Pereiti į pagrindinį turinį

Parduotuvių aikštelėse – rinkliavų banga

2009-02-10 09:00
Parduotuvių aikštelėse – rinkliavų banga
Parduotuvių aikštelėse – rinkliavų banga / Mindaugo Ažušilio nuotr. Rinkliava: norintiems prie prekybos centro palikti automobilį ilgiau nei dviem valandoms tenka susimokėti.

Prekybos centrai visais įmanomais būdais kovoja su piktavaliais vairuotojais, jų automobilių stovėjimo aikšteles laikančiais asmeniniu garažu. Kai niekas nepadeda, griebiamasi kraštutinės priemonės – apmokestinti stovėjimą.

Riboja vairuotojų savivalę

Prekybos centro "Iki", įsikūrusio Šeškinės gatvėje, aikštelėje atsirado ženklas, ribojantis automobilių stovėjimo laiką. Transporto priemonę aikštelėje galima palikti ne ilgiau nei dviem valandoms. Stovint ilgiau tenka patuštinti piniginę.

"Tai kraštutinė priemonė. Mūsų verslas – parduoti prekes, o ne rinkti mokesčius už stovėjimą", – aiškino"Iki" atstovas spaudai Tomas Vaišvila.

Apmokestinti aikštelę esą nusprendė net ne "Iki", o pastato, kuriame parduotuvė nuomojasi patalpas, savininkai – bendrovė "Baltishes Haus". Tai esą buvęs vienintelis būdas pažaboti aikštelėje net visai parai automobilius paliekančių miestiečių savivalę.

"Girdėjau, kad kelios parduotuvės iš pastato net išsikraustė dėl prastos apyvartos – klientai jas aplenkdavo, nes automobilių stovėjimo aikštelėje niekada nebūdavo laisvos vietos. Neliko nieko kita, kaip rinkti mokestį", – kalbėjo T.Vaišvila.

Užima net neįgaliųjų vietas

Bendrovės "Maxima LT" atstovė spaudai Renata Saulytė pripažino, kad perpildytos prekybos centrų aikštelės tampa vis opesniu rūpesčiu. Ypač daug nepatogumų prie parduotuvių automobilius pasistatyti norintiems klientams tenka patirti Vilniaus centre ir tankiai apgyvendintuose mikrorajonuose.

"Aikštelės skirtos prekybos centrų klientams apsipirkti ir stovėti ribotą laiką. Tačiau jose stovi ir daug į prekybos centrą net neužsukančių pirkėjų automobilių. Bėda tikrai aktuali: neradę kur palikti automobilių, klientai stato jas į neįgaliųjų vietas – taigi susiduria net dvi problemos. Ilgai bandėme apeliuoti į žmonių sąžinę, piktnaudžiautojus įspėdavome ant stiklo palikdami jiems raštelius, tačiau tai menkai gelbėjo", – pasakojo R.Saulytė.

Neliko nieko kita, kaip imtis griežtesnių priemonių: statyti stovėjimą ribojančius kelio ženklus. Jei jų nepaisoma, kviečiamos eismo priežiūros tarnybos, ar statomi užkardai įvažiuoti į aikštelę.

"Panorama" irgi nesnaus

Neapsikentęs prašalaičių automobilių stovėjimo aikštelę pernai apmokestino ir prekybos centras "Europa". Taip siekiama išvengti ne prekybos centro lankytojų.

"Europos" automobilių aikštelės vieta mokama darbo dienomis nuo 6 val. iki 19 val. Pirmosios dvi stovėjimo valandos nemokamos. Stovėjimas neribotą laiką yra nemokamas turint ne mažesnės nei 50 litų vertės prekybos centro čekį. "Nuo 24 val. iki 6 val. automobilius laikyti griežtai draudžiama", – skelbiama prekybos centro interneto svetainėje.

Nemokamo stovėjimo prekybos centro "Panorama" aikštelėse dienos jau suskaičiuotos. Mokėjimo sistema jau įdiegta.

"Viskas paruošta, dabar vertiname padėtį, kiek aikštele naudojasi prekybos centro klientai ir kiek pašaliniai asmenys. Esame suinteresuoti, kad pirkėjams būtų kuo lengviau rasti vietą automobiliui, todėl ateityje aikštelė tikrai taps mokama", – užtikrino "Panoramos" administracijos telefonu atsiliepusi, bet prisistatyti nepanorusi atstovė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų