Pereiti į pagrindinį turinį

Kultūros paveldu laikomas vienuolynas - vieta mobiliojo ryšio antenoms?

2010-11-17 14:37
Klajonės: Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia nuo Nepriklausomybės atkūrimo keliauja iš rankų į rankas.
Klajonės: Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia nuo Nepriklausomybės atkūrimo keliauja iš rankų į rankas. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Ant bažnyčios stogo – berželiai, o varpinė iš visų pusių apkabinėta mobiliojo ryšio antenomis. Taip atrodo buvęs Augustijonų vienuolyno architektūrinis ansamblis.

Niekas nieko nepadarė

XVIII a. pabaigoje statytas augustijonų vienuolynas ir jo architektūriniam ansambliui priklausanti Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia nuo Nepriklausomybės atkūrimo keliauja iš rankų į rankas. Tačiau besikeičiantys pastatų šeimininkai iki šiol nepadarė nieko, kad vienintelė tokios architektūros bažnyčia sostinėje atgytų.

Dabar šios bažnyčios stogą ardo ant jo sudygusių berželių šaknys, o išbyrėjusius langus dengia metaliniai tinklai. Sovietmečiu sandėliu buvusi šventovė lankytojams užverta, tačiau atvira telekomunikacijų įmonėms – jos varpinėje sumontavo mobiliojo ryšio antenas.

Su buvusio vienuolyno siena besiribojančiame biure dirbantis vilnietis Mindaugas Masedunskas ne kartą į griūvančią bažnyčią bandė atkreipti įvairių valdininkų dėmesį, tačiau padėtis nesikeičia.

"Anksčiau bandėme šitą reikalą tvarkyti, tačiau nieko nepasiekėme. Įspūdis toks, kad kol niekas užpakalių nespardo, tol niekas nieko ir nedaro", – valdininkų ir paveldosaugininkų neveiksnumu stebėjosi vilnietis.

Maždaug prieš pusantrų metų Augustijonų vienuolyno ansamblis buvo perduotas Švietimo ir mokslo ministerijos žinion. Iki tol vienuolyną ir bažnyčią valdė Lietuvos katalikų mokytojų sąjunga, kuriai tuo metu vadovavo dabartinio premjero Andriaus Kubiliaus uošvė Elena Žaidienė.

"Su už šį objektą tiesiogiai atsakingais ministerijos valdininkais man taip ir nepavyko pasikalbėti, o ankstesni šeimininkai apskritai nesileido į kalbas", – pasakojo M.Masedunskas.

Juokiasi turistai

Labiausiai vilnietį piktina ant Švč. Mergelės Marijos Ramintojos varpinės sukabintos mobiliojo ryšio antenos. Pasak jo, iš šio vaizdo tyčiojasi ir pro šalį traukiantys užsienio turistai.

"Aš matau, kaip turistai sustoja ir juokdamiesi fotografuoja. Paskui grįžę į savo šalį rodys, kokie lietuviai tamsuoliai, kad kultūros paveldą verčia antenų bokštais. Medžiai auga, antenos kyšo – labai gražu", – ironizavo M.Masedunskas.

Tačiau Vilniaus savivaldybės Kultūros ir paveldo skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas sakė, kad didelės problemos dėl mobiliojo ryšio antenų ant bažnyčios varpinės nemato. Pasak jo, dėl tokių dalykų kartais tenka daryti kompromisus.

"Ar galime taip imti ir viską uždrausti? Aš manau, kad negalime, taip neturėtų būti. Jeigu viskas daroma tvarkingai, niekas negriaunama, tai kodėl neleidus pakabinti tų antenų?" – kalbėjo V.Karčiauskas.

Jo teigimu, didžiausia Augustijonų vienuolyno ansamblio bėda ne antenos, o tai, kad jis tiesiog griūva. "Pastatai priklauso Švietimo ir mokslo ministerijai, žemės sklypas, ant kurio jie stovi, – Žemės ūkio ministerijai... Pas mus taip jau būna – kai šeimininkas valstybė, tai kaip ir niekas neatsakingas", – kalbėjo V.Karčiauskas.

Erdvės – įspūdingos

Praėjusių metų balandį vienuolyno ir bažnyčios pastatus perėmusios Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Aida Janionytė sakė, kad ministerija ateinančių metų sausį ar vasarį turėtų apsispręsti, kas su jais bus daroma. Šiuo metu rengiama techninė dokumentacija.

Pasak A.Janionytės, dokumentų rengimas tiek užtruko, nes visus juos reikia derinti su Kultūros paveldo departamentu.

Anksčiau vienuolyno ir bažnyčios pastatus ministerija ketino perduoti Europos humanitariniam universitetui ir Vytauto Didžiojo gimnazijai, tačiau, pasak ministerijos atstovės, galutinis sprendimas dar nėra priimtas.

"Tokia galimybė, kad dalis pastatų bus perduota, yra, tačiau dabar nieko konkretaus pasakyti negaliu", – teigė ji.

V.Karčiausko manymu, augustijonų vienuolyną ir Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią būtų galima paversti puikia kultūrine erdve.

"Man daug kartų teko būti tos bažnyčios viduje. Nuo sovietmečio, kai bažnyčia veikė kaip sandėlis, ten likusios sumontuotos labai masyvios perdangos. Abejoju, ar jas tikslinga ir įmanoma griauti. Tačiau pati erdvė viduje yra labai įspūdinga, ten galėtų būti parodų salė ar kitų renginių vieta", – kalbėjo V.Karčiauskas.

Varžytinėse – net kryžius

Lietuvos katalikų mokytojų sąjungai (LKMS) buvusio augustijonų vienuolyno ir bažnyčios pastatai buvo perduoti 1991 m. Ši sąjunga čia ketino steigti katalikišką gimnaziją. Tačiau jokia gimnazija niekuomet nebuvo įsteigta, o vienas iš pastatų 2002 m., kai sąjungai vadovavo premjero A.Kubiliaus uošvė E.Žaidienė, buvo parduotas.

Teismui pripažinus, kad pastatas buvo parduotas neteisėtai, LKMS Vilniaus savivaldybei turėjo sumokėti 1 mln. litų. LKMS už parduotas patalpas gautų pinigų nebeturėjo, todėl antstoliai varžytinėse pardavė net šiai organizacijai priklausantį kryžių. Galiausiai Lietuvos Aukščiausias Teismas konstatavo, kad ir patys vienuolyno ansamblio pastatai LKMS buvo perduoti neteisėtai, todėl jie buvo grąžinti valstybei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų