Pereiti į pagrindinį turinį

A. Ručienės puotą parėmė skurstantis „Autrolis“?

2012-10-19 10:00
A. Ručienės puotą parėmė skurstantis „Autrolis“?
A. Ručienės puotą parėmė skurstantis „Autrolis“? / Vaidoto Grigo nuotr.

Partijos Tvarka ir teisingumas (TT) kontroliuojamas, galo su galu nesuduriantis „Autrolis“ šykšti pinigų paramos prašantiems neįgaliesiems, bet remia TT narių Aušros ir Rimo Ručių globojamą renginį ir jo organizatorius.

Ir gerbėja, ir rėmėja

Nuostolingai dirbanti savivaldybės įmonė „Autrolis“ verkšlena dėl prastos finansinės būklės, tačiau viešąją įstaigą „Baritonų trio“ šiemet jau parėmė 40 tūkst. litų. Tuo pasirūpino į „Autrolio“ valdybą deleguoti partijos Tvarka ir teisingumas atstovai.

Šios partijos narė A.Ručienė yra operetės gerbėja – ji su partijai Tvarka ir teisingumas priklausančiu vyru Seimo nariu R.Ručiu pristatoma kaip viena pagrindinių VšĮ „Baritonų trio“ rengiamo festivalio „Operetė Kauno pilyje“ rėmėjų.

Festivalio ir VšĮ „Baritonų trio“ direktorius Danielius Vėbra, matyt, nė neabejojo, kad pinigų iš renginio globėjos A.Ručienės partijos kuruojamo „Autrolio“ tikrai gaus. Jis „Kauno dienai“ patvirtino, kad paramos neieškojo jokioje kitoje savivaldybės įmonėje.

„Autrolis“ yra Kauno savivaldybės įmonė, kurios kontrolė perduota partijai Tvarka ir tesingumas, tačiau A.Ručienė teigė neturėjusi jokios įtakos skiriant paramą.

„Nieko nežinau apie jokią paramą. Bet argi jos skyrimas kultūrai yra nusikaltimas?“ – nustebo Kauno tarybos narė, partijos Tvarka ir teisingumas frakcijos seniūnė A.Ručienė.

Ypatingos reikšmės klausimas

Pavasarį nuostolingai dirbantis „Autrolis“ įstaigai „Baritonų trio“ skyrė 20 tūkst. litų festivaliui organizuoti, o prieš savaitę – dar 20 tūkst. litų DVD kompaktinei plokštelei gaminti.

„Autrolio“ valdyba jau buvo apsisprendusi antrą kartą per metus paramos tai pačiai organizacijai neskirti, tačiau valdybos pirmininkas Laisvydas Rudžianskas vis kvietė balsuoti iš naujo. Regis, jam tai buvo ypatingos reikšmės klausimas.

Dėl paramos skyrimo viešajai įstaigai „Baritonų trio“ savivaldybės įmonės „Autrolis“ valdyba šaukta net į keturis posėdžius – tol, kol pavyko gauti jos sutikimą.

Tai pavyko greičiausiai tik todėl, kad praėjusios savaitės valdybos posėdyje negalėjo dalyvauti vienas narys. Iš likusių šešių valdybos narių trys balsavo „prieš“ ir trys – „už“ paramos skyrimą.

Balsai pasiskirstė vienodai, tačiau paramos skyrimui pritarta, nes esant lygiam balsavimo rezultatui lemia valdybos pirmininko balsas. „Autrolio“ valdybos pirmininkas L.Rudžianskas kaip tik ir spaudė skirti paramą.

Visi trys už paramos skyrimą balsavę „Autrolio“ valdybos nariai deleguoti partijos Tvarka ir teisingumas.

Atidirbo per gimtadienį?

Įstaigos „Baritonų trio“ direktorius D.Vėbra užvakar drąsiai melavo „Kauno dienai“. Jis pareiškė, kad jokios paramos iš „Autrolio“ festivaliui organizuoti niekada nebuvo gauta. O vakar jis tikino negalintis su žurnalistais kalbėti nė poros minučių, nes repetuoja ir ruošiasi spektakliui.

A.Ručienė teigė nieko negirdėjusi ne tik apie D.Vėbros pasirašytą prašymą, bet ir apie patį D.Vėbrą.

„Kas toks festivalio direktorius? Danielius Vėbra? Gal ir žinau, kaip jis atrodo, bet vardas ir pavardė man nieko nesako“, – tvirtino A.Ručienė.

Politikė sakė pažįstanti kitą „Baritonų trio“ steigėją – Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovą Benjaminą Želvį. 

Būtent Muzikinio teatro atlikėjai gegužę linksmino A.Ručienės jubiliejaus puotos svečius. Tada juokauta, kad B.Želvys artistus į A.Ručienės pokylį suvarė koncertuoti kone už dyką, taip atsidėkodamas už Ručių šeimos paramą viešajai įstaigai ir jos rengiamam festivaliui.

Nėra rėmėjų sąraše

Galbūt A. ir R. Ručių šeima remia viešąją įstaigą ir jos rengiamą festivalį, kurio globėjai yra ši sutuoktinių pora, ne tik per Kauno savivaldybės įmonę, bet ir asmeniškai?

A.Ručienės vakar po pietų to paklausti nepavyko, nes ji nebekėlė telefono ragelio, o jos vyras R.Ručys šiuo klausimu nieko pasakyti negalėjo.

„Aš nežinau. Reikia žmonos klausti, ji tuo (operete – red. past.) domisi“, – sakė R.Ručys.

Jei sutuoktiniai vis dėlto yra rėmėjai, padedantys įstaigai ir festivaliui asmeninėmis lėšomis, jų parama festivaliui turėtų būti išties įspūdingo dydžio, nes „Baritonų trio“ 40 tūkst. litų per šiuos metus atseikėjusiam „Autroliui“ šios sumos nepakako net prasimušti į festivalio rėmėjų sąrašą.

O Ručių šeima pristatoma kaip viena iš pagrindinių rėmėjų.

Atstūmė neįgaliuosius

„Kaune yra nusistovėjusi tokia praktika, kad savivaldybės įmonės remia kultūros renginius“, – sprendimą skirti paramą VšĮ „Baritonų trio“ DVD išleisti argumentavo „Autrolio“ valdybos pirmininkas L.Rudžianskas.

Vis dėlto šis vyras, kurį į „Autrolio“ valdybą delegavo partija Tvarka ir teisingumas, be „Baritonų trio“, negalėjo prisiminti nė vienos kitos organizacijos, kuriai šiais metais nuskilo proga pasinaudoti „nusistovėjusia praktika“ ir gauti „Autrolio“ paramą.

Prieš mėnesį „Autrolio“ valdyba atmetė neįgaliųjų organizacijos prašymą paremti kur kas kuklesne suma.

Paskutinis valdybos sprendimu palaimintas paramos atvejis, kurį prisiminė L.Rudžianskas, buvo pernykštė parama Kauno pasirengimui Kalėdoms. Tada skirti paramą „Autrolį“ raštu prašė savivaldybės administracijos direktorius.

Šiemet paramą VšĮ „Baritonų trio“ festivaliui „Operetė Kauno pilyje“ skyrusi savivaldybės įmonės valdyba nematė reikalo klausti savivaldybės nuomonės.

Sėdi skolose

„Kai valdyba svarstė “Baritonų trio„ antrą prašymą (paremti DVD gamybą – red. past.), ji klausė, ar savivaldybė neprieštarauja. Aš parašiau, kad atsižvelgtų į finansinę įmonės padėtį. O finansinė padėtis aiški – sėdi skolose“, – sakė savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Dalis „Autrolio“ valdybos narių tokį administracijos direktoriaus atsakymą traktavo kaip raginimą įvertinti įmonės finansinę padėtį ir nuo paramos skyrimo susilaikyti.

„Autrolio“ valdybos pirmininkas L.Rudžianskas savivaldybės administracijos direktoriaus D.Ratkelio raštą, matyt, suprato visiškai kitaip, nes primygtinai ragino valdybos narius baluoti už paramos skyrimą.

 

„Šį valdybos sprendimą bus galima įvertinti apžvelgiant metų rezultatus. Savivaldybės nuomone, pelną uždirbančios įmonės tam tikrą dalį pelno galėtų skirti svarbiems socialiniams projektams, tačiau neuždirbančios organizacijos to neturėtų daryti“, – įvertino D.Ratkelis.

L.Rudžianskas labiausiai rūpinosi ne tuo, ką apie sprendimą mano D.Ratkelis, o kaip žinia apie paramą tapo vieša.

„Vadinasi, kažkas iš valdybos narių nesilaiko konfidencialumo sutarties“, – kalbėdamas su „Kauno diena“ neslėpė pykčio L.Rudžianskas.

Beldžiasi į visas duris

D.Vėbra sakė, kad į savivaldybės įmonę „Autrolis“ kreipėsi ne iš gero gyvenimo – Kauno miesto savivaldybės parama labai sumenko. Išties „Baritonų trio“ organizuojamam festivaliui „Operetei Kauno pilyje“ 2010 ir 2011 m. savivaldybė skirdavo po 85 tūkst. litų. Šiemet suma buvo sumažinta iki 59 tūkst. litų.

Miesto meras Andrius Kupčinskas mano, kad tai nėra priežastis pinigų kaulyti iš savivaldybės įmonių, nes „Operetė Kauno pilyje“ ir taip yra vienas dosniausiai savivaldybės remiamų kultūros projektų.

„Finansavimas sumažintas visiems kultūros projektams, todėl nelabai skaniai atrodo, kai papildomai iš savivaldybės įmonių biudžetų skiriama parama projektams, kuriems jau buvo skirtas finansavimas“, – neigiamai „Autrolio“ sprendimą paremti „Baritonų trio“ vertino A.Kupčinskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų