Pereiti į pagrindinį turinį

Streikuojantys sostinės mokytojai nusiteikę ryžtingai

2016-02-22 08:11 diena.lt inf.
V. Skaraičio / BFL nuotr.

Pirmadienį neterminuotą streiką reikalaudami didesnio mokinio krepšelio pradėję šalies pedagogai žada tęsti jį tol, kol bus patenkinti jų reikalavimai.

Vilniaus Simono Daukanto progimnazijoje streikuoja 80 proc. iš 64 čia dirbančių mokytojų: jie yra darbo vietose, tačiau pamokų neveda. Įstaigos profesinės sąjungos pirmininkė Liuda Ščensnovičienė BNS tvirtino, kad pedagogai teisėtai reikalauja atstatyti moksleivio krepšelį į prieškrizinį lygį, o Vyriausybės siūlomas „1,5 proc. atlyginimų pakėlimas“ mokytojų netenkina.

„Po paskutinio mitingo memorandumas įteiktas net prezidentei - pusantrų metų sėdime, kalbame, o jie nieko nesiūlo. Supraskite, nė vienas mokytojas nenori streikuoti, nes koks bebūtum, kiek bestreikuotum, vistiek reikia išeiti visą programą (...). Tai yra riba: kai lašini į stiklinę vandenį, galų gale vanduo išbėga. Tai čia yra riba, kurios nereikėjo peržengti“, - sakė ji.

Anot mokyklos profsąjungos lyderės, pedagogai nusiteikę streikuoti tol, kol Vyriausybė atsižvelgs į reikalavimus.

„O tėvelių yra visokių, bet mano auklėtinių tėveliai palaiko streiką“, - kalbėjo ji.

Kaip BNS sakė įstaigos vadovė Jūratė Liutinskaitė - Kalibatienė, vietoje pamokų pirmadienį į mokyklą atvykusiems moksleiviams surengtas susitikimas su kariuomenės atstovais.

„Atėjo labai nedaug moksleivių, nes streiko komitetas informavo bendruomenę ir tai yra jų sprendimas. Manau, kad žmonės, kurie gyvena demokratinėje valstybėje, remiasi Darbo kodeksu ir tai daro atitinkamai - manau, profesinės sąjungos turi stiprius teisininkus“, - sakė direktorė, paklausta, kaip vertina Vyriausybės vicekanclerio pareiškimą, jog streikas neteisėtas.

Pasak jos, mokykloje pirmadienį yra apie 50 vaikų - jiems suplanuotos saviraiškos veiklos, su moksleiviais dirbs nestreikuojantis personalas.

Iš viso progimnazijoje mokosi 1014 vaikų. Direktorė teigia, kad didelė dalis moksleivių nepasirodė ir dėl tebesitęsiančių atostogų 1-5 klasių moksleiviams.

Pirmadienį pedagogams pradėjus streiką Vyriausybės atstovai tikisi su profsąjungomis pasiekti greitą susitarimą.

Profesinės sąjungos teigia, kad streikas apims apie 300 mokyklų, dalyje jų streikuos visi mokytojai. Švietimo ir mokslo ministerija, remdamasi savivaldybių duomenimis, sako, kad pirmadienį streiką ketina pradėti per 200 mokyklų – ministerijos teigimu, tai sudaro 12 proc. švietimo įstaigų.

Mokytojai reikalauja, kad nuo rugsėjo būtų pradėta įgyvendinti algų kėlimo programa, be to, siekia, kad būtų atsisakyta per krizę įvestų vadinamųjų atlyginimų žirklių, kurios esą leidžia švietimo darbuotojams už tą patį darbą nustatyti nevienodą atlygį.

Premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį prašė profsąjungų atidėti streiką, tačiau anksčiau kelis kartus nukėlę jo pradžią šįkart mokytojai nusprendė nesitraukti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų