Pereiti į pagrindinį turinį

L.Pinkevičius: iš manęs nori atimti „Vilniaus vartus“

2010-07-17 10:55
Subyrėjo: 2007 m. spalį atidaryti "Vilniaus vartai" buvo L.Pinkevičiaus pasididžiavimas. Dabar verslininkas bijo, kad bankas atims jo svajonę.
Subyrėjo: 2007 m. spalį atidaryti "Vilniaus vartai" buvo L.Pinkevičiaus pasididžiavimas. Dabar verslininkas bijo, kad bankas atims jo svajonę. / DMN archyvo nuotr.

Milijonierius Laimutis Pinkevičius iš paskutiniųjų stengiasi gelbėti savo verslo imperiją. Turtuolis prabilo apie esą tyčia žlugdomus "Vilniaus vartus", akyse tirpstančius milijonus ir neišvengiamai byrančią santuoką.

Bankas atims "Vilniaus vartus"?

"Parex" bankas sudavė milžinišką smūgį L.Pinkevičiaus verslo imperijai – šią savaitę kompleksą "Vilniaus vartai" valdančiai bendrovei "Ranga IV investicijos" iškelta bankroto byla. Milijonierius bando ginti savo verslą, bet jeigu bendrovės "Ranga IV investicijos" nepavyks išgelbėti nuo bankroto, į varžytines keliaus didžiausias įmonės turtas – "Vilniaus vartai". L.Pinkevičius neabejoja, kad "Parex" bankas kaip tik to ir siekia. Esą bankininkai sumanė prabangų kompleksą perimti už juokingai mažą kainą.

"Jeigu nepavyks užginčyti bankroto, tikriausiai "Parex" per savo antrinę įmonę ir nusipirks "Vilniaus vartus". Turiu tokių įtarimų. Kai yra operatorius, kurį jie "užbankrotina", turto vertė krinta iš karto, nes nėra operatoriaus tam turtui. Aš manau, kad jie nori "Vilniaus vartus" perimti už maždaug 50 mln.", – "Vilniaus dienai" pasakojo L.Pinkevičius.

Skundą dėl bankroto bylos "Ranga IV investicijoms" verslininkas žada pateikti pirmadienį.

Kaltina verslo nužudymu

Prisimindamas jau daugiau kaip metus besitęsiančią "Vilniaus vartų" epopėją, verslininkas teigė, esą "Parex" darė viską, kad prestižinis kompleksas negalėtų atsigauti.

"Buvo ir nuomininkai biurams, ir nuomininkai parduotuvėms. Bet viską "Parex" atmetė. Mes dirbame, randame nuomininkus, bet kadangi "Parex" davė kreditą, turime viską derinti su jais. Ir kai nueiname derinti – jiems niekas netinka. Jie, matyt, seniai tai planavo", – tęsė L.Pinkevičius.

Pasak jo, "Parex" jau visiškai neslepia ambicijų perimti "Vilniaus vartus". "Jie pateikė taip: "mes planuojame perimti turtą, todėl visi būsimi nuomininkai apsunkins turto realizavimą". Jie ne tik taip sakė, yra ir raštu. Yra konkretūs pasiūlymai nuomotis biurus po 45 litus už 1 kv. m per mėnesį. O "Parex" atsiunčia raštą, kad tai apsunkins turto realizavimą ir neduoda pritarimo. Tokių raštų turime krūvas, ir visa tai nešime į teismą", – pridūrė "Rangos" grupės savininkas.

Jis teigė reikalausiantis "Parex" iškelti bylą dėl tyčinio bendrovės "Ranga IV investicijos" žlugdymo. "Kreditas jų nedomina. Juos domina turtas. Mes stengsimės įrodyti, kad tai yra tyčinis bankrotas", – teigė pašnekovas.

Reikalaus 50 milijonų

Verslininkas žada pateikti ieškinį "Parex" bankui dėl nuostolių atlyginimo. Iš banko bus reikalaujama kompensacijos už sužlugdytą verslą, nuvertėjusias prabangos prekes ir sugadintą "Rangos" grupės reputaciją. Kol kas L.Pinkevičius žalą vertina daugiau kaip 50 mln. litų, tačiau jis neatmeta galimybės, kad suma bus didesnė. Ieškinį "Parex" turtuolis ketina pateikti vėlyvą rudenį, mat dabar svarbiausias darbas yra gelbėti įmonę "Ranga IV investicijos" nuo bankroto.

L.Pinkevičiaus teigimu, jeigu "Vilniaus vartai" bus parduoti iš varžytinių, skirtumas tarp varžytinių kainos ir realios komplekso vertės taip pat papildys ieškinį "Parex" bankui. Dabar verslininkas "Vilniaus vartus" vertina 130–150 mln. litų. Jei milijonieriaus įtarimai pasitvirtins ir "Parex" "Vilniaus vartus" perims už 50 mln., bendra ieškinio bankui suma išaugs dar 80–100 mln. litų.

Skelbia karą bankui

L.Pinkevičiaus teigimu, teisme bus reikalaujama, kad "Parex" grąžintų finansavimą bendrovei "Ranga IV" investicijos" – esą bankas neteisėtai nutraukė paskolos sutartį. Jei teismo sprendimas bus palankus L.Pinkevičiui, verslininkas žada prikelti "Vilniaus vartus" iš pelenų. Tačiau net jeigu teismas privers banką atnaujinti bendrovės finansavimą, "Rangos" grupė neketina plėtoti jokių bendrų projektų su "Parex".

"Mūsų sutartis su "Parex" susideda iš dviejų dalių. Buvo ilgalaikis 20 metų kreditas "Vilniaus vartams" plėtoti ir buvo trumpalaikis apyvartinėms lėšoms. Kai trumpalaikio kredito laikotarpis ėjo į pabaigą ir paprašėme jį pratęsti, tada jie man nutraukė ir ilgalaikį, – prisiminė L.Pinkevičius. – Tai ir ginčijame. Jie neturėjo teisės to padaryti. Jeigu teismas patenkins mūsų ieškinį, bankas turės atstatyti pirminę padėtį ir grąžinti kreditą 20 metų laikotarpiui. Tada "Vilniaus vartai" pradės vėl funkcionuoti. Bet ieškinį aš jiems vis vien pateiksiu, nes sugadintos mano prekės. Ir vardui mano pakenkė. Visą tai suskaičiuosime ir sudėliosime jiems. Ne, mes ateityje stengsimės su jais nieko bendra neturėti."

Milijonai tirpsta akyse

Verslininkas su nuoskauda prisiminė taip pat bankrutuojančią bendrovę "Fashion Gates", kuri vertėsi prekyba prabangiais drabužiais ir aksesuarais elitinėse "Vilniaus vartų" parduotuvėse. Esą buvo įsigyta prekių už dešimtis milijonų litų, o dėl "Parex" banko veiksmų jų nebuvo galima parduoti, ir milijonai ištirpo tiesiog akyse.

"Mes metus laiko vedėme derybas, jau lyg viską su jais sutarėme (su "Parex" – red. past.). Paima, nei iš šio, nei iš to ateina antstoliai, "užbankrotina" "Fashion Gates" ir areštuoja prekes. Nors "Fashion Gates" neturi jokio kredito – ten yra sudėti mano 28 mln. Ir viskas. Dabar guli tos prekės, ir įmonei bankrotas. Dėl to man labai ir skauda širdį. Iš 28 mln. liks kokie 5–7 mln.", – garuote garuojančius pinigus skaičiavo L.Pinkevičius.

Pasak jo, prabangos prekių ir verslo neišgelbėjo jokios derybos ir jokios bankui siūlytos sumos.

"Tikrai man skauda širdį, ir "Parex" veiksmų nesuprantu. Ir skambinom, ir kalbėjom – "ką jūs, darote nesąmones". Ir siūlėme, kad "Fashion Gates" jiems mokės nuomą po 3 mln. per metus. Jeigu jau nesusikalba su bendrove "Ranga IV investicijos", tegul "Fashion Gates" tiesiogiai moka. Niekas jiems netiko, nesutiko. Areštavo, ir viskas. Tokie veiksmai man nesuvokiami. Su kuo bekalbu, tas pirštą prie smilkinio pridėjęs nesupranta, kaip taip galima elgtis. Jie galėjo kontroliuoti padėtį, viską valdyti. Bet jie nieko nedarė. Ir paskui pyst – ateina antstolis ir viską areštuoja, – su kartėliu pasakojo milijonierius. – Prekės guli, viskas dulkėmis apėję. Siaubas. Man gaila žiūrėti, kas ten darosi."

Šiuo metu L.Pinkevičius tebekariauja su "Parex" dėl "Fashion Gates" bankroto. Bankininkams neįtiko "Rangos" grupės prašymu paskirtas bankroto administratorius, bankas reikalauja jį pakeisti.

Su A.Valentaite nesitaikys

Drebantys verslo imperijos pamatai – ne vienintelis L.Pinkevičiaus galvos skausmas. Jau kurį laiką jis ruošiasi skyryboms su Asta Valentaite. Ir dabar, praėjus daugiau kaip metams po pirmųjų pranešimų apie garsiosios poros skyrybas, vyras teigia nejaučiantis jokio noro susitaikyti ir pabandyti dar kartą.

"Išsiskirsime. O kokios bėdos? Ne, nepersigalvojau. Kelio atgal nėra ir nebus. Klausimas tik vienas – kada mes tai padarysime", – kalbėjo verslininkas. Anot jo, skyrybos įteisintos bus tuomet, kai nuo pečių nusiris kiti rūpesčiai.

Paklaustas, ar A.Valentaitei atiteks dalis jo turtų, L.Pinkevičius teigė, jog apie turto dalybas negali būti nė kalbos. Mat milijonierius tuokdamasis su gražuole A.Valentaite apsidraudė ir pasirašė vedybų sutartį. "Negali būti turto dalybų, yra kontraktas", – sakė L.Pinkevičius.


"Vilniaus vartai" spindėjo trumpai

2007 m. pabaigoje atidaryti "Vilniaus vartai" pretendavo tapti sostinės ir visos Lietuvos įvaizdžio simboliu. Pastatų kompleksas iškart tapo įžymybe, aukščiausias "Vilniaus vartų" bokštas pateko į aukščiausių Lietuvos pastatų sąrašą.

"Vilniaus vartų" atidarymo renginys tapo vienu įspūdingiausių sostinės įvykių 2007-aisiais. Šviesos ir muzikos šou stebėjo įtakingiausi šalies politikai, pramogų verslo atstovai. Tuomet prabangiam kompleksui piešta labai šviesi ateitis. L.Pinkevičius teigė, jog dar prieš atidarant "Vilniaus vartus" nebebuvo nei laisvų biurų, nei laisvų butų – viskas buvo arba jau užimta, arba rezervuota.

Dabar parduotuvės, barai, restoranai ir biurai arba užsidarė, arba išsikraustė į kitas sostinės vietas, užimta tik nedidelė dalis milžiniško "Vilniaus vartų" ploto. 2009 m. pradžioje kompleksą užgriuvo bėdos – "Vilniaus energija" už skolas grasino atjungti šilumos ir karšto vandens tiekimą, "Parex" bankas pradėjo reikalauti skolų. Ilgainiui prabangos spindesys išblėso, "Vilniaus vartai" tapo panašesni į pastatą vaiduoklį, o ne į prestižinį kompleksą pačioje Vilniaus širdyje.

Į 2004 m. pradėtas statybas "Rangos" grupė įmerkė milžinišką sumą – skaičiuota, kad kompleksas L.Pinkevičiaus imperijai atsieis 160 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų