Kol Vyriausybė ir Konkurencijos tarnyba aiškinasi, kodėl prekybos centruose kyla maisto produktų kainos, Kauno turgavietėse jos stabilios. Trūksta tik pirkėjų.
Žada branginti bulves
Prieš porą mėnesių nuo prisirpusių mėlynių, aviečių, šviežių salotų lapų, krapų ir ridikų ryšulėlių lūžę Zanavykų turgavietės lauko prekystaliai, dabar kvepia rudeniu.
Pirkėjams čia brukami moliūgai, saldžios morkos, žiediniai kopūstai ir svogūnai. Gerai paieškojus, dar galima rasti šviežių agurkų, lietuviškų pomidorų ir paskutiniųjų voveraičių. Bulvių turgavietėje – apsčiai.
"Kol kas kainų nekeliame", – tikino prekiautojas Gintaras. Už sveriamų bulvių kilogramą jis prašo 1 lito. Maišais parduodamų šakniagumbių kilogramas – 80 centų. Kitose Kauno turgavietėse populiariausios lietuviškos daržovės kilogramas esą įkainotas keliomis dešimtimis centų daugiau.
"Suvalgys mus lenkai ir rusai su visomis lupenomis", – Gintaras neslėpė, kad artimiausiu metu būsiąs priverstas taip pat branginti bulves. Ar tai nesumažins klientų srauto? "Vargiai. Lietuviai juk neįsivaizduoja savo stalo be bulvinių patiekalų: cepelinų, plokštainio, vėdarų ar blynų", – žvilgtelėjęs į mikroautobusą apspitusią žmonių minią vyras neabejojo tuo, ką sako.
Į darbo pabaigą – pigiau
Mėsos skyriuje – stabilios kainos ir apytuščiai prekystaliai. "Prieš dešimt metų čia sunkiai su mama prasibraudavome, o dabar", – galvą kraipė kaunietė Monika. Sentimentų seniems laikams neslėpė ir prekybininkai.
"Buvo laikas, kai per dieną parduodavau du jaučius", – atsiduso Zanavykų turgavietės prekiautoja Regina. Dabar ji džiaugiasi, jei nuo 5 val. ryto iki pietų miestiečiai nuo prekystalio dalimis išgraibsto pusę galvijo. Pirmiausiai dingsta tai, kas pigiausia, – plaučiai, kepenys ir kauliukai. Paskui į krepšelius keliauja faršui tinkami mėsos gabaliukai. Brangiausia – vidinė jaučio filė. Jos kilogramas įkainotas 40 litų, todėl savo pietų stalą pagardina retas miestietis.
"Šiandien mėsos pardaviau už 600 litų. Beveik pusantro šimto teks atiduoti už vietą, – nepaisant menko uždarbio, Regina atskleidė paslaptį. – Geriau čia ateikite prieš turgaus uždarymą. Tada galima nusiderėti."
Likus pusvalandžiui iki 14 val., jautieną ir triušių, kuriuos pati augina, mėsą moteris atiduoda dviem, o kartais – ir trimis litais pigiau. Prieš darbo pabaigą lankstesni tampa ir kiti prekybininkai.
Atkeliavo iš Belgijos
Vos už kelių metrų nuo Reginos stovintis prekystalis apkrautas belgiškų kiaulių skerdiena: kumpiu, nugarine, šonine, lašiniais. "Pasverkite kelis šimtus gramų", – į kiaulės kaulus pirštu bakstelėjo garbaus amžiaus vyras.
"Šuniui ar sau?" – nedrąsiai jo pasiteiravo pardavėja. Išgirdusi, kad pensininkas juos mes į sriubą, už tą pačią kainą į maišelį moteris įmetė dar kelias mėsingesnes kremzles.
"Pusmetį prekiauju mėsa, atkeliavusia iš Belgijos. Ji tokio pat skonio kaip ir lietuviška. Dar niekas nenumirė", – šyptelėjo Dalios vardu prisistačiusi prekiautoja. Nors iš užsienio atkeliavusi mėsa keliais litais pigesnė, ant prekystalio pasirodžius Lietuvoje išaugintos kiaulės mėsai – pastaroji, pasak jos, dingsta kur kas greičiau.
"Nepamenu, kada čia buvo eilės. Pastarąjį mėnesį – visiškas štilis", – kolegei prieštaravo jautiena prekiaujantis Kauno rajono gyventojas Vytas. Pirkėjų esą nevilioja ne tik užrašas "Kilmės šalis – Lietuva", bet ir gerokai mažesnės nei parduotuvėse kainos.
"Paprastomis dienomis ateina vienas kitas senučiukas ir perka kaulus po 50 centų. Kur dingo likę pirkėjai", – stebėjosi prekybininkas.
Kainos Zanavykų turgavietėje (už 1 kg):
Mėsa
Kiaulienos kumpis – 9,5 Lt.
Kiaulienos nugarinė – 15,9 Lt.
Lašinukai – 2,5 Lt.
Veršiena – 25–30 Lt.
Triušis – 21 Lt.
Jautienos nugarinė – 20 Lt.
Jautienos kumpis – 14 Lt.
Jautiena malti – 6,5 Lt.
Jaučio liežuvis – 25 Lt.
Viščiuko filė – 13,9 Lt.
Rūkyti lašiniai – nuo 9 Lt.
Rūkytas kiaulės kumpelis – 19 Lt.
Daržovės
Bulvės – nuo 70 ct.
Svogūnai – 1,5 Lt.
Moliūgas – 1,5 Lt.
Švieži agurkai – 5 Lt.
Pomidorai – 2–4 Lt.
Naujausi komentarai