Pereiti į pagrindinį turinį

Verslas: imk savivaldybės bendrovę!

2012-09-28 08:20
Verslas: imk    savivaldybės bendrovę!
Verslas: imk savivaldybės bendrovę! / Artūro Morozovo nuotr.

Ko siekia Kauno konservatoriai, siūlydami savivaldybių bendrovių valdybas formuoti tik iš verslininkų ir valdininkų? Opozicijos ir valdančiosios koalicijos atstovai įtaria, kad kai kuriems verslo atstovams tai sudarytų galimybę pasipelnyti. Iškyla pavojus ir dėl korupcinių sandorių.

Pasiūlė Verslo taryba

Savivaldybės įmonių valdybos po kiekvienų rinkimų atitenka valdančiosioms partijoms, kurios deleguoja savo atstovus.

Kauno meras Andrius Kupčinskas su partijos kolegomis pasišovė pakeisti šią tvarką. Formalus pretekstas – Verslo tarybos pasiūlymas į savivaldybių įmonių valdybas deleguoti verslininkų atstovus, taip esą mažinant politikų įtaką.

Kandidatus parinktų savivaldybės administracijos direktoriaus sudarytas Atrankos komitetas. Valdybos būtų sudaromos iš savivaldybės administracijos specialistų ir verslo atstovų. Toks projektas jau pristatytas Kauno miesto tarybos komitetams.

Opozicijai ir net valdančiajai daugumai priklausantiems Kauno miesto tarybos nariams kilo įtarimų, kad konservatoriai siekia ne sumažinti politikų įtaką, o užvaldyti daugumą savivaldybės bendrovių.

Tarsi lapė vištidėje

Miesto tarybos narys Arvydas Garbaravičius įsitikinęs, kad nauja valdybų sudarymo tvarka leistų suvešėti korupcijai ir nustekentų svarbias kauniečiams įmones.

„Tai tas pats, kas įsileisti lapę į vištidę. Koks verslininkas eis dirbti į valdybas, aukos brangų laiką be kokių nors savanaudiškų interesų?“ – retoriškai klausė A.Garbaravičius.

Jis įsitikinęs, kad verslininkai įžvelgė naujas rinkas. „Monopolinės savivaldybės įmonės atsidurs verslo rankose. Tai irgi galės tapti politikų padėkos forma už paramą. O tai jau gryniausia korupcija“, – mano politikas.

A.Garbaravičiaus nuomone, meras, pritardamas Verslo tarybos pasiūlymui, greičiausiai turėjo nusileisti spaudimui iš šalies. „Netikiu, kad tai jo idėja. Jei norime skaidrumo ir efektyvumo, turime leisti valdyme dalyvauti valdančiosios koalicijos ir opozicijos deleguotiems atstovams. Nieko vertos šnekos, kad savivaldybių specialistai užtikrins kvalifikuotą valdymą. Juk jie ir cyptelėti bijo be savivaldybės administracijos vadovo žinios. O jis skiriamas valdančiųjų“, – pastebėjo tarybos narys.

Pavojinga įtaka

Kauno tarybos narys ir „Kauno energijos“ stebėtojų tarybos pirmininkas Rytis Šatkauskas taip pat įžvelgia daug naujos tvarkos pavojų, galimybių piktnaudžiauti verslininkams. „Kauno energija“ daug lėšų skiria įvairių darbų ir paslaugų pirkimams. Verslininkų iš Londono ir Niujorko neatsivešime. Jie bus kauniečiai ir susiję su šio miesto verslais. Tad valdyboje atsidūrę statybų, vamzdžių, kiti verslo atstovai vargu ar atsispirs pagundai neproteguoti savų įmonių. O kas bus, kai valdyboje atsidurs su energijos verslu susiję žmonės, kurie nesuinteresuoti šilumos kainų mažėjimu? Tada žmonių poreikis mokėti mažiau už šilumą bus ignoruojamas", – įsitikinęs R.Šatkauskas.

Jis kritikavo ir ketinimus „Kauno energijos“ stebėtojų tarybą sudaryti iš savivaldybės tarnautojų. „Jie yra priklausomi nuo savivaldybės vadovų, kurie yra politikai, todėl ir politinė įtaka neišvengiama, taigi kalbos, esą nauja tvarka leis išvengti politikos įtakos, nieko nevertos“, – teigė R.Šatkauskas.

Iki šiol „Kauno energijos“ stebėtojų taryboje Kauno tarybos partijų frakcijos deleguodavo savo atstovus, tarp jų ir opozicija. „Politikai yra atsakingi prieš rinkėjus, o savivaldybės tarnautojai bus visiškai priklausomi nuo mero. Rinkėjai niekam nerūpės“, – mano R.Šatkauskas.

Meras rizikos nemato

Kauno meras Andrius Kupčinskas nemano, kad nauja valdybų sudarymo tvarka gundys verslininkus piktnaudžiauti.

„Į valdybas siūlomi verslininkai turės nurodyti, ar jų veikla valdyboje nesikerta su privačiais interesais. Savivaldybės įmonėms negalės vadovauti specialistai iš tos pačios veiklos srities. Pavyzdžiui, transporto įmonių atstovai negalės būti miesto autobusų ar troleibusų parkų valdybų nariai“, – teigė jis.

Pasak A.Kupčinsko, savivaldybės įmonių strateginė veikla ir tikslai kartą per metus turės būti pristatomi Kauno miesto taryboje. „Taip siekiame daugiau skaidrumo ir išvengti klaidų, kaip atsitiko su Kauno termofikacijos elektrinės pardavimu, kurį kontroliavo “Kauno energijos„ valdyba“, – kalbėjo meras.

Pasak jo, dar bus svarstoma, iš kokių narių bus leidžiama sudaryti „Kauno energijos“ stebėtojų tarybą. Tai vienintelė įmonė, turinti stebėtojų tarybą. Iš viso savivaldybė valdo 16 bendrovių.


KOMENTARAS


Aušra Ručienė


Teisininkė, Kauno tarybos narė:

Partijų frakcijos Kauno taryboje į valdybas skirdavo ne politikus, o specialistus. Kauno tarybos nariai yra renkami visuomenės. Jie paskui deleguoja ir narius į valdybas. O kas pasikeis, jei tai darys ne tarybos nariai, o kiti? Pirmiausiai reikėtų gauti nepriklausomų ekspertų išvadas, ar tai tikrai pagerins savivaldybių įmonių darbą. Nereikėtų manyti, kad tik verslo asociacijų atstovai apie tai geriausiai išmano.

Savivaldybės bendrovės yra daug kuo įdomios verslui – gali būti ieškoma galimybių ten įdarbinti savus žmones, daryti kitokią įtaką.

Savivaldybės administracijos darbuotojų veikla valdybose irgi kelia abejonių. Juk ten darbas neapmokamas. Pirmiausiai tarnautojai turėtų tinkamai atlikti savo tiesiogines pareigas savivaldybėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų