Pereiti į pagrindinį turinį

Muziejams reikia noro, pinigų ir vietos

2012-11-20 10:42
Muziejams reikia noro, pinigų ir vietos
Muziejams reikia noro, pinigų ir vietos / Vizualizacija

Litvakų kultūros ir dailės centras, Modernaus meno ir Guggenheimo muziejai. Visi jie kada nors bus Vilniuje, bet kol kas neaišku, kada ir kaip. Vieniems trūksta entuziazmo, kitiems pinigų, tretiems – vietos.

Statyboms – septyneri metai

Pylimo g. 4 turinčios prasidėti Litvakų kultūros ir dailės centro statybos kol kas iš mirties taško nejuda. Ši savo garsumu Guggenheimo ar Ermitažo muziejams turinti prilygti galerija šiuo metu egzistuoja tik sumanytojų planuose.

Muziejaus idėjos sumanytojas Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris dienraščiui yra pasakojęs, kad naujasis muziejus, kuriame bus saugomi garsiausių Lietuvos žydų darbai, įsikurs žydams istorinėje vietoje – Pylimo gatvės 4-u numeriu pažymėtame name, kurio vienoje dalyje šiuo metu įsikūrusi Lietuvos žydų bendruomenė, o kita dalis valdoma Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus.

Jeigu darbai prasidėtų dabar, daugmaž po septyneto metų čia turėtų atsirasti interaktyvus Litvakų kultūros ir dailės centras. Muziejaus vadovybė kol kas šių terminų nekeičia, tačiau darbų pradžia vis atidedama.

Litvakai pasigenda paramos

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jūratė Razumienė apgailestavo, kad visi darbai dėl lėšų trūkumo sustoję, yra tik idėja. Pašnekovė teigė, jog pradžioje reikėtų nemažų investicijų, o jų kol kas nėra.

„Kol kas mes esame pateikę projektą ir darbų pradžiai turime nedidelę, be to, dar nepatvirtintą sumą. Mums labai brangiai kainuos būtent pirmieji žingsniai, centro projektavimo darbai. Šitam startui reikia didelių pinigų, kurių kol kas mums niekas nepatvirtina“, – teigė pašnekovė.

Gavus pinigų iš valstybės, tolesni darbai vyktų sklandžiai. Entuziazmo ir noro sukurti pasaulinio lygio meno ir kultūros traukos centrą Vilniuje žydams, pasak J.Razumienės, netrūksta.

Rado tinkamą sklypą

Dar vieno kultūros objekto – Modernaus meno centro – statyba iš mirties taško pajudės greičiausiai jau kitąmet. Senokai puoselėjęs idėją pastatyti ir padovanoti miestui muziejų, kuriame būtų turtinga eksponatų kolekcija, verslininkas Viktoras Butkus, atrodo, yra kaip niekad arti savo tikslo.

Dar pernai viename savo interviu dienraščiui verslininkas teigė, kad muziejus iškils Vilniuje Neries pakrantėje tarp „Forum Palace“ rūmų ir Nacionalinės dailės galerijos, tačiau šiuo metu galerijos statybos planuojamos kitur. Kur – verslininkas žada pasakyti po naujųjų metų.

„Ta mintis po truputį vystosi. Galiu pasakyti tik tiek, kad muziejaus vieta bus Vilniuje, bet visai kitoje vietoje, nei planuota anksčiau. Kol neturiu parašo rankose, tol nieko daugiau nekomentuosiu, bet po Naujųjų metų paskambinkite“, – paslaptingai kalbėjo verslininkas.

Pritrūko entuziazmo

Kelerius metus sostinėje puoselėta ir ne vieną skandalą sukėlusi Guggenheimo muziejaus idėja šiuo metu yra ties numarinimo riba.

Iš pradžių planuota, kad irakiečių kilmės architektės iš Didžiosios Britanijos Zahos Hadid suprojektuotas muziejus atsiras prie Baltojo tilto, tačiau 2010 m. rugpjūtį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Vilniaus savivaldybės galbūt neteisėtai skirtų 810 tūkst. litų Jono Meko vizualiųjų menų centrui. Šis juos panaudojo Guggenheimo projektui.

Muziejaus idėja ilgokai buvo aptarinėjama pačiu aukščiausiu lygiu. Pokalbiuose ir derybose įvairiais su muziejaus atsiradimu susijusias klausimais dalyvavo ir kultūros ministras Arūnas Gelūnas, ir sostinės vadovas, netgi Rusijos valstybinio Ermitažo generalinis direktorius Michailas Piotrovskis. Idėjos sumanytojai planavo, kad būtent Ermitažo kolekcijos sudarytų esminę lietuvių Guggenheimo ekspozicijos dalį.

Šiuo metu viena projekto iniciatorių muziejaus statyti nebeplanuoja. „Kol kas šis projektas nenagrinėjamas ir jo perspektyvos kol kas neaiškios“, – teigiama Vilniaus savivaldybės atsakyme į dienraščio klausimą, kokia Guggenheimo muziejaus atsiradimo perspektyva.


Vilniaus savivaldybės komentaras

Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, muziejams 2012 m. skirta 1,398 mln. litų. Iš jų: Vilniaus memorialinių muziejų direkcijai (į kurią įeina Beatričės Grincevičiūtės memorialinis butas-muziejus „Beatričės namai“, Vinco Krėvės-Mickevičiaus memorialinis butas-muziejus, Venclovų namai, Vinco Mykolaičio-Putino memorialinis butas-muziejus) – 499,2 tūkst litų, Literatūriniam Aleksandro Puškino muziejui – 471,9 tūkst. litų, Marijos ir Jurgio Šlapelių namui-muziejui – 334,7 tūkst. litų, Energetikos ir technikos muziejui – 80 tūkst. litų, Bažnytinio paveldo muziejui – 5 tūkst. litų. Į šią sumą įtraukti investiciniai projektai ir visiškas muziejus išlaikymas: mokestis už komunalinės paslaugos, darbo užmokesčiai ir t. t.

Šiuo metu populiariausi yra Energetikos ir technikos muziejus bei Literatūrinis A.Puškino muziejus. Artimiausiu metu planuojama atidaryti VšĮ Kazimiero Žoromskio muziejų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų