Pereiti į pagrindinį turinį

Už ką mokame namo administratoriui?

2009-03-26 09:00
Už ką mokame namo administratoriui?
Už ką mokame namo administratoriui? / Mindaugo Ažušilio nuotr. Paguodė: J.Ostreikienė atskleidė, kaip žinoti, kad namą reguliariai lanko techninę apžiūrą atliekantys darbuotojai: nenutrūksta šalto ir karšto vandens tiekimas, nedingsta elektra, užsirakina namo laiptinės durys, veikia kiti įren

Ant stogo liuko pakabinama vos 10 litų verta spyna, o namą administruojanti bendrovė pateikia 10 kartų didesnę sąskaitą. Pažįstama? Apsaugoti nuo plėšikavimo gali padėti tik budri namo įgaliotinio akis.

Sąskaitos nežinia už ką

Į dienraštį kreipėsi vieno daugiabučio sostinės namo įgaliotas asmuo Henrikas Ivanauskas, skųsdamasis, esą jų būstą administruojanti bendrovė pateikia per dideles sąskaitas. Vyras pirštu baksnojo į jo namą Kazliškių gatvėje prižiūrinčios bendrovės "Šnipiškių ūkis" atsiųstą šių metų administravimo planą.

"Šių metų planelis mums paviešintas. Nuolatinė techninė priežiūra – apie 7 tūkst. litų. Arba šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūra – vėl panaši suma. Prie šio plano yra grafikėlis, bet jis nevykdomas. Už tas sumas mes, gyventojai, turime gauti paslaugų, bet jų negauname. Jie namą prižiūri tik simboliškai, nors aiškiai išdėstyta, ką turi jie už tuos pinigėlius atlikti: ir dėl stogo priežiūros ir dėl kitų dalykų, o jų šie nevykdo", – skundėsi H.Ivanauskas.

Viena didžiausių problemų, anot namo atstovo, papildomo mokesčio reikalavimas. Esą už įrenginių priežiūrą bendrovė mokesčius susižeria, o įvykus avarijai – dar papildomą sąskaitą pateikia. O šios už papildomus darbus auga tarsi ant mielių.

"Matyt, skaičiuojama, kad tos sumos užtektų ne tik santechnikui, bet ir "Šnipiškių ūkiui", ir kitiems. Visi tie priedai, PVM – ir suma viršija realios kainos ribas. Na, pavyzdžiui, spynelę ant stogo liuko pakabino. Mano nuomone, ji kainuoja apie 3 litus. Jie įvertino apie 100 litų ir sumą visiems gyventojams išdalijo pagal jų butų plotą", – piktinosi H.Ivanauskas.

Ar reikia papildomai mokėti?

Namą administruojančios bendrovės "Šnipiškių ūkis" Administravimo skyriaus viršininkė Janina Ostreikienė pabrėžė, kad kiekvieną daugiabutį nuolat pagal sudarytą grafiką lanko santechnikai, elektrikai, staliai, jie patikrina vamzdynus, elektros tinklus. Jeigu randa mažą gedimą, jį gyventojams sutvarko be papildomo mokesčio. Papildomai kainuoja didesnis remontas.

"Žmonės daug ko nepastebi. Jeigu jie turi vandenį, elektrą, įsivaizduoja, kad niekas neateina, kad viskas savaime Dievo duota. Viename bute vis iškyla problemų, tai kranelis prabėga, tai dar kas nors. O jūs įsivaizduokite, čia kalbama apie visą namą, kuriame nuolat kas nors nutinka", – tikino J.Ostreikienė.

Vilniaus miesto savivaldybės Energetikos ir statinių skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas paaiškino, kad namo gyventojai turi akylai stebėti, už ką papildomai moka. Kilus neaiškumams būtina nedelsiant kreiptis į namo administratorių, kad šis parodytų dokumentus, kuriais remdamasis apskaičiavo atliktų darbų vertę.

"Pavyzdžiui, vamzdynų avarijų likvidavimas yra įtrauktas į priežiūros darbus. Jeigu keičiama vamzdžio dalis neviršija 1 m ir šitie darbai įtraukti į techninės priežiūros tarifą, už tai papildomai mokėti nereikia. Bet būtina išsiaiškinti. Gal ten 10 m to vamzdžio pakeista, o tai jau remontas", – aiškino K.Karosas.

Geriau dalyvauti apžiūrint namą

"Šnipiškių ūkio" darbuotoja pripažino, kad gyventojams būtų ramiau, jeigu bent namo įgaliotas asmuo tiksliai žinotų apie elektriko ar santechniko atvykimą, padarytus darbus. Tačiau, anot J.Ostreikienės, kaskart prisistatinėti su darbų žurnalu rankose specialistai dėl laiko stokos nepajėgia.

Tačiau K.Karosas pabrėžė, kad namo įgaliotas asmuo gali reikalauti tokios paslaugos. Jis privalo raštu kreiptis į namą administruojančią bendrovę su prašymu, kad santechniko, elektriko ar kito specialisto atvykimas būtų derinamas su juo. Namo įgaliotinis turi teisę dalyvauti apžiūrint namo įrenginius, sužinoti apie atliktus darbus.

"Žmonės už tai moka pinigus. Dėl to skaidrumo ateitų specialistas, su namo įgaliotu asmeniu pažiūrėtų namą, į žurnalą įrašytų visus defektus, pateiktų sąmatas, ką reikia atlikti. Nekiltų gyventojams jokių abejonių", – patarė savivaldybės tarnautojas.

Tik nesileiskite mulkinami

Kitas įdomus aspektas – administratoriaus perkami įrenginiai visuomet bus brangesni, nei iš tiesų kainuoja parduotuvėje. Pavyzdys – 10 kartų šoktelėjusi stogo liuko spynos kaina.

"Jeigu gyventojų netenkina, jie gali spyną už 5 litus įstatyti patys. Jeigu jie to nepadaro, mes privalome liuką užrakinti, tačiau už didesnę sumą. Mes esame valstybinė įmonė, privalome valstybei mokėti mokesčius. Yra pridėtinės vertės mokestis, pelnas ir taip toliau. Jeigu tai daryčiau asmeniškai, man spyna kainuotų 20 litų, bet jeigu samdau įmonę, ta suma išauga", – aiškino "Šnipiškių ūkio" Administravimo skyriaus viršininkė.

K.Karosas įspėjo, kad už elementarią spyną taip staigiai kaina šoktelėti neturėtų.

"Nematau čia jokio darbo. Ta spyna gal 16–20 litų kainuoja, bet už 100 litų... galima ne tiek jau mažai padaryti. Juo labiau kad stalius neina į namą specialiai kabinti spynos. Šis darbas atliekamas su technine apžiūra. Reikia paprašyti administratoriaus, kad pateiktų tos spynos pirkimo sąskaitą faktūrą, kabinimo darbų kainą. Jeigu bus apskaičiuota, kad spynai pakabinti sugaištos 8 valandos ir ją kabino aukščiausios kategorijos stalius, bus akivaizdu, jog žmonės apgaudinėjami ir jie tos sumos mokėti neprivalo", – patarė savivaldybės Statinių ir energetikos skyriaus vedėjas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų