Pereiti į pagrindinį turinį

Raudonės pilį drebino šventė

2009-06-01 09:08
Plūdo: savaitgalį Raudonės pilis ūžė nuo renginių ir lankytojų gausos.
Plūdo: savaitgalį Raudonės pilis ūžė nuo renginių ir lankytojų gausos. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Savaitgalį į Raudonę skubėjo gausybė amatininkų, muzikantų ir kulinarų. Šventė sudomino ir minias žiūrovų, didelė dalis jų atvyko iš Kauno.

Per barzdą varvėjo

Savaitgalį Raudonėje prie pilies vyko tradicinė šventė "Panemunių žiedai". Pilis buvo tapusi linksmos, triukšmingos ir originalios šventės vieta. Ją iš visų pusių apsupo amatininkai, muzikantai ir minia į linksmybes įsitraukusių žmonių. Ant laužo kepami žiobriai, katile verdama žuvienė ar iš didžiulio puodo pilstoma alaus sriuba nepaliko abejingų.

"Kam žuvienės, kam karštos, gal žuvelės kam keptos", – praeivius kvietė viešvilietis Valentinas Kucinas.

Atradęs šiek tiek laisvo laiko "Kauno dienos" žurnalistams, vyras pasakojo verdąs žuvienę iš Nemune pagautų karšių.

"Pats viriau – prašau paragaukite! Žuvienę verdame iš karšių, pagautų netoliese. Nebijokite Nemunas jau švarus, todėl ir žuvis švari. Visi susėdę prie stalų valgo ir niekas dar nesakė, kad neskanu", – žuvienę gyrė V.Kucinas.

Netoliese alaus sriubą šventės dalyviams pilstę prekybininkai taip pat nesaugojo savo balso stygų ir garsiai viliojo klientus.

"Pusvalandis prabėgo. Pardavėme pusę katilo sriubos. Nežinome, ką vėliau reikės daryti. Tikriausiai virsime dar vieną katilą sriubos", – jos populiarumu stebėjosi prekybininkas Gintas.

Pašnekovas pasakojo, kad daugelis teatralizuotų kiemelių pardavėjų yra aktoriai, specialiai pakviesti sukurti šventinę atmosferą. Daugelis į renginį vyksta ne dėl atlygio, o norėdami linksmai praleisti laiką.

Linksminosi šalia pilies

Vaikščiodamas aplink pilį negalėjai nesistebėti besikeičiančiais vaizdais. Vienoje pilies pusėje grojusį pučiamųjų orkestrą, kitoje keitė džiazo muzikantai, o paėjęs šiek tiek tolėliau galėjai linksmai patrypti pagal liaudiškos muzikos ritmus.

Šalia pilies veikė ir pašto skyrius, kuriame buvo prekiaujama specialiai "Panemunių žiedams" išleistais atvirukais. Eilėje stovėję pirkėjai kantriai laukė savo eilės įsigyti nedideliu tiražu išleistų atvirlaiškių.

"Šiandien iš Raudonės galite siųsti atrvirlaiškius į visą Lietuvą. Šiai progai yra išleisti atvirukai, kurie užantspauduojami su "Panemunių žiedų" arba Raudonės pilies atvaizdais. Atidarėme Lietuvos pašto skyrių", – pasakojo atvirukais prekiavusi Jolita.

Šalia pilies vykę renginiai galėjo įtikti ne tik norinčiajam sočiai ir skaniai pavalgyti, bet paganyti akis ir pačiam atsidurti šventės įvykių centre. Veikė dvaro ponios menų dirbtuvės, kuriose tekstilės meno paslapčių mokė Kauno tekstilininkų gildijos menininkai. Šventėje taip pat galėjai sužinoti apie šokolado gamybos subtilybes ar naminukės virimo paslaptis.

Kauniečiai plūdo į šventę

Į šventę atvyko memažai kauniečių. "Lankomės pirmą kartą ir įspūdis labai geras – sukurta tikrai šventiška nuotaika", – džiaugėsi kaunietis Nerijus Naudžius.

"Kitais metais, jei tik bus geras oras, būtinai vėl atvyksime. Šiemet oras šventei labai tinkamas – mes jį užsisakėme. Maistas labai skanus, gerai iškepti žiobriai, teisingai paruošta kiauliena", – šventės kulinarų sugebėjimais žavėjosi Vigimantas ir Reda Žekai.

Šventės prekybininkai pasakojo negalėję atsiginti pirkėjų, o krizinių nuotaikų renginyje nebuvo justi nė kvapo.

"Pirkėjai mus apgulę, perka visus mūsų atsivežtus sūrius. Tokiais sūriais retas kuris prekiauja. Svarbiausia, kad prekyba šiandien eina kaip iš pypkės", – pasakojo, kulinariniam paveldui priskirtais sūriais prekiavusi šiaulietė Stefa Strapšienė.

"Panemunių žiedai" yra didžiausias Raudonės miestelio metų įvykis, todėl sutikti vietiniai gyventojai pasakojo laukę šventės.

"Šiemet šventė pagerinta. Yra daug maisto pardavėjų, žmonėms nebereikia stovėti eilėse ir valgyti atsisėdus ant pievos. Ir šventės programa šiemet įvairesnė, yra į ką pažiūrėti ir pasisemti įspūdžių iki kitų metų", – šventę gyrė Raudonės gyventojas Vytas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų