Pereiti į pagrindinį turinį

Prekybos centrai į užmarštį nustūmė Laisvės alėją

2009-12-15 11:54
Sunkmetis: M.Kirvelaitienė prisimena, kai klientus skaičiavo ant rankų pirštų.
Sunkmetis: M.Kirvelaitienė prisimena, kai klientus skaičiavo ant rankų pirštų. / Tomo Raginos nuotr.

Gigantams prieš šventes žarstant pelnus, Laisvės alėjos prekybininkai skaičiuoja į parduotuves užklystančius klientus. Pastarosiomis dienomis didžiuosiuose prekybos centruose jaučiamas ypatingas miestiečių suaktyvėjimas.

Apimti pirkimo manijos

Avalynės ir drabužių parduotuvėse dailiosios lyties atstovės skelbia puošnių suknelių ir prie jų derančių aukštakulnių paieškas. Įkalbėti moterų, persirengimo kabinose prakaituoja ir vyrai. Dovanų parduotuvėse ir knygynuose, šimtadarbėmis virtusios pardavėjos į šventinį popierių vynioja knygų žymeklius, stiklinius papuošalus, puodelius ir kitus mielus niekučius. Maisto prekių parduotuvėse į krepšelius krenta žalieji žirneliai, morkos, majonezas ir kiti tradicinei baltajai mišrainei būtini produktai. "Tik nepamiršk vyno – dabar taikoma nuolaida", – alkūne bakstelėjęs žmonai, prie stipriųjų gėrimų skubėjo pusamžis vyriškis.

Laisvės alėją pirkimo manijos apimti miestiečiai aplenkia. Avalynės, drabužių, kosmetikos ir dovanų parduotuvių duris praveria tik atsitiktiniai praeiviai.

"Ką galiu rasti čia, ko nerasiu didžiuosiuose prekybos centruose?" - paklausta, kur žada ieškoti Kalėdų dovanų, atsakė Laisvės alėja skubanti kaunietė Vita. Nors pirmenybę moteris teikė didiesiems prekybos centrams, antruoju numeriu jos dovanų paieškų maršrute pažymėtas Senamiestis. Čia esą galima rasti kelias parduotuves, kurių lentynose glaudžiasi originalūs menininkų darbai. "Žinau vietą, kur galima įsigyti porceliano dažų ir siūlų velti. Būtinai ką nors nusipirksiu", – apie savo planus nustebinti namiškius pasakojo moteris.

Ištikimi senosioms tradicijoms

Vieniems kauniečiams šlovinant prekybos centrus ir jų asortimentą, kiti neslėpė sentimentų senajai Laisvės alėjai ir čia likusioms parduotuvėms.

Kaunietė Galina šventinį dovanų krepšelį tradiciškai pildys šalia centrinio fontano įsikūrusioje "Gintaro" suvenyrų parduotuvėje. "Ne pirmus metus čia užsuku prieš didžiąsias šventes ir artimųjų gimtadienius", – kalbėjo pensininkė. Šv.Kūčių vakarą iš sostinės į Kauną atvykusiems anūkams moteris dovanos molinių angelų ir saldumynų maišelius. Sūnui ir marčiai – molinę žvakidę. "Kad niekada nedingtų namų šiluma", – šypsojosi kaunietė.

Koja kojon su naujosiomis technologijomis žengiantis jaunimas, regis, taip pat pavargo nuo masinės produkcijos.

"Nekišiu nosies į "Akropolį", – minios instinktui nepasidavė Kauno technologijos universiteto ketvirtakursė Ieva. Merginos manymu, tariamas didžiųjų prekybos centrų privalumas – viskas vienoje vietoje – tėra apgaulė. Kodėl? "Sugaišti kur kas daugiau laiko, o originalių idėjų čia nė kvapo", – tikino Ieva.

Draugės žodžiams pritarė ir Kauno medicinos universiteto trečiakursė Milda, švenčių proga artimiausius žmones nusprendusi pradžiuginti savo rankų darbo atvirukais. "Ir dar kokį suvenyrą nupirksiu", – atidžiai žvilgčiodama į įvairiaspalvius varpelius svarstė studentė.

Gelbsti seni klientai

"Gintaro" suvenyrų parduotuvės darbuotojos neslėpė, kad artėjant didžiosioms metų šventėms įsigyti molinukų, menininkų paveikslų ir gintaro dirbinių užsuka mažai miestiečių. Valdininkai uždraudė lauke statyti reklaminį stendą, todėl nežinantieji apie suvenyrų parduotuvę tiesiog praeina pro šalį.

"Džiaugiamės, kad turime nuolatinių klientų", – kitapus prekystalio rūšiuodama suvenyrus kalbėjo pusamžė moteris ir pridūrė, kad "Akropolis" ir sunkmetis – du didžiausi jų priešai.

Ką dažniausiai prieš šventes perka parduotuvės lankytojai? Užsieniečiai ir Kalėdų švęsti vykstantys lietuvaičiai pirštu baksnoja į gintaro gaminius, jaunimas perka įvairius smulkius molinius suvenyrus, moterys – papuošalus, vyrai tai, ko pageidauja moterys. "Retsykiais prašo ir dovanų čekių", – apie lankytojų poreikius pasakojo darbuotoja.

Prieš kelerius metus Laisvės alėjos pašonėje "Akropoliui" atvėrus duris, "Monos galerijos" savininkei buvo šovusi mintis parduotuvę uždaryti. "Dvi savaites į galeriją įžengė vos keli klientai", – prisiminė Monika Kirvelaitienė. Dabar įsigyti rankų darbo sagių, auskarų, rankinių ir įvairiausių suvenyrų čia užsuka kur kas daugiau miestiečių. Galerijos savininkė įsitikinusi, kad žmonėms pabodo didžiajame prekybos centre brukama pigi, masinė produkcija, todėl ieškodami originalių daiktų jie vis dažniau užsuka į šią galeriją.

"Moterys aktyviai ruošiasi šventėms – nurašo prekės kodą, o kitą dieną su pastaruoju ateina "Senelis", – vyrų pareigingumą gyrė savininkė.

Nugali prekybos centrai

Šalia "Monos galerijos" įsikūrusioje dovanų parduotuvėje "L'occitane" savaitgalį tarp muilais, kremais, losjonais ir kitomis kvapiomis dovanomis apkrautų prekystalių sukiojosi keli miestiečiai.

"Negalime skųstis – vasarą klientų buvo kur kas mažiau. Žinoma, negalime lygiuotis su mūsų skyriumi "Akropolyje", – akimis lydėdama potencialius pirkėjus kalbėjo pardavėja Jolanta. Paprašyta vienos pirkėjos, iš spintos simpatiška šviesiaplaukė traukė gulbių plunksnų pagalvę, paprašyta kitos, pasakojo, kuo ypatingas plaukų šampūnas su alyvuogėmis.

"Šiemet žmonės perka kaip ir praėjusiais metais. Skirtumas vienas – sumažėjo pirkiniams skiriama suma", – neslėpė Jolanta.

Aprangos ir avalynės parduotuvėse – panaši situacija. Tikėdamiesi, kad čia ras pigesnių ir įvairesnių dydžių prekių, galiausiai miestiečiai numoja ranka ir keliauja ten, kur naują pirkinį gali aplaistyti vyno taure arba alaus bokalu.

"Perka, bet kova nelygi, o dar ta krizė", – žvelgdama į tuščią salę atsiduso sporto prekių parduotuvės darbuotoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų