Pereiti į pagrindinį turinį

Privatus darželis tėvus šokiravo įžūlumu

2012-12-05 18:20
Privatus darželis tėvus šokiravo įžūlumu
Privatus darželis tėvus šokiravo įžūlumu / Artūro Morozovo nuotr.

Iš Kauno savivaldybės patalpų bandomas išprašyti privatus vaikų darželis prasiskolinęs už nuomą, neturi higienos paso. Bandantiems atgauti pinigus (už mėnesį 900 litų) tėvams darželio vadovas ciniškai siūlo atidžiau skaityti pasirašytą sutartį.

Veikia nelegaliai

Kaune įmonės „Uniqum“ įsteigtas privatus vaikų darželis „Vaikystės kiemas“ save vadina naujos kartos darželiu. Gali būti, kad verslininkai frazę „nauja karta“ sieja su įžūlumu: užuot paklusę savivaldybės raginimams palikti jos patalpas, darželio savininkai iš anksto renka mokesčius iš tėvų už būsimas paslaugas, o kai jų nesuteikia, atsisako grąžinti pinigus.

Privatus vaikų darželis nesivargino įsigyti net higienos paso. „Mūsų įsitikinimu, tai vaikų darželiui toli gražu nėra paprastas formalumas – juk jo patalpose paliekame brangiausią savo turtą – vaiką“, – įsitikinęs kaunietis Mindaugas Subačius. Jis su žmona ketino leisti į šį darželį savo sūnų, bet dabar negali atgauti pinigų už negautą paslaugą.

Kauno visuomenės sveikatos centro direktorius Gintautas Kligys patvirtino, kad darželis „Vaikystės kiemas“, niekaip nesusitvarkantis higienos paso reikalų, dar metų pradžioje yra baustas už šį pažeidimą 25 litų bauda.

„Taip pat nurodėme sutvarkyti patalpas pagal tokioms įstaigoms taikomus reikalavimus“, – sakė G.Kligys.

Įklimpęs į skolas

Vaikų darželis buvusios mokyklos „Anima“ patalpose Žeimenos gatvėje negali veikti ne tik dėl to, kad neturi higienos paso – Kauno savivaldybė dar birželį nutraukė pastato nuomos sutartį su įmone „Uniqum“.

Metų pradžioje miesto valdžia dar buvo suteikusi įmonei galimybę grąžinti susidariusią daugiau kaip 100 tūkst. litų skolą ir pasirašė taikos sutartį, kurią patvirtino teisme. Tačiau bendrovė ir toliau nemokėjo nuomos mokesčio.

Tada Kauno savivaldybės Turto skyrius nurodė darželiui išsikraustyti iki liepos 2 d. Po to pradėjo skaičiuoti dvigubą nuomos mokestį. Šiuo metu darželis skolingas miestui jau 230 886 litus.

Kauno savivaldybės Turto skyrius rudenį kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą dėl prievartinio darželio iškeldinimo ir laukia sprendimo.

Tuo metu „Uniqum“ tebekviečia tėvus leisti vaikus į naujai formuojamą darželio grupę ir ragina mažuosius lankyti įvairius meno ugdymo užsiėmimus.

Neatgauna 900 litų

M.Subačius pasakojo tapęs vienu tėvų, kurie patikėjo gražiai save pristatančio darželio reklama. Jo žmona sutartį su „Uniqum“ pasirašė liepą, kaip tik tada, kai darželis savivaldybės nurodymu jau turėjo būti palikęs patalpas. Tėvai apie tai nieko nežinojo.

„Iki tol nuo trejų metų amžiaus vaikus į darželį priėmusi įmonė paskelbė, kad formuoja metais jaunesnių vaikų grupę. Šis pasiūlymas mus sudomino, nes auginame dvejų metų sūnų. Pasirašėme sutartį ir ramiai laukėme lapkričio“, – pasakojo tėvas.

Šeima už būsimas paslaugas iš anksto sumokėjo 900 litų. Tačiau atėjus lapkričiui Subačiams buvo pareikšta, kad vaikas darželio dar negalės lankyti, nes grupė vis dar formuojama.

„Nusprendėme nelaukti, be to, dar sužinojome, kad darželis veikia be higienos paso. Todėl paprašėme grąžinti pinigus už dar net nepradėtą teikti paslaugą, bet mums pasiūlė paskaityti sutartį, kur nurodyta, kad pinigai klientams negrąžinami“, – stebėjosi M.Subačius.

Už lankytojus neatsako

Dvejų metų sūnų ketinęs leisti į privatų darželį M.Subačius neabejoja, kad Civilinis teisės kodeksas yra aukščiau už įmonės sukurtą sutartį. „Bendrovė ne tik nesuteikė numatytu laiku paslaugos, bet ir veikė be higienos paso, vadinasi, nelegaliai“, – įsitikinęs jis.

Sutartyje yra ir dar vienas stebinantis punktas. Juo naujos kartos vaikų darželis kratosi atsakomybės už priimtus vaikus.

Sutartyje numatyta, kad darželis neatsako už neatsargų lankytojų (t. y. vaikų) elgesį.

„Kaip galima pasitikėti tokia įstaiga, kuri už nemažus pinigus priima saugoti vaikus ir sutartimi atsiriboja nuo atsakomybės už juos?“ – stebėjosi M.Subačius.

Neatgaunanti mokesčio už nesuteiktą paslaugą šeima kreipėsi į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

Svaidėsi kaltinimais

Įmonės „Uniqum“ direktorius Nerijus Cibulskis bendrauti su „Kauno dienos“ žurnalistu nepanoro.

„Kokia prasmė? Juk rašote užsakomąjį straipsnį, jums sumokėjo, todėl parašysite, kaip jums reikia“, – rėžė jis.

Kai mėginome paaiškinti, kad tenorime išgirsti antrosios pusės argumentus ir likti objektyvūs, direktorius, užuot ką nors paaiškinęs, pasiūlė perskaityti sutartį, kurią pasirašo tėvai. Kaip minėta, joje numatyta sąlyga negrąžinti pinigų.

N.Cibulskis nenorėjo kalbėti ir apie skolas už patalpų nuomą. „Jūs nesate administracinis teismas ir neprivalau jums nieko aiškinti“, – nukirto jis.

Sulaukė mero užtarimo

Nesitaikstyti su skolose skendinčia įmone „Uniqum“ savivaldybės administracija siūlė dar pernai. Tačiau tada Kauno meras Andrius Kupčinskas kvietė neskubėti ir palaukti.

„Žinau, kad yra susidariusi tam tikra skola, bet reikia suprasti – jauni tėvai ėmėsi iniciatyvos, investavo, nori sukurti geras sąlygas vaikams, todėl ir neskubame priimti sprendimo“, – „Kauno dienai“ yra sakęs miesto meras.

Savivaldybė dar 2005 m., nepaisydama tėvų protestų, nusprendė uždaryti mokyklą „Anima“. Kai galiausiai sprendimas po ilgo bylinėjimosi su tėvais ir savivaldybe buvo įgyvendintas, pretendentų išsinuomoti jos patalpas netrūko.

Paskelbtą patalpų nuomos konkursą 2010 m. laimėjo kūrybinės raiškos centras „Uniqum“. Jo steigėjai dar prieš tai intensyviai bendravo su politikais ir įrodinėjo privačios ugdymo įstaigos naudą.


Darželių miestui trūksta

Kaune 91 savivaldybės ir 3 privačius vaikų darželius lanko per 13 tūkst. vaikų.

Šiemet 1568 vaikai nebuvo priimti į darželius dėl vietų stokos.

Jau sulaukta 2276 prašymų pradėti lankyti darželius 2013 m., ir 822 – 2014 m.

Kauno visuomenės sveikatos centras šiemet skelbė, kad 9 darželių grupėse vaikų yra daugiau nei leistina.

Jeigu vaikas valgo pusryčius, pietus ir vakarienę, viena diena savivaldybės darželyje tėvams kainuoja apie 7,5 lito. 50 centų dar reikia skirti ugdymo išlaidoms.

Šaltinis: Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrius

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų