Pereiti į pagrindinį turinį

Kraujo centro agonija: donorai – nelaukiami, vadovas – nekalbus

2013-04-30 07:52
Kraujo centro agonija: donorai – nelaukiami, vadovas – nekalbus
Kraujo centro agonija: donorai – nelaukiami, vadovas – nekalbus / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Iš donorų kraują priimančios įstaigos Kauno kraujo centro veikla sustabdyta mažiausiai keliems mėnesiams. Tuo suskubo pasinaudoti Kauno klinikos, kviesdamos donorus pas save.

Užrakintos durys

Vakar ant viešosios įstaigos Kauno kraujo centro durų atsirado užrašas: „Šiandien kraujas nepriimamas.“ Pagrindinės įėjimo durys buvo užrakintos. Iš tikrųjų kraujas čia nebus priimamas tris mėnesius. Taip nusprendė Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. Jos vadovas Jonas Galdikas buvo nekalbus ir komentuoti situacijos nenorėjo. „Viskas parašyta įsakyme“, – tepasakė jis.

Kauno kraujo centro direktorius Rimgaudas Šepetys mobiliojo ryšio telefonu vakar neatsiliepė. Neatsakė ir anksčiau šiame pastate šeimininkavęs buvusio Kauno donorystės centro vadovas Artūras Jonas Venslauskas.

Suabejota kompetencija

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) išplatintame pranešime nurodoma, kad įstaiga neįrodė galinti ištirti kraują pagal teisės aktų reikalavimus. Dėl to, kad suabejota jos kompetencija, nuspręsta trims mėnesiams stabdyti veiklą. Detalesnės uždarymo priežastys nepateiktos.

Lietuvoje naudojami du kraujo tyrimo metodai. Pagal pirmąjį kiekvieno donoro kraujo mėginys tiriamas individualiai, pagal kitą – į vieną indą supilama daug skirtingų donorų kraujo mėginių.

Teigiama, kad antrasis metodas nepatikimas, nes, supylus iki 24 donorų kraujo mėginių ir darant tyrimą, sumažėja galimybė nustatyti hepatito B virusą, tikimybė nepastebėti ŽIV padidėja iki 35 kartų, hepatito C virusą – iki 57 kartų.

Laukia Klinikos

Pranešus apie sustabdomą Kauno kraujo centro veiklą, Kauno klinikos išplatino pranešimą, kuriame ilgamečiai uždarytos įstaigos donorai kviečiami kraujo duoti šios ligoninės Kraujo centre.

„Nedvejokite – donorų kraujas gyvybiškai reikalingas kasdien Kauno klinikose gydomiems pacientams“, – kalbėjo Kauno klinikų Kraujo centro vadovė Jolanta Jeroch.

SAM informuoja, kad, sustabdžius centro veiklą, kraujo ir jo komponentų tiekimas šalies gydymo įstaigoms nesutriks – jas aprūpins Nacionalinis kraujo centras.

Skandalinga veikla

Kauno kraujo centras įsikūręs tame pačiame pastate, kaip ir bankrutuojanti bendrovė Kauno donorystės centras. Tie patys uždarosios akcinės bendrovės užrašai išliko ant įstaigos fasado.

Teismas Kraujo donorystės centrui bankroto bylą iškėlė dėl darbuotojų skundų, kad įmonė pastaruosius dvejus metus nuolat vėluoja mokėti atlyginimus darbuotojams.

Be to, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Kraujo donorystės centro galimos neteisėtos veiklos. Įtariama, kad ši įmonė, neturėdama reikiamų leidimų, pagal sutartį su užsienio farmacijos įmone iš Lietuvos išvežė ir pardavinėjo iš donorų surinktos kraujo plazmą. Deklaruota, kad kraujo plazma išvežta frakcionuoti (perdirbti) ir tokiu būdu įmonė išvengdavo prievolės grąžinti į Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą lėšas, skirtas donorų kompensacijoms. STT teigimu, iš šios veiklos Kraujo donorystės centras gavo beveik 6 mln. litų pajamų.

Kalbama, kad buvęs Kraujo donorystės centro direktorius A.J.Venslauskas su dabartiniu Kauno kraujo centro vadovu susijęs draugystės ryšiais.


Iškabos keitėsi ne kartą

Kraujo donorystės centras įkurtas 1941 m. ir vadinosi Kauno kraujo transfuzijos stotis, vėliau – Kauno kraujo perpylimo stotis, Kauno kraujo centras.

Valstybės nuosavybe ši įmonė išliko iki 1993 m., kai buvo reorganizuota į bendrą Lietuvos ir JAV įmonę – uždarąją akcinę bendrovę „Binational Plasma“.

2005 m. pasikeitus akcinio kapitalo JAV savininkams, įmonė buvo pertvarkyta į Kraujo donorystės centrą. Centras skelbėsi Lietuvos kraujo komponentų gamyboje užimantis daugiau kaip trečdalį rinkos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų