Pereiti į pagrindinį turinį

Latvių dovanotos VDU atminimo plokštės likimas – neaiškus

2012-02-18 12:18
Latvių dovanotos VDU atminimo plokštės likimas – neaiškus
Latvių dovanotos VDU atminimo plokštės likimas – neaiškus / Zenono Tiškevičiaus šeimos archyvo nuotr.

Pažymint Lietuvos universiteto 90-metį prof. dr. Alvydas Butkus primena Vytauto Didžiojo universitetui (VDU) jo dešimtųjų metinių sukakčiai latvių padovanotą atminimo lentą ir paslaptingą jos dingimą istorijos vingiuose.

Padėjo įminti mįslę

Informaciją apie latvių studentų VDU dešimtmečio proga 1932 m. dovanotą bronzinę plokštę prof. A.Butkus rado dar prieš 20 metų, ruošdamas spaudai monografiją „Latviai“.

Vėliau viena latvistikos gerbėja atnešė į VDU Letonikos centrą tarpukario Lietuvių–latvių vienybės draugijos dešimtojo suvažiavimo brošiūrėlę, kurioje buvo ir plokštės atvaizdas.

„Buvo neaišku, kokia proga ir kokiomis aplinkybėmis plokštė buvo dovanota. Mįslę įminti neseniai padėjo bičiuliai latviai, radę informaciją 1932 m. laikraštyje „Students“, kuris rašė, kaip buvo švenčiamas lietuvių universiteto 10-metis“, – kalbėjo A.Butkus.

Nepriklausomybės aušroje, 1922-aisiais, gimęs Lietuvos universitetas, 1930 m. buvo pavadintas Vytauto Didžiojo universitetu. Pažymėdamas savo dešimtmetį, į tris dienas Kaune vykusias iškilmes universitetas pakvietė atstovų iš Švedijos, Estijos, Latvijos ir Vilniaus universitetų.

Svečiai buvo nustebinti

Pirmąją iškilmių dieną, 1932 m. vasario 15-ąją, buvo iškilmingai atidaryti naujieji Fizikos ir chemijos instituto rūmai ant Aleksoto kalno, palikę svečiams įspūdį savo dydžiu ir pro langus atsiveriančiu vaizdu.

Naujus rūmus aplankę svečiai stebėjosi neįtikimai stataus nuolydžio amfiteatrinėmis auditorijomis, moderniomis mokslo tyrimo laboratorijomis. Spauda rašė, kad 16 ha sklypą šiems rūmams padovanojo broliai Vailokaičiai, kasmet skirdavę tūkstančius litų studentų stipendijoms.

„Tos pačios dienos vakarą Kaune buvo surengtos didžiulės, nusidriekusios kelis kilometrus studentų eitynės su deglais ir vėliavomis. Eitynėse dalyvavo įvairios studentų organizacijos, Kauno gatvėse grojo kariniai orkestrai. Vakare Operos teatre susirinko visas tautos žiedas – pradedant Lietuvos Prezidentu ir baigiant studentais – pasižiūrėti operos „Rigoletas“, – cituoja latvių laikraštį „Students“ VDU Letonikos centro vadovas A.Butkus.

Įrašas apie vieną kraują

„Students“ aprašė ir iškilmingą momentą, kai Vasario 16-ąją Operos teatre VDU buvo dovanojama plokštė.

Renginys prasidėjo Lietuvos himnu, šalies prezidento, švietimo ministro, svečių kalbomis. Latvijos studentų vardu kalbėjęs A.Raudzepas ne tik sveikino, bet ir įteikė VDU rektoriui prof. Vincui Čepinskiui bronzinę atminimo plokštę su užrašu: „Mus vienija bendra dvasia ir vienas kraujas. Latvijos studentai“.

Rektoriaus padėkos žodžius nustelbė ilgos ovacijos iš perpildytos Operos teatro salės.

Dovana buvo pakabinta universiteto auloje. Čia ji kabėjo iki pat Antrojo pasaulinio karo. Istorinio virsmo laikotarpiu plokštė dingo.


Kviečia padėti ieškoti

Prof. A.Butkaus vadovaujamas VDU Letonikos centras, tyrinėjantis latvių kalbą, istoriją ir kultūrą, būtų labai dėkingas už žinią apie atminimo plokštės likimą. Bet kokios informacijos laukiama tel. (8 37) 327 840 arba e. paštu: [email protected].

Letonikos centras siekia atkurti buvusią lentą, tačiau šią misiją oficialiai perleido „Lietuvos ir Latvijos forumo“ asociacijai, kuri yra juridinis asmuo ir turi teisę kaupti lėšas lentai atkurti, jei ji neatsirastų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų