Pereiti į pagrindinį turinį

Namuose lietuviškų obuolių šventė

2008-10-02 09:00
Namuose lietuviškų obuolių šventė
Namuose lietuviškų obuolių šventė / Ingos Juodytės nuotr.

Džiovinti, kepti, virti, spausti sultis – iš obuolių galima prisigaminti įvairių skanumynų. Juolab kad ir obuolių derliumi šiemet negalima skųstis.

Tikra obuolienė – be cukraus

Ką vilniečiai veiks savaitgalį? Kulinarijos paveldo fondo direktorė Birutė Imbrasienė žino atsakymą. Miestiečiai iš obuolių spaus sultis, virs košę, atkakliausi gamins sūrį. Etnologė įsitikinusi: galite skaityti daug kulinarijos knygų, tačiau gardžiausias produktas bus tuomet, jei jį gaminsite pagal mamos ar močiutės receptą.

"Senoliai geriausiai žino receptus, tad jei tik yra galimybė – naudokitės jais", – ragino B.Imrasienė.

Etnologė neabejoja: jei obuolienę virsite su senele, ji nieku gyvu neleis į košę berti cukraus. Pagal senuosius receptus obuolienė turi būti rūgštoka. Tačiau miestiečiams nepapasakosi – vis dažniau į obuolių košę jie įpila cukraus ar kitų priedų.

Paprasčiau spaudžiamos ir sultys. Anksčiau šeimininkės jas spausdavo nemaišydamos kelių rūšių, dažniausiai – tik iš antaninių obuolių.
"Dabar maišo visas rūšis ir gerai", – juokėsi moteris. Jos nuomone, taip šeimininkės taupo laiką.

Sūrį pasigamina kantriausi

Etnologė siūlė prisiminti, kada pastarąjį kartą valgėte obuolių sūrį? Atrodo, kad nepamenate. Net ir labai jį mėgstantys gaminasi retai. Obuolių sūris gaminamas kelias dienas, tačiau netgi kruopščiai dirbant gali nepavykti.

"Sūriui ruošti reikia patirties, laiko ir kantrybės", – atsiduso B.Imbrasienė. Šešios valandos – tiek laiko reikės virti masę būsimam sūriui.

Kantrybę galėsite išbandyti neatsitraukdami nuo viryklės, mat maišyti teks visą laiką, kol virs. Darbas palengvės, jei šeimininkė turi tinkamus puodus. Jie turi būti žalvariniai, plokščiu ir negiliu dugnu. Tokie indai mažina grėsmę susvilinti ar sugadinti patiekalą.
"Jei sulauksite gero rezultato, jūs šaunuoliai", – juokėsi B.Imbrasienė. Tiesa, nereikia baimintis, kad sūris greitai susens: tokio sūrio galiojimo laikas – penkeri metai.

Obuoliai – tik lietuviški

Vilnietės Agnės Koroliovos namuose visada yra obuolių sulčių – jas mėgsta visa šeima. Tačiau sulčių moteris nespaudžia. Visi iki vieno lentynoje esantys stiklainiai atvežti Agnės mamos.

"Pati gaminu tik obuolienę, man tai paprasčiausia ir naudingiausia", – šypsojosi A.Koroliova. Ji tikino, kad gaminti pradėjo gimus dukrelei. Septynių mėnesių Laura dažnai valgo obuolių tyrelę. Pastarosiomis dienomis ją moteris gamina kasdien. Tiesa, tyrelę vilnietė ruošia tik iš lietuviškų obuolių – jie kur kas sveikesni už atvežtinius. Maitinti kūdikį iš lietuviškų obuolių gaminta tyrele A.Koroliovai patarė ir gydytojai.

Moteris pasakojo, kad tyrelę paruošti trunka tik keliolika minučių. Tiesa, jei tingite virti, galite obuolius paprasčiausiai sutarkuoti, geriau ne metaline tarka, nes taip žūsta daug naudingų vitaminų.

"Kai mažoji paaugs, valgys džiovintus obuoliukus", – įsitikinusi A.Koroliova. Jų moteris visada randa nuvykusi pas tėvus. Pati namuose jų džiovinti nesiima, paprasčiausiai tam nėra vietos. Nors supjausytus obuolius galima džiovinti orkaitėje, A.Koroliova mieliau rinktųsi kitą būdą: džiovinti saulėje.

"Tokie man skanesni, jais dažnai gardiname Kūčių kompotą", – pasakojo vilnietė.
Obuolius B.Imbrasienė patarė pjaustyti plonomis skiltelėmis, nes taip jie išdžiūsta greičiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų