Pereiti į pagrindinį turinį

Moksleiviai po atostogų valgyklose nerado traškučių

2010-09-07 12:23
Išeitis: moksleiviai draudžiamų produktų nusiperka už mokyklos ribų.
Išeitis: moksleiviai draudžiamų produktų nusiperka už mokyklos ribų. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Iš Kauno mokyklų valgyklų dingo nesveikas maistas ir gėrimai, tačiau švietimo įstaigų atstovai pastebi, kad moksleiviai traškučių ar saldainių su dažikliais nusiperka šalia esančiuose kioskuose ar parduotuvėse.

Traškučiams – pirmenybė

Vos vienas kitas Žaliakalnio pradinės mokyklos moksleivis vakar po pietų lėkštėje paliko daugiau kaip pusę porcijos. Beveik visi pasigardžiuodami suvalgė šviežių kopūstų sriubą, kiaulienos kotletus, o desertui ragavo vyšnių kompoto.

"Mūsų vaikai neišrankūs, valgo viską, bet stengiamės, kad maistas jiems būtų skanus", – sakė valgyklos darbuotoja Dalia Dambrauskienė. Šiandien ji mažiesiems pasiūlys rūgštynių sriubos ir žemaičių blynų.

Mokyklos direktorė Jūratė Byjeikienė įsitikinusi, jeigu valgykloje būtų prekiaujama bulvių traškučiais ir įvairių dažiklių prisotintais saldainiais, vaikai juos pirktų.

"Kauno dienos" žurnalistams vienoje trečiokų klasėje paklausus, kas skaniau: obuolys ar traškučiai, vaikai vienbalsiai sušuko, kad rinktųsi traškučius. Pasiteiravus, kas sveikiau, mažieji atsakė, kad obuolys. Iš kelių dešimčių vaikų tik pora pripažino, kad namuose visuomet galima rasti gazuotų gėrimų arba traškučių. Vienas berniukas pasakojo, kad jam tėvai leidžia valgyti nesveiko maisto kartą per mėnesį. Dar keli džiaugėsi, kad tokių skanėstų galima prisivalgyti pas senelius, kurie perka viską, ko tik prašai.

Liko tik sveikas maistas

Į mokyklas po vasaros atostogų sugrįžę vaikai valgyklose neberado mėgstamų produktų – bulvių traškučių, gazuotų ir energinių gėrimų bei kitų prie sveiko maisto nepriskiriamų produktų. Sveikatos apsaugos ministras nurodė išimti iš apyvartos sveikatai kenksmingus produktus, turinčius sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos, kenksmingų cheminių ar nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų.

"Išanalizavome naująją tvarką ir pas mus mokykloje nėra jokių produktų, kurie galėtų pakenkti moksleivių sveikatai, – tikino Jono Žemaičio-Vytauto pagrindinės mokyklos direktorė Dalia Valintelienė. – Traškučiais ir kokakola nustojome prekiauti dar praėjusiais metais." Mokykloje likęs tik kavos aparatas, tačiau jis – išjungtas.

"Vyturio" katalikiškoje vidurinėje mokykloje taip pat galima rasti kavos aparatą, tačiau jis parduoda tik arbatos ir karšto šokolado.

"Draudžiama prekiauti nervų sistemą stimuliuojamaisiais gėrimais, todėl ir pakeitėme aparato programą", – aiškino "Vyturio" vidurinės direktorės pavaduotoja Violeta Belevičiūtė.

Gardėsiai – už tvoros

Mokyklose nesveikų produktų neliko, bet beveik prie kiekvienos švietimo įstaigos yra maisto prekių parduotuvė arba kioskas.

"Didžiausias mūsų konkurentas – visai čia pat, už mokyklos, – pripažino V.Belevičiūtė. – Blogiausia yra tai, kad mes negalime jiems nurodyti, kokiais produktais prekiauti ir kokių vaikams neparduoti."

Prie "Vyturio" mokyklos įsikūrusios "Korporacijos prekybos" parduotuvės darbuotoja Virginija tikino, kad vaikai palyginti retai perka gazuotus gėrimus, o traškučius – dar rečiau.

Tačiau per pertrauką iš "Vyturio" mokyklos išskubėjęs būrys moksleivių parduotuvėje prisipirko ne vaisių, o būtent tų produktų, kuriuos iš vaikų mitybos raciono bando išbraukti specialistai.

Nešini pepsikola ir ryškiais kramtomųjų saldainių pakeliais iš parduotuvės išėję dvylikamečiai, paklausti, ar, jų manymu, prisipirko sveiko maisto, trūktelėjo pečiais.

"Bet mums skanu!" – šūktelėjo vienas berniukas. Jo draugas tikino, kad geriau suvalgyti tokių saldainių negu neskanų kotletą mokykloje.

Daug lemia tėvai

J.Žemaičio-Vytauto pagrindinės mokyklos direktorė D.Valintelienė pabrėžė, kad vaikų sveika mityba turėtų rūpintis ne tik pedagogai, bet ir tėvai. Esą labai daug priklauso nuo šeimos tradicijų.

"Kai kuriose šeimose niekada neverdamos košės, todėl vaikai lėkštę su grikiais stumia į šoną. Yra ir tokių vaikų, kurie namuose niekada negauna sriubos. Jie ir mokykloje jos nemėgsta", – pastebi D.Valintelienė.

Paklausta, kaip elgtųsi, jeigu pastebėtų auklėtinį, mokyklos teritorijoje kramsnojantį traškučius, direktorė nedvejojo: "Žinoma, kad pasikviesčiau pokalbio. Paaiškinčiau, kad mokykloje traškučiams vietos nėra, atkreipčiau dėmesį į produkto sudedamąsias dalis ir maistinę vertę."

Per Rugsėjo 1-ąją vykusį mokytojų pasitarimą D.Valintelienė priminė naująjį sveikatos apsaugos ministro nurodymą ir paragino mokytojus nelikti abejingus, jeigu vaikai nesveikų maisto produktų atsineštų iš namų.

"Bandome patys diegti naujas tradicijas. Pastatėme geriamojo vandens aparatus ir pastebėjome, kad per dieną vaikai ištuština visą 19 l aparatą", – kalbėjo D.Valintelienė.

Direktorė atkreipia dėmesį į palyginti skurdų valgyklos inventorių. Esą kepimo krosnys jau vargiai atitinka reikalavimus, o valstybė neskuba skirti lėšų naujoms pirkti.

Naujoji maitinimo tvarka

Kasdien mokyklose per ilgąsias pertraukas turi būti organizuojami pietūs – pagal suderintą valgiaraštį vaikams turi būti sudaromos sąlygos gauti šilto maisto. Užkandžių automatuose negalima prekiauti bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energiniais gėrimais. Nuo rugsėjo 1 d. mokyklose negalima prekiauti bulvių traškučiais, kitais riebaluose virtais gaminiais, saldainiais, šokoladu ir jo gaminiais, konditerijos ir kitais gaminiais su šokoladu ar kremu, maisto produktų su tam tikrais maisto priedais (sintetiniais dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais), gazuotų ir energinių gėrimų, sultinių koncentratų, kavamedžio pupelių kavos, rūkytų žuvų, konservuotų mėsos ir žuvies gaminių, mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių, maisto, pagaminto iš genetiškai modifikuotų organizmų arba į kurio sudėtį įeina genetiškai modifikuoti organizmai. Pietums turi būti tiekiamas karštas patiekalas, sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvys, kiaušiniai, ankštiniai, pieno produktai) ir daug angliavandenių turinčių produktų (bulvės, makaronai, kruopos ir pan.), taip pat daržovės, vaisiai arba jų salotos, duona (rekomenduojama ruginė) ir gėrimas (rekomenduojama sultys).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų