Pereiti į pagrindinį turinį

Sausra fontanuose virto detektyvu

2010-07-02 18:00
Geriamas vanduo šiame fontane Rotušės aikštėje vėl bėga.
Geriamas vanduo šiame fontane Rotušės aikštėje vėl bėga. / Ąžuolo Gaižučio nuotr.

Valdininkai nusprendė, kad Rotušės aikštėje žmones džiuginę du geriamojo vandens fontanai yra per brangus malonumas, ir juos užsuko. „Kauno dienai“ susidomėjus, kodėl išdžiūvo vanduo fontanuose, valdininkai persigalvojo, ir viename jau čiurlena vanduo. Belieka tikėtis, kad vanduo ištrykš ir kitame fontane.

Sutvarkė, kad nebėgtų

"Pernai taip iškilmingai su meru už virvelės patraukėme, ir vanduo ištryško, o dabar – sausa. Suremontavome fontaną tam, kad jis nebėgtų", – skėstelėjo rankomis "Skliautų miesto" projektų vadovas Ąžuolas Gaižutis.

Jo ir buvusio bendrovės "City Service" Kauno padalinio vadovo Tomo Augutavičiaus iniciatyva pernai sutvarkytas fontanas Rotušės aikštėje kauniečius ir į Senamiestį užsukančius užsienio turistus džiugino ir šį pavasarį, tačiau netrukus jis išdžiūvo.

Šį pavasarį Ą.Gaižutis pakeitė per žiemos šalčius trūkusį vamzdį, kuriuo į fontaną vanduo atiteka iš miesto Rotušės. Pasak jo, vaikai buvo įpratę pasipliuškenti fontano vandenyje, o turistai ir atsigerdavo, nes fontane bėgo geriamasis vanduo. "Kodėl užsuko? Nežinau, sako, kad reikia taupyti, nes išbėgo daug vandens", – gūžtelėjo pečiais Ą.Gaižutis.

Geriamojo vandens srovelė išdžiūvo ir Ryšių istorijos muziejaus sienoje įrengtame fontane. "Kai vanduo bėgdavo, atrodė, kad taip ir turi būti, o kai nebėga, labai trūksta", – apgailestavo muziejaus direktorė Giedrė Mikaitienė. Ji pasakojo sulaukianti turistų priekaištų dėl išdžiūvusio fontano.

G.Mikaitienė tikrųjų priežasčių, kodėl užsukti geriamojo vandens fontanai, taip pat nežino, tik spėja, kad greičiausiai nuspręsta taupyti. "Už fontanus atsakingi "Kauno vandenys" žadėjo paleisti vandenį. Praėjo mėnuo, bet pažadai ir lieka pažadais", – konstatavo Ryšių istorijos muziejaus vadovė.

Niekas nieko nežino

Bandymas sužinoti, kodėl užsuktas vanduo, bėgantis į fontanus, virto detektyvine istorija. "Kauno vandenų" siurblinių cecho viršininko pavaduotojas Egidijus Dūda tikino apie šiuos du fontanus nieko nežinantis. "Rotušės aikštėje mes prižiūrime tik vieną fontaną, esantį priešais Jėzuitų bažnyčią", – paaiškino E.Dūda.

Pasiteiravus Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, ar tikrai savivaldybė taupo užsukusi geriamojo vandens fontanus, valdininkas nelabai ką tegalėjo paaiškinti. "Tokios informacijos ir parėdymų aš neturiu", – aiškino A.Pakalniškis.

Jis patvirtino, kad niekaip negalintis rasti dokumentų, kam šie du fontanai priklauso, ir spėja, kad tai gali būti priežastis, dėl ko vanduo juose nebėga. "Fontanai nėra registruoti savivaldybės vardu. Bandau aiškintis, kaip čia yra", – teisinosi skyriaus vedėjas.

Siūlosi į talką

"Kauno dienai" pavyko sužinoti, kad pavasarį paleidus geriamojo vandens fontaną aikštėje, įvyko vandentiekio avarija. Trūkus vamzdžiui, išbėgo daug vandens, tad šis faktas galėjo paskatinti miesto valdininkus taupyti užsukant fontaną.

"Man nesunku fontaną prižiūrėti, išvalyti, nes smagu, kai jis švarus, vanduo bėga ir džiugina žmones. Savivaldybei ir "Kauno vandenims" tada nereikės mokėti atlyginimo savo darbuotojams už fontano administravimą", – savo pagalbą siūlė verslininkas Ą.Gaižutis.

Paklaustas, ar tokie valdžios veiksmai neatmuša noro ką nors daryti miesto labui, Ą.Gaižutis tikino į šią situaciją žvelgiantis dviprasmiškai. "Matau ir šį tą teigiamo. Kai jie nieko nedaro, bent mums netrukdo. Šiuo atveju jie tiesiog nesugeba paleisti vandens, ir dėl to gaila", – apgailestavo verslininkas.


Andrius Kupčinskas, Kauno meras

Išsiaiškinau, kad tie fontanai tikrai nepriklauso miestui. Bet šioje situacijoje Bendrojo skyriaus darbuotojai pasistengė. Jiems pasirodė, kad išbėga per daug vandens, ir užrakino. Tikrai vandens kiekiai ne tokie, kad savivaldybė nepajėgtų sumokėti. Normaliai didesniuose įvairių šalių miestuose būna vienas ar du geriamojo vandens šaltiniai, kur žmonės gali atsigerti ar apsišlakstyti karštą vasaros dieną. Bandysime aiškintis juridinius reikalaus, bet tai neturėtų būti kliūtimi paleisti vandenį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų