Pereiti į pagrindinį turinį

„MG Baltic“ ginklas – psichologinis teroras

2012-07-21 09:00
„MG Baltic“ ginklas – psichologinis teroras
„MG Baltic“ ginklas – psichologinis teroras / Asmeninio albumo nuotr.

Nusižudžiusio verslininko Antano Gureckio našlė perspėja: su koncernu „MG Baltic“ susidėję asmenys rizikuoja prarasti viską, net gyvybę. Nebereikalingiems žmonėms sužlugdyti ir jų pinigams iščiulpti gali būti naudojamas žiaurus teroras.

Psichologinio karo auka

„Jie sudaro tokias sąlygas, kad žmogui pradeda atrodyti, jog geriau numirti, nei gyventi“, – apie „MG Baltic“ koncerno vadovo D.Mockaus ir jo artimiausių bendražygių naudojamus metodus pasakojimą pradėjo prieš dvejus metus psichologinio karo su „MG Baltic“ neišgyvenusio statybų bendrovės „Mitnija“ įkūrėjo A.Gureckio žmona Violeta.

Šiuo metu „MG Baltic“ savo puolimą naudoja ne prieš šios moters šeimą. Rastas naujas taikinys. V.Gureckienės istorija liudija, ko galima tikėtis iš šios kompanijos.

„Dėl mano mirties kaltas Darius Juozas Mockus, terorizavęs mane nuo 2005 metų“, – tokį raštelį A.Gureckio kelnių kišenėje žmona rado praėjus metams po vyro žūties.

Šeimos žmogumi vadintas verslininkas tikėjosi, kad jo pasitraukimas apsaugos šeimą, tačiau teroras nesiliovė. Dažniausiai jis vykdomas pasitelkiant teisėsaugą.

„Mano vyras žuvo 9 val., o 17 val. atvažiavo Petrašiūnų policijos nuovados viršininkas Gintautas Kvietkauskas su glėbiu žvakių. Jų buvo tiek daug, kad jis visų net neapglėbė. Žvakės pabiro ant grindų, dužo, o Kvietkauskas klausė: “Kieno dabar eilė po Antano? Violeta, tavo ar tavo žento?" – sunkiai įtikimą istoriją pasakojo velionio verslininko žmona.

Moteris nebijo minėti vardų ir pavardžių, nes yra jos žodžius galinčių patvirtinti liudytojų, be to, ji suvokia, kad priešai psichologinį smurtą naudoja tam, kad ją užčiauptų ir sužlugdytų. O V.Gureckienė ir jos dukra Beta Rumšienė pasiduoti neketina.

„Po tėčio mirties mes sustiprėjome ir susitelkėme kovai“, – drąsinamai į V.Gureckienę pažvelgė jos dukra B.Rumšienė.

Terorui pasitelkė teisėsaugą

V.Gureckienė ir B.Rumšienė neabejoja, kad žmonės, pasirengę jas sutrypti, gerai žino, kaip pasirinkti laiką puolimui, kad jis padarytų daugiausia psichologinės žalos. Šaukimai į teismą, antstolių raštai ir kiti nemalonumai į duris beldėsi per gimtadienius, vardadienius, kitas šventes.

Teisėsaugos atstovai ir jos įpareigoti asmenys dirbo itin uoliai, neskaičiuodami viršvalandžių. Antstolė su dar niekam nežinomu teismo sprendimu išdygdavo brėkštant, policininkai su šaukimu į teismą – vidurnaktį, o policijos tyrėja B.Rumšienę telefonu į apklausą kvietė tuomet, kai jauna moteris stovėjo prie tėvo karsto.

„Sakote, sutapimai? Pernelyg jau daug tų sutapimų. Viskas vyksta apskaičiuotai, bangomis ir tam tikromis progomis“, – paniekinamai nusišypsojo V.Gureckienė.

Jaučiasi nebaudžiami

Teisėsaugos uolumas Gureckių šeimos moterų nestebina. „MG Baltic“ galvos labai mėgavosi savo galia – noriai ir, atrodo, specialiai demonstravo savo įtaką, ryšius, nebaudžiamumą.

„Kai prasidėjo teismai, aš tėčiui pasiūliau kreiptis į žniasklaidą, bet jis tik numojo ranka. Pasakė, kad jie valdo viską, net žiniasklaidą“, – prisiminė B.Rumšienė.

„Jie taip suįžūlėjo, kad pradėjo atvirai demonstruoti, jog žino viską, apie ką mes su vyru kalbėdavome telefonu. Jie net neslėpė, kad mūsų klausosi ir seka“, – pasakojo V.Gureckienė.

Sekama iki šiol, tačiau moterys teigia to nebebijančios, nes vienintelis seklių ir juos pasamdžiusių žmonių tikslas – jas pagąsdinti.

„Nuėjus į kavinę, už mūsų nugarų atsisėda koks nors žmogus, kuris į mus nukreipia telefoną ir sėdi tol, kol sėdime mes“, – pasakojo B.Rumšienė.

Moterys purto galvas – ne, jų nekankina paranoja. Sekliai nė nebando slėptis ir akivaizdžiai demonstruoja, kad jas stebi.

„Esame buvusios labai keistoje apklausoje, po kurios buvo užblokuotas mūsų automobilis, o kavinėje mus stebėjo daugybė vyrų odiniais švarkais ir į mus atkištais mobiliaisiais telefonais. Jie nesislepia, nes jų tikslas įvaryti baimės. Jie nebyliai sako: “Mes tave sekame", – pasakojo V.Gureckienė.

Moteris teigia, kad „MG Baltic“ pakalikai persekioja ne tik ją ir jos dukterį. Ji tikina prokurorams pateikusi svarių įkalčių, įrodančių, kad buvo gąsdinami ir papirkinėjami teisme liudiję žmonės.

Nespėjo pabėgti

„MG Baltic“ su blogio imperija Gureckiams asocijavosi ne visada. Prieš septynerius metus tuomečiam „Mitnijos“ savininkui A.Gureckiui pateiktas „MG Baltic“ pasiūlymas pasirodė išties viliojamas. Koncernas siūlė A.Gureckiui pasilikti vadovo poste kelerius metus, o už akcijas atseikėti nemažą sumą.

Po sandėrio naujieji „Mitnijos“ savininkai A.Gureckį apsupo pagarba, kvietė į šventes, o verslininkas dėl statybų bendrovės labo nėrėsi iš kailio – dirbo ne mažiau nei anksčiau, skolino jai pinigus, atgal nupirko dalį akcijų brangiau, nei jas pardavė.

Netrukus Gureckių šeimos narių ausis pradėjo varginti įvairios apkalbos ir netikėti patarimai. Su „MG Baltic“ kompanija susidūrę žmonės Gureckius perspėjo, kad jų pokalbių klausomasi ir rekomendavo „bėgti, kol gali“.

Į kokias pinkles papuolė, A.Gureckis galutinai suprato prieš kelerius metus, kai nebedirbo generaliniu direktoriumi, o ėjo konsultanto pareigas.

„Mums pradėjo pasakoti, kur ir kada turėtume nešti “otkatus„ nuo būstų pardavimo. O po vieno renginio grįžęs vyras man apie D.Mockų pasakė: “Violeta, jis – žvėris. Jis mane užsipuolė, į akis rėkė: „Nešk penkis milijonus“, – pasakojo V.Gureckienė.

Paradui vadovauja D.Mockus

Pasak V.Gureckienės, D.Mockus viešai reikšdavosi retai, laikydavosi gana atokiai nuo jo artimiausiai aplinkai nepriklausančių žmonių. Grasinimus, reikalavimus mokėti pinigus Gureckiai dažniausiai girdėdavo iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio lūpų, tačiau žinoma, kad jis visus veiksmus derindavo su koncerno galva.

A.Gureckis nesuprato, už ką reikia mokėti, o „MG Baltic“ galvos vis didino reikalaujamą sumą. Gąsdino teismais ir kalėjimu, jei verslininkas bei taip pat „Mitnijoje“ dirbę jo dukra Beta ir žentas nesutiks mokėti. Grasinimus lydėjo ir veiksmai.

Po pusmečio Gureckių šeimos nariai sužinojo apie milžiniškus ieškinius ir juos lydinčius turto areštus. Po Gureckių namus juosiančią privačią teritoriją naktimis pradėjo šmirinėti nepažįstami asmenys, kažkas vis skambindavo į vartelius, siuntinėjo raštelius.

„Manau, kad mano vyras žinojo daugiau, negu reikia. Bet jis man sakė ne viską. Su juo susitikinėjo asmenys iš šalies saugumo“, – atvirai pasakojo V.Gureckienė.

Dovanų – paveikslas su kartuvėmis

„Ta organizacija (“MG Baltic„ – red. past.) mums visada atrodydavo šiek tiek keista. Stengėmės į tai nekreipti dėmesio, tačiau po tragedijos viską pradėjau vertinti šiek tiek kitaip“, – sakė V.Gureckienė.

Gureckiai iškart pastebėjo, kad „MG Baltic“ organizuojami renginiai būdavo keisti, su keistomis kalbomis, dovanomis ir užuominomis. Pavyzdžiui, B.Rumšienės vyrui buvo įteiktas paveikslas, kuriame pavaizduotos kartuvės, kaukolės ir karalius. Neaiškiais simboliais išmargintų paveikslų iš „MG Baltic“ vadovų rankų gaudavo ir kiti koncerno darbuotojai.

Gureckiai su kai kuriais „MG Baltic“ kompanijos žmonėmis susitikdavo šeimomis, tačiau kuo toliau, tuo tie susitikimai buvo keistesni.

„Bendravome su Romanu Raulynaičiu (“MG Baltic„ valdybos narys – red. past.) ir jo žmona Violeta. Kartą jo namų virtuvėje buvo toks keistas pokalbis. Mums nurodė vietas, kur atsisėsti, o R.Raulynaitis elgėsi kaip koks tardytojas. O kitame kambaryje jis buvo labai malonus ir draugiškas. Tiesa, ir tas kambarys buvo kažkoks keistas, su žiūronais pro langus žiūrėti. Keistų pokalbių būdavo ir pas mus namuose“, – prisiminė V.Gureckienė.

Perspėjo apie nuodus

A.Gureckį stebino ir sveikatos patikrinimai, įvairūs tyrimai, kraujo poėmiai, kuriuos buvo galima atlikti tik Vilniuje. O po vienos iš koncerno organizuotų švenčių namo grįžusi V.Gureckienė avalynės maišelyje rado saujas rupios druskos. Tik po kurio laiko moteris sužinojo, kad druska naudojama kažkokiems užkeikimais. Moteris teigia, kad po vyro mirties apie prakeiksmus ir nuodus ją perspėjo ne vienas žmogus.

Perspėjančiųjų netrūko, bet padedančių beveik nebuvo. Moterys įsitikino, kad pasikliauti gali ne visais, kuriuos laikė artimais ir patikimais.

„Daug kas atsisakė padėti, nes bijojo rizikuoti savo ir vaikų sveikata. Jie buvo užvaldyti baimės. Ir tu supranti, kad stovi vienas ir tavęs niekas negina. Bet mes atsilaikėme ir esame pasiryžusios kovoti toliau“, – dukrą apkabino V.Gureckienė.

Tik dabar, kai visi pamatė, kad moterys gana pajėgios atsilaikyti prieš nesiliaujantį terorą, jos vėl dažnai kviečiamos į svečius, šventes. Neseniai V.Gureckienė iš Vilniaus apygardos teismo išėjo pakelta galva. Bendrovės „MG Baltic Investmen“ 77 mln. ieškinio mokėti nereikės. Vietoj D.Mockaus kompanijos reikalautų milijonų teismas A.Gureckio našlei priteisė sumokėti 600 tūkst. litų.


Kova dar nebaigta

A.Gureckis „Mitniją“ „MG Baltic“ koncernui priklausančiam holdingui „MG Baltic Investment“ pardavė 2006 m. už 53 mln. litų, tačiau trejus metus liko dirbti „Mitnijos“ vadovu.

2009 m. gegužę A.Gureckis išėjo iš darbo.

2010 m. sausį Gureckių šeima sužinojo apie prieš juos pradėtus teisminius procesus. Buvo areštuotas visas jų nekilnojamasis turtas, sąskaitos. „MG Baltic Investment“ ieškinių A.Gureckiui suma siekė 77 mln. litų.

A.Gureckis pats kreipėsi į prokurorus aiškindamas, kad „MG Baltic“ vadovai, padėdami teisėsaugos, neturi teisės reikalauti milijonų, tačiau prokurorai A.Gureckio neišgirdo.

2010 m. birželio 29 d. į Gureckių namų duris pasibeldė būrys teisėsaugininkų iš Vilniaus, kuriems buvo nurodyta A.Gureckį nuvežti į sostinę, o iš jo namų paimti kone viską, kas yra vertinga. A.Gureckis nusišovė.

2012 m. birželį vyro garbę ir savo bei dukters gyvybę ginti pasiryžusi V.Gureckienė šventė pergalę: teismas nusprendė, kad jai „MG Baltic Investmen“ 77 mln. litų mokėti nereikia. Neatmetama prielaida, kad „MG Baltic“ sprendimą skųs. V.Gureckienei priklausantis turtas areštuotas.


Mirčių šleifas

Antanas Gureckis nėra pirmasis tragiškai iš gyvenimo pasitraukęs Dariaus Mockaus verslo partneris.

Daugiau nei prieš dešimtmetį savo namuose netikėtai mirė D.Mockaus koncernui milijonus uždirbęs Arvydas Grigas. Jo kraujyje rasta nuodingo etilenglikolio, tačiau tyrimas apaugo mįslėmis, o jo išvados teismo nepasiekė.

2006 m. nusišovė buvęs D.Mockaus verslo partneris, firmos „Status“ savininkas Vladas Bieliauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų