Pereiti į pagrindinį turinį

Senamiesčio gyvybės kaina – laužomas įstatymas

2009-04-20 09:00
Senamiesčio gyvybės kaina – laužomas įstatymas
Senamiesčio gyvybės kaina – laužomas įstatymas / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Vakarais Senamiestyje verda gyvenimas. Didžiąją dalį šurmulio kelia gana ramus, nekonfliktuojantis, tačiau įstatymus pažeidinėjantis jaunimas.

Automobiliui vietos nėra

"Kauno dienos" žurnalistai penktadienio vakarą praleido Senamiestyje.

Apie 21 val. Rotušės aikštėje beveik neįmanoma pasistatyti automobilio. Mašinos sugrūstos ne tik aikštėje ir apšviestose gatvelėse, bet ir tamsiuose Senamiesčio užkampiuose. Ratuoto jaunimo čia padaugėjo po to, kai miesto valdžia juos iškrapštė iš automobilių stovėjimo aikštelės prie Kauno pilies.

Akivaizdu, kad šiuo metu jaunuoliai vakarais mieliau laiką leidžia automobiliuose ir prie jų nei kavinėse ar kitose laisvalaikio leidimo vietose. Kai kurie barai sausakimši, tačiau daugelyje jų beveik tuščia.

Daug į Rotušės aikštę atvažiavusiųjų net neišlipa iš automobilių. Sėdi, šnekučiuojasi, dairosi, kas vyksta aplinkui.

Dar viena itin populiari vieta – amfiteatras prie Nemuno krantinės.

Ant jo suoliukų įsitaisė daugiau nei dešimt jaunuolių būrelių, praktiškai visuose gurkšnojami silpni alkoholiniai gėrimai.

Patenkinti ne visi

"Suvažiavo čia ir geria viešoje vietoje. Kur žiūri policija?" – nepasitenkinimo neslėpė vienos užeigos savininkas.

"Eiti į kavines brangu, o ir oras jau geras. Be to, Kaune nėra daug vietų, kur būtų galima su draugais linksmai praleisti laiką", – pasakojo į Senamiestį su draugais atvažiavęs Mindaugas.

Jaunimo traukos objektu tapusio Senamiesčio gyventojai ne itin patenkinti tokia draugija. Problemų įžvelgia ir dvasininkai, tačiau jie imtis vaikyti jaunuolių neketina.

Daugiau nei prieš porą metų Senamiestyje esančias katalikiškas įstaigas įžūliai ėmė švarinti ilgapirščiai. Dažnai naktimis duždavo prie Kauno arkivyskupijos kurijos nakčiai pastatytų automobilių stiklai. Netrukus čia buvo pastatytas ženklas "Rezervuota", o kurija įsirengė vaizdo stebėjimo kameras.

"Įrengus kameras viskas baigėsi. Aišku, Senamiestyje problemų yra. Iš tiesų nelabai malonu, kai vėlai garsiai leidžiama muzika, geriama. Bet eiti, šaukti ir vaikyti jaunimą – ne Bažnyčios darbas. Reikėtų, kad verslininkai sugalvotų, kaip žmonėms kultūringiau leisti laisvalaikį", – kalbėjo Kauno arkivyskupijos kurijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas.

Aplinką stebi kameromis

"Kauno diena" praėjusių metų gruodžio pradžioje rašė, kad, Rotušės aikštėje pastačius Kalėdų eglutę, jos pasižiūrėti atvykę kai kurie kauniečiai čia pat nepasikuklindavo ištuštinti ir stipriųjų alkoholinių gėrimų butelio. Po dienraščio straipsnio policija pažadėjo į aikštėje vykstančias negerus dalykus atkreipti didesnį dėmesį.

Praėjusį penktadienį Kauno vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Remigijus Stukas sakė, kad šiuo metu mesti milžiniškas darbuotojų pajėgas į Senamiestį nėra jokio reikalo. Kasdien daroma įvykių analizė rodo, kad ši miesto dalis nėra išskirtinė.

"Atšyla oras, jaunuoliai pradeda būriuotis ir daug kam atrodo, kad jie kelia grėsmę aplinkiniams. Visada taip po žiemos būna", – pasakojo R.Stukas.

Neseniai vietinei policijai į pagalbą prižiūrint centrinę miesto dalį atėjo Viešojo saugumo departamento (VSD) vyrai. Ne darbo dienomis jie šį dirbą dirba iki 22 val., tačiau penktadienio vakarą Senamiestyje nepavyko sutikti ne tik VSD, bet ir Kauno VPK patrulių. R.Stukas sako, kad saugumui garantuoti ant kiekvieno kampo laikyti po policininką nereikia. Laisvės alėją ir Vilniaus gatvę bei Rotušės aikštę kiaurą parą akylai stebi policijos akys – vaizdo stebėjimo kameros.

"Jei kamerų filmuojamą vaizdą stebintis pareigūnas pamato besigrupuojančius jaunuolius ir mato, kad gali kilti neramumai, iškart siunčiamas patrulių ekipažas. Į tokius įvykius reaguojame visada", – tikino R.Stukas.

Tamsos visai nebijo

Matyt, žinodami, kad apšviestose gatvėse įrengtos kameros, nemažai jaunuolių būriuojasi atokiau nuo jų. Prie automobilių sustojusius ar šiaip susirinkusius besišnekučiuojančius vaikinus ir merginas galima sutikti ne viename užkampyje, kuriuose naktimis – tamsu, nors į akį durk.

Tačiau atrodo, kad visiems aišku, jog tamsoje besislepiantieji čia atvyko ne praeivių gąsdinti ar blogų darbelių imtis.

Neapšviesta Nemuno krantinės dalimi, siauromis gatvelėmis neskubėdamos ir atrodo visai nesibaimindamos dėl savo saugumo, vis praeina burkuojančios jaunuolių porelės.

Vidurnaktį išlenda "sanitarai"

Kol Senamiesčio pagrindinės gatvės ir užkampiai ūžia, Laisvės alėja – lyg dykuma. Sparčiu žingsniu ja pralekia vos vienas kitas praeivis, nedidelis būrelis jaunų merginų stoviniuoja prie klubo "Siena" durų.

Priešais centrinio miesto pašto pastatą esantis kebabais prekiaujantis kioskas dirba, bet prie jo – nė vieno išalkusio kliento. Tuo metu Senamiestyje tokia pačia veikla besiverčianti įstaigėlė – traukos objektas. Prie langelio nusidriekusi eilutė.

Vietų automobiliams Rotušės aikštėje pradeda atsirasti apie 23 val. Tačiau ištvermingiausi miestiečiai nesiskirsto ir po vidurnakčio. Rotušės aikštėje garsiai bumbsi muzika iš vieno automobilio, amfiteatre tyliai brazdinama gitara, girdėti negarsiai melodiją niūniuojantys balsai.

Žmonių jau mažiau, tačiau apie tai, kiek jų buvo susirinkę, byloja nuo šiukšlių lūžtančios šiukšliadėžės. Kaip tik tokiu laiku jas tvarko vadinamieji sanitarai – benamiai. Nelieka nė vieno parduotuvėse superkamo stiklinio butelio.

Jau po vidurnakčio, tačiau vis dar darbuojasi du iš prie mašinų besibūriuojančių merginų ir vaikinų pinigų kaulijantys mažamečiai. Neretą prašymą vainikuoja sėkmė. Šurmulys Senamiestyje rimsta iki rytojaus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų