, nepastebėjau.


Lietuvoje planuojamų statyti biokuro kogeneracinių elektrinių kainų lentelė:

Vilniuje Vilniuje Kaune

Siūlo „Fortum“ „Dalkia“ „Lietuvos energija“

elektra 50 MW 180 MW 25MW

šiluma 110 MW 300 MW 50 MW


kaina 700 mln. litų 500 mln. litų 270 mln. litų

kaina už 1 MW 4,375 mln. 1,04 mln. 3,6 mln.

Šaltinis: Vilniaus miesto savivaldybė

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų