Pereiti į pagrindinį turinį

Miesto biudžetas – lyg politikų pageidavimų koncertas

2013-02-28 05:00
Miesto biudžetas – lyg politikų pageidavimų koncertas
Miesto biudžetas – lyg politikų pageidavimų koncertas / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno miesto biudžetas braška per visas siūles, tačiau kai kurie politikai nusiteikę papildomai šimtus tūkstančių litų mėtyti katėms sterilizuoti arba troleibusų linijoms tiesti ten, kur troleibusai nevažiuos mažiausiai kelerius metus.

Nukrypo į lankas

Su planuojamu šių metų savivaldybės biudžetu susipažinę politikai turėjo galimybę pateikti savo pastabas ir paketą pasiūlymų, kaip pakoreguoti biudžetą, dėl kurio savivaldybės taryba balsuos šiandien. Viena iš svarbiausių pasiūlymų pateikimo sąlygų – didinti biudžeto išlaidų negalima, todėl būtina nurodyti ir kur galima sutaupyti.

Labiausiai į lankas nukrypo Vytas Bancevičius. Patyręs konservatorius siūlo biudžeto išlaidas didinti 15,45 mln. litų. Jis rekomenduoja 3 mln. litų nubraukti nuo nevyriausybinių kūno kultūros ir sporto organizacijų, o 18,45 mln. litų skirti Miesto aplinkos kokybės gerinimo programos elementams, kurių gretose yra ne tik papildomos lėšos gatvėms remontuoti ir prižiūrėti, bet ir beglobiams gyvūnams gaudyti, ženklinti ir registruoti.

Troleibusais – į niekur

Ne subombarduotoms gatvėms, o gyvūnams išskirtinio dėmesio paprašė Jungtinė socialdemokratų ir partijos „Taip“ frakcija. Gyvūnų populiacijai reguliuoti frakcija siūlo iš biudžeto papildomai skirti 450 tūkst. litų.

„Manau, kad to klausimo neprastumsime“, – pernelyg didelių vilčių į kačių sterilizacijos tempų didinimą nedėjo frakcijos seniūnas Valys Venslovas. Jo pirmtakė, buvusi frakcijos seniūnė Orinta Leiputė, yra žinoma gyvūnų globėja.

Dar vienas įdomus frakcijos pasiūlymas – 180 tūkst. litų skirti troleibusų linijai pratęsti iki Kauno onkologijos ligoninės Panemunėje. Bėda ta, kad toje pusėje Nemuno troleibusai nepasirodys, kol nebus pastatytas Panemunės tiltas. Kada tai įvyks, niekas nedrįsta spėti. V.Venslovas aiškina, kad už tuos pinigus būtų parengtas techninis projektas, o realiai linija bus nutiesta kitais metais ar dar vėliau.

Jungtinė socialdemokratų ir partijos „Taip“ frakcija taip pat siūlo 0,5 mln. litų sumažinti Prisikėlimo bažnyčiai numatytas lėšas ir tokią pat sumą perleisti J.Matulaičio bažnyčios infrastruktūrai ir aplinkai tvarkyti.

„Prisikėlimo bažnyčiai numatyta 1,5 mln. litų, bet žmonėms brangios visos bažnyčios, todėl manome, kad normalu dalį lėšų skirti ir kitoms bažnyčioms“, – sakė V.Venslovas.

Viską – į duobes

Visai priešingą kryptį užsibrėžė buvę socialdemokratai, susivieniję į frakciją „Dirbam Kaunui“. Jie siūlo beveik 5 mln. litų nurėžti nuo kultūros, švietimo bei sporto ir visą tą sumą permesti gatvėms remontuoti. Kelių priežiūros ir plėtros programoje dabar numatyta mažiau nei 12,5 mln. litų, tad frakcijos „Dirbam Kaunui“ siūloma perkelti suma būtų gana reikšminga.

„Šiuo pasiūlymu mes nenorime pasakyti, kad kažką būtina mažinti, o siekiame atkreipti dėmesį į pagrindinę problemą – nesutvarkytus kelius“, – sakė frakcijos seniūnas Gintautas Labanauskas.

Jis taip pat siūlo mažinti išlaidas vadovybei ir tarybos nariams išlaikyti. O labiausiai šios išlaidos užkliuvo kitai frakcijai – „Vieningam Kaunui“. Savivaldybės administracijos ir tarybos nariams išlaikyti numatytas lėšas jie siūlo mažinti 1,4 mln. litų.

Pasiūlymai su regbio prieskoniu

Paskutiniame partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos pasiūlymų pakete buvo keturios pastabos. Dvi iš jų susijusios su ugdymo įstaigoms priklausančių statinių remontu. 50 tūkst. litų siūloma skirti Kauno futbolo mokyklai „Tauras“, 100 tūkst. litų – J.Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos stadionui. Įdomu tai, kad TT narys, Kauno miesto mero pavaduotojas Vytautas Vasilenka, prieš tapdamas vicemeru, vadovavo „Tauro“ mokyklos regbio padaliniui, o J.Urbšio vidurinės stadione sportuoja regbininkai. Už pagalbą regbiui V.Vasilenka jau yra gavęs pylos iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos.

Vidurinės direktorius Paulius Martinaitis tikino, kad regbis – ne prie ko. „Mūsų stadionas – bala, būtinas drenažas. Daug metų prašome, kad skirtų lėšų“, – sakė P.Martinaitis.

Praslydo ne visi

Savivaldybės tarybos Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė Edita Gudišauskienė teigė, kad visi pasiūlymai į galutinį biudžeto variantą nepraslydo.

„Negaliu tiksliai pasakyti, kiek pasiūlymų atmesta, tačiau tokių buvo nemaža dalis. Tarp atmestų – nemažai pasiūlymų, kurie neatitiko reglamento“, – aiškino komiteto pirmininkė.

E.Gudišauskienė sakė, kad komitetui užkliuvo vienas sritis labiausiai skatinantys arba atvirkščiai – skriaudžiantys pasiūlymai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų