Pereiti į pagrindinį turinį

Turizmo fronte – tyla prieš audrą?

2010-03-03 10:02
Baigėsi: Kauno regiono turizmo informacijos centre beliko informacinių leidinių pavyzdžiai, o užsieniečiams nėra ką dalyti.
Baigėsi: Kauno regiono turizmo informacijos centre beliko informacinių leidinių pavyzdžiai, o užsieniečiams nėra ką dalyti. / Antano Slavinsko nuotr.

Į Kauną atvykę turistai šiuo metu neras net leidinio, kuriame pažymėtos lankytinos vietos, tačiau žadama, kad padėtis greitai pasitaisys.

Nuo gegužės Kauno oro uoste savo bazę atidaranti pigių skrydžių bendrovė "Ryanair" iš Kauno skraidins į 16 Europos miestų, tačiau bendrovės vadovas Michaelis O‘Leary perspėjo: nebus keleivių – nebebus ir skrydžių. Keleivių srautą garantuoja aktyvus turizmas, kuriam skatinti visas Kauno regionas turi dėti dideles pastangas.

Kauno miesto mero pavaduotojas Rimantas Mikaitis prieš kelias savaites žadėjo verstis kūliais, kad turizmas Kauno regione taptų dar patrauklesnis. Tačiau šiandien į Kauno regiono turizmo informacijos centrą (TIC) užėjusius užsieniečius turistus gali ištikti šokas – visos informacinių leidinių sankaupos baigėsi. Septyniomis kalbomis išleisto leidinio "Kauno regiono gidas 2009" angliškasis variantas baigėsi metų pradžioje, išseko ir atsargos kitomis kalbomis.

TIC direktorius Sigitas Sidaravičius aiškino, kad šių metų gidas sumaketuotas, o 52 tūkst. litų pažadėjo jame reklamos plotus išpirkę verslininkai, tačiau dar trūksta 35 tūkst. litų. Juos žadėjo skirti, bet kol kas to nepadarė Kauno miesto savivaldybė.

Už šią sumą septyniomis kalbomis galima būtų išspausdinti 60 tūkst. vienetų. Spėjama, kad tokio tiražo nepakaks. Be to, pastebima, kad Kaune praverstų informaciniai leidiniai ir lenkų bei suomių kalbomis.

Metų pradžioje turėję būti pagaminti informaciniai leidiniai spaustuvės iki šiol nepasiekė, tačiau R.Mikaitis ramino, kad pinigų leidybai bus greitai skirti.

Kauno biudžetas skylėtas kaip niekada, tačiau pirmą kartą jame numatyta lėšų miesto įvaizdžio kūrimo ir turizmo skatinimo programoms. Iš viso – 1,5 mln. litų.

R.Mikaitis tvirtina, kad naują dėmesio turizmui erą pradėjo baigtos derybos su "Ryanair". Turizmui skatinti lėšų atsirasdavo ir anksčiau, tačiau jos niekada dar nebuvo nukreiptos taip kryptingai.

"Tokio dėmesio turizmui anksčiau nebuvo, bet nebuvo ir tokių šansų. Dabar matom realią prasmę ir tikslą", – kalbėjo mero pavaduotojas.

Miesto savivaldybės tarnautojai jau rengia specialią programą, kuria vadovaujantis bus išleistos turizmo reikmėms skirtos lėšos. Reklamuoti Kauną ir jo renginius žada padėti valstybinės įstaigos verslininkai. Pavyzdžiui, žinia apie "Hanza dienas" bus skleidžiama ministerijos lygiu, o Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariai žadėjo į Kauną kviesti visus partnerius užsienyje.


Laszlo Tamas


"Ryanair" pardavimo ir rinkodaros vadovas Jungtinėje Karalystėje, Airijoje ir Rytų Europoje

Jeigu lėktuvai neužpildomi 80 proc., mes tokį skrydį vadiname nepasiteisinusiu ir galime jį atšaukti. Todėl Kaunas turi pasitempti ir investuoti į reklamą. Skaičiuojame, kad dėl naujai atsiradusių maršrutų bus pervežama apie milijonas keleivių, o maždaug 600 tūkst. iš jų bus tie, kurie atvykę čia išleis pinigus. Bet Kaunas dar turi pasistengti, kad jie atvyktų. Lietuva ir Kaunas yra puiki vieta turizmui, bet jeigu užsieniečiai apie tai nesužinos, jie neatvyks. Reikia daug investuoti į reklamą, nes tai atsipirks. Tie 600 tūkst. žmonių čia gali išleisti iki 10 mln. dolerių.


Naujas maršrutas į Šarlerua

Kompanijos "Ryanair" lėktuvai vakar pradėjo skraidyti iš Kauno oro uosto į Briuselio Šarlerua. Pirmuoju reisu atvyko Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) vadovas Freddis Opsomeris, kuris naująją oro jungtį įvertino ne tik kaip galimybę plėtoti aktyvesnius ekonominius Belgijos ir Kauno ryšius, bet ir puikia proga privilioti turistus.

Vasarį pigių skrydžių bendrovė "Ryanair" paskelbė atidaranti savo pirmąją bazę Rytų Europoje – Kauno Karmėlavos oro uoste. Planuojama, kad per Kauną kasmet keliaus iki 1 mln. keleivių, vyks daugiau nei 120 skrydžių per savaitę. Bazėje dirbs apie tūkstantį darbuotojų. Kaune numatoma laikyti 2 lėktuvus, kurie iš viso skraidys 18 krypčių. Greta jau esamų skrydžių į Birmingamą, Brėmeną, Bristolį, Briuselį, Dubliną, Liverpulį, Frankfurtą, Stanstedą (Londonas) ir Liutoną (Londonas), nuo gegužės bus pradėti skrydžiai į 9 naujus oro uostus – Getviką (Londonas), Barseloną, Berlyną, Diuseldorfą, Edinburgą, Milaną, Oslą, Paryžių ir Tamperę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų