Pereiti į pagrindinį turinį

M.K.Čiurlionis iškeliavo į parodą Vilniuje

2009-06-06 09:30
Apsauga: kelionėje šedevrus lydėjo saugos firmos ekipažas.
Apsauga: kelionėje šedevrus lydėjo saugos firmos ekipažas. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai vakar saugiai pasiekė Nacionalinę dailės galeriją Vilniuje. "Ramu bus tada, kai Čiurlionis sugrįš į muziejų Kaune", – tikino muziejininkai.

Kelionei rengėsi iš anksto

89 lietuvių genijaus darbai kelionei buvo parengti iš anksto – dvi dienas juos pakavo muziejaus darbuotojai ir trys restauratoriai, specialiai šiam darbui atvykę iš P.Gudyno restauravimo centro Vilniuje. Sandariai įpakuoti į smūgius minkštinančias medžiagas, kūriniai buvo sudėti į specialias medines dėžes.

Vakar ryte muziejaus darbuotojai būriavosi prie įėjimo į naująjį M.K.Čiurlionio dailės galerijos pastatą. Meno kūrinių pervežimais užsiimančios estų firmos KLG vilkikas vos apsisuko mažame galerijos kieme. Muziejininkai akylai stebėjo, kaip šedevrai pakraunami į mašiną.

"Šias dėžes būtina laikyti gulsčiai, o šias – vertikaliai", "Atsargiau, nedėkite dėžių vienos ant kitos", "Pataisykite šitą – nelygiai pastatėte, važiuojant judės", – į vilkiką dėžes su neįkainojamais kūriniais krovusiems estams patarimus rusiškai dalijo muziejininkės. Specialiais diržais dėžės buvo pritvirtintos prie vilkiko sienų.

Vilkike – speciali įranga

Meno kūriniams pervežti skirtame automobilyje įprastinės lingės pakeistos minkštinančiomis smūgius, veikia kondicionavimo sistema, įrengta infraraudonųjų spindulių kamera, leidžianti matyti tamsoje.

Per visą kelionę mes, būdami kabinoje, matome, kas vyksta priekaboje. Jei kuri dėžė atsipalaiduotų, sustotume ir pataisytume", – apie šedevrų pervežimo ypatumus pasakojo iš Talino atvykęs KLG vairuotojas Andres Soppe. – Negalime daryti jokių staigių manevrų – nei stabdyti, nei spausti greičio pedalo. Net autostrada važiuojame ne daugiau kaip 90 km/ val. greičiu."

A.Soppe ir jo kolegos vakar laukė dar viena kelionė – į Vokietiją, iš kur į tą pačią parodą Vilniuje jie atveš du vokiečių modernisto Wenzelio Habliko kūrinius.

Vilkiką su vertingais meno kūriniais į Vilnių lydėjo saugos tarnybos ekipažas ir muziejininkė. "Lydime, kad patys įsitikintume, ar M.K.Čiurlionis saugiai pasiekė galeriją. Prižiūrėsime, kaip darbai bus iškrauti ir kur bus sudėti laikinai saugoti, iki kabinant ant galerijos sienų. Prižiūrėsime, kad dėžės su kūriniais būtų sudėtos taip, kaip buvo parengtos kelionei. Pavyzdžiui, pastelės turi gulėti, o temperos darbai – stovėti", – sakė kūrinius į Vilnių lydėjusi muziejininkė Kristina Daubarytė.

Lauks šedevrų sugrįžtant

"Visada truputį neramu, kai M.K.Čiurlionį išleidžiame į kelionę. Bet čia tik šimtas kilometrų, o mūsų genijaus darbai yra ir labai toli keliavę. Dabar daug ramiau, nei išleidžiant kūrinius į Japoniją, kai laukė tūkstančių kilometrų kelionė, dalis jos – virš vandens", – pasakojo muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Nijolė Adomavičienė. Ir prisipažino – visiškai ramu bus tada, kai M.K.Čiurlionis sugrįš į muziejų Kaune.

Po pusantros valandos kelionės vilkikas su vertingu kroviniu saugiai pasiekė Nacionalinę dailės galeriją Vilniuje. Porą dienų kūriniai nebus išpakuojami – po kelionės aklimatizuosis. Vėliau keliaus į tarptautinės parodos "Spalvų ir garsų dialogai. M.K.Čiurlionio ir amžininkų kūryba" ekspozicijų sales. Šalia garsiausio lietuvių dailininko kūrybos, čia bus eksponuojami trisdešimties suomių, norvegų, austrų, vokiečių, rusų, latvių, čekų dailininkų kūriniai.


Į parodą Vilniuje iš Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus iškeliavo:

59 M.K.Čiurlionio tapybos darbai,

25 grafikos darbai ir rankraščiai,

2 piešinių ir 3 muzikinių užrašų albumai.

8 Kazio Šimonio, Mstislavo Dobužinskio ir Kajetono Sklėriaus tapybos darbai.


Lolita Jablonskienė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė:

"M.K.Čiurlionio paveikslai, kaip ir kitų autorių darbai, atkeliaujantys į parodą "Spalvų ir garsų dialogai. M.K.Čiurlionio ir amžininkų kūryba", yra apdrausti vadinamuoju "nuo vinies iki vinies" (angl. "from nail to nail") principu – jie apdrausti nuo to momento, kai nukabinami nuo sienos iki to, kol patenka ant kitos galerijos sienos. Tada pradės galioti visos parodos draudimas.

Ir "nuo vinies iki vinies", ir visos parodos draudimą 100 proc. dengia bendrovė "BTA draudimas".

Bendra parodos, į kurią atkeliaus ir žymių vokiečių, rusų, latvių, čekų, suomių, norvegų, austrų dailininkų kūriniai, vertė siekia 100 mln. litų. Draudimo įmokos sudaro tam tikrą procentą nuo parodos vertės. "BTA draudimas", kuris yra generalinis parodos rėmėjas, perdraudė parodą prestižinėse užsienio draudimo bendrovėse."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų