Pereiti į pagrindinį turinį

Smūgis: Kauno valdžia dar labiau padidino mokesčius

2013-05-08 10:25
Smūgis: Kauno valdžia dar labiau padidino mokesčius
Smūgis: Kauno valdžia dar labiau padidino mokesčius / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauniečiams masiškai kraustantis gyventi į Kauno rajoną, miesto politikai dar labiau padidino mokesčius už nekilnojamąjį turtą, privačią ir valstybinę žemę.

Augins verslą?

Trys atskiri ir painūs sprendimo projektai buvo svarstomi šiandien vykstančioje miesto taryboje. Nekilnojamojo turto ir žemės mokesčio tarifai nustatomi 2014 m., o mokesčiai už valstybinę žemę – dar šiems metams.

Taryba pritarė nekilnojamojo turto mokestį padidinti visiems. Už nekilnojamąjį privačių asmenų turtą mokestis didinamas 1,1 proc., Laisvės alėjos ir Senamiesčio verslininkams – 0,8 proc., apleistų pastatų savininkams – 2,5 proc.

Iš nekilnojamojo turto mokesčių 2012 m. savivaldybė surinko 45 mln. litų, padidinus tarifus būtų surinkta per 56 mln. litų, t.y. beveik 11 mln. litų daugiau.

Mokesčių naštos didinimas sprendimo projekte aiškinamas taip: mažėjo nekilnojamojo turto mokestinė vertė ir pačių mokėtojų skaičius. Verslininkai raminami, kad padidinus mokesčius jiems verslo sąlygos tik pagerės, esą palengvės ir verslo plėtra.

Žemė brangs

Nors žemės mokesčio tarifas gyvenamiesiems namams, komercinėms, pramonės, žemės ūkio paskirties, mėgėjų sodų paskirties žemėms ateinantiems metams nustatytas mažesnis, tačiau mokėti gyventojams teks daugiau. Mat, atpigus žemei, siekiama, kad miesto biudžetas nenukentėtų.

Prognozuojama, kad savivaldybė kitąmet surinks daugiau kaip 5,6 mln. litų mokesčio už žemę – maždaug 0,5 mln. litų daugiau nei 2012 m.

Įvairios paskirties žemės mokestis, palyginti su 2012 metais, padidės 0,06 – 4,5 lito. Lyginant su šiais metais, jis maksimaliai didės net 7,42 lito už arą.

Nuspręsta taikyti 0,01 proc. žemės mokestį naujai įsteigtiems juridiniams asmenims bei tiems, kurie savo registracijos buveines perkelia į Kauno miesto teritoriją. Tai yra minimalūs tarifai, kuriuos leidžia įstatymas.

Tačiau valdančioji dauguma atmetė Liberalų sąjūdžio frakcijos siūlymą dėl nekilnojamojo turto mokesčio. Buvo siūloma taikyti minimalų įstatymo leidžiamą 0,3 proc. mokestį naujiems verslininkams mieste.

Smūgis – ir daugiabučiams

Didinami ir šių metų valstybinės žemės mokesčiai. Nors šio mokesčio tarifą didinamas iš pirmo žvilgsnio nedaug – nuo 0,05 iki 0,1 proc., įvertinus žemės vertės pokyčius rinkoje, mokesčiai už beveik visus sklypus padidės.

Didžiausias siurprizas laukia daugiabučių, kuriems mokestis už valstybinę žemę padidės daugiau kaip 17 proc., arba 6 litais už arą. 2 litais už arą pabrangs ir privačių namų, stovinčių ant valstybinės žemės, žemė.

Mokestis sumažintas komercijai, pramonei ir sandėliuoti skirtų sklypų savininkams – jiems už arą reikės mokėti litu mažiau. Garažų savininkams mokestis nepakeistas.

Nuomonės skiriasi

Dėl tokių valdančiosios daugumos planų šiandien miesto taryboje buvo laužomos ietys. Dar pirmadienį opozicijoje dirbantis Liberalų sąjūdis (LS) išplatino pareiškimą, kuriuo ragino miesto merą iš Kauno nevyti gyventojų ir neatbaidyti potencialių investuotojų.

„Kaunas puikuojasi akademinio miesto titulu, tačiau jaunimas mieste po studijų nelieka. Čia mažai darbdavių, palyginti su Vilniumi ar Klaipėda, be to, Kaune nelengvos sąlygos realizuoti save, pradėti savo verslą – mieste negali susiformuoti vidurinė klasė“, – sakė LS frakcijos seniūnas miesto taryboje Simonas Kairys.

Frakcijos „Dirbam Kaunui“ seniūnas Gintautas Labanauskas neslėpė, kad dėl šių projektų jau tarybos komitetuose buvo kilę itin daug diskusijų.

„Manau, žemės mokestis projekte nėra pakankamai diferencijuotas. Pritariu, kad mokestis būtų didinamas apleistų plotų savininkams, tačiau kam jį didinti kitiems?“ – stebėjosi jis.

Kiek kitokios nuomonės yra Kauno meras Andrius Kupčinskas. Jo teigimu, mokesčių didinimas – gyvybiškai svarbus miesto biudžetui.

„Lazda turi du galus – nesurenkant biudžeto negalima įgyvendinti miestui svarbių projektų. Nekilnojamojo turto mokestis – vienas svarbiausių miesto biudžetui, sudarantis didžiąją jo dalį“, – aiškino meras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų