Pereiti į pagrindinį turinį

"Versalį" šildys baldų parduotuvė

2009-01-30 09:00
"Versalį" šildys baldų parduotuvė
"Versalį" šildys baldų parduotuvė / Tomo Raginos nuotr. Padailino: Vasario 16-osios g. praeiviai jau gali pamatyti, kad kažkas rengiasi įsikurti ilgai merdėjusio "Versalio" restorano patalpose.

Legendinio Kauno restorano "Versalis" erdvėse atliktas kosmetinis remontas. Įžengti į šį istorinį pastatą greitai galės kiekvienas, tačiau čia nebebus siūloma išgerti kavos ar papietauti.

Pradžiai – laikinas remontas

Garsaus tarpukario viešbučio bei restorano "Versalis" pastato savininkų planai atgaivinti pastatą Laisvės alėjos ir Vasario 16-osios g. sankirtoje paskelbti pernai. Objekto vizija svarstyta Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryboje.

"Versalio" atnaujinimo projektą parengęs architektas Rimas Adomaitis siūlė restauruoti statinio fasadą ir atkurti autentiškas eksterjero bei interjero detales. Stogą jis numatė uždengti šiuolaikinėmis peršviečiamomis stiklinėmis čerpėmis.

Architektas R.Adomaitis informavo, kad Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryboje patvirtinus galimą "Versalio" komplekso užstatymo schemą, šiuo metu rengiamas detalusis planas. "Kai jis bus baigtas, rengsime techninį projektą pagal suderintas vizijas", – aiškino architektas.

Aprodyti pastato nepanoro

Įdėmūs praeiviai pastebėjo, kad pastaruoju metu "Versalyje" vyksta remontas. Gal restoranas jau netrukus vėl atvers duris? "Atnaujintas interjeras, ir tiek. Objektas buvo visiškai griūvantis. Visos saugomos vertybės paliktos, atkurti šviestuvai, atnaujintos grindys, sienos. Kitaip tariant, panaikinta avarinė būklė", – R.Adomaitis šykščiai pasakojo apie permainas pastato viduje.

Jo teigimu, pamatyti atnaujintą interjerą nebūtų jokių problemų, reikėtų tik susitarti su savininkais – svečių aptarnavimo firma "Metropolis". Tačiau šios bendrovės direktorius Ramūnas Šuščevičius nebuvo svetingas: "Paprastai nerengiame ekskursijų. Kai pradės veikti, tada galėsite užeiti. Kokia veikla ten vyks? Netrukus pamatysite."

Neoficialiomis žiniomis, buvusiose "Versalio" restorano patalpose netrukus duris turėtų atverti baldų salonas.

Remontas – kai kam naujiena

Kultūros paveldo objektu pripažintame "Versalyje" išsaugoti jo pirminę funkciją, tai yra, viešbutį antrajame aukšte ir restoraną pirmajame, nėra privaloma. Į saugotinų vertybių sąrašą tėra įtrauktos architektūrinės detalės.

Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Rimas stebėjosi, kad apie "Versalyje" vykstantį remontą jų institucija nebuvo informuota. "Pradedant remonto darbus, turėjo būti pateikti projektiniai siūlymai, po to reikėjo derinti patį projektą. To jie nepadarė. Galbūt jie projektą derino su Kultūros paveldo departamentu, bet vis tiek turėjo derinti ir su mumis", – aiškino S.Rimas.

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėja Irena Vaškelienė tvirtino kad, remonto darbai su departamentu buvo sustyguoti, o su savivaldybės Kultūros paveldo skyriumi tai derinti esą nebuvo būtina. "Savininkas rašo prašymą savivaldybės padaliniui, šie informaciją perduoda mums. Bet yra ir kitokia praktika – savininkas prašymą pateikia tiesiogiai mums. Tai ne nusikaltimas", – "Versalio" šeimininkus teisino I.Vaškelienė.

Ji sakė, kad "Versalyje" jokie kapitaliniai darbai neatlikti. Vertybe laikomas besisukantis ratas restorano grindyse tebėra, senasis parketas neišimtas. Esą patalpoms tiesiog suteiktas estetinis vaizdas, iki kol bus pradėta rengti esminio pastato restauravimo projektą.

"Dabar pastatas visiškai nenaudojamas, nešildomas, ir tai yra peilis pastatui. Verslininkai tiesiog panaudos erdvę, bet užtai pastatas bus pradėtas šildyti. Čia bus ekspozicijų salė, atrodo, baldų", – aiškino I.Vaškelienė.


"Versalio" vertybių dosjė:

Pastatas yra istorizmo stiliaus, vertingi buvo art deco stiliaus interjerai. Dalis vertingųjų elementų buvo sunaikinti sovietmečiu ir po nepriklausomybės atkūrimo, pavyzdžiui, autentiška įeiga iš Laisvės alėjos pusės.

Saugotinos išlikusios vertybės: pastato planas, tūrinė bei erdvinė kompozicija, iš pirmojo į antrąjį aukštą vedantys autentiški laiptai, ornamentuota laiptų tvorelė iš ketaus. Antrojo aukšto vestibiulyje išlikusi autentiška medinė tvorelė, trys medinės kolonos, medinis frizas, lubų dekoras, durys. Restorano salės centre įgilinta aikštelė su besisukančiomis grindimis. Šios išlikusios vertybės užfiksuotos 2005 m.

Šaltinis: Kultūros paveldo skyrius.


"Versalio" pastato istorija:

XIX a. viduryje Nieviažskiams priklausiusiame sklype buvo pastatytas dviaukštis namas.

1897 m. pagal Nikolajaus Andrejevo projektą namas perstatytas. Valda tuomet priklausė Isakui Pikeriui, kuris čia įsteigė "Versalio" viešbutį ir išnuomojo Aronui Ožinskiui.

1900 m. I. Pikerio turtą iš varžytinių nupirko Vilniaus žemės bankas.

1904 m. "Versalį" įsigijo Dominykas Venckauskas, 1908–1915 m. išrinktas Miesto dūmos nariu. Pirmame aukšte buvo restoranas, parduotuvės.

1920 m. čia įrengtas užsienio svečių klubas. Pasakojama, kad vieną viešbučio kambarį nuolat nuomojo grafas Tiškevičius (Benediktas Jonas).

1925 m. pastatas šiek tiek modernizuotas.

1928 m. miesto valdybos reikalavimu pastato kampe pritvirtintas žibintas, kurio vietoje vėliau kabojo "Vakaro" kavinės reklaminis rutulys.

1930 m. "Versalis" kapitališkai suremontuotas.

Tarpukariu "Versalyje" estrados dainininko karjerą pradėjo Antanas Šabaniauskas.

1942 m. Kauną okupavę vokiečiai restoraną buvo pavadinę "Viktorija".

1953 m. "Versalis" nacionalizuotas. Sovietmečiu čia veikė užsienio šalių knygynas, vėliau – kavinė "Vakaras".

Dabar pastate veikia kelios parduotuvės, kavinė.

Šaltinis – Kauno apskrities viešoji biblioteka, KD.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų