Pereiti į pagrindinį turinį

Verslininkai pergudravo Seimo blaivininkus

2009-01-21 09:00
Verslininkai pergudravo Seimo blaivininkus
Verslininkai pergudravo Seimo blaivininkus / Tomo Raginos nuotr. Gudresni: Seimui uždraudus naktį prekiauti alkoholiniais gėrimais, apsukrūs Kauno bendrovių vadovai įstatymuose rado spragų.

Po "Kauno dienos" rašinio apie Vilijampolėję klestinčią naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais, leidimus išdavę valdininkai skėsčioja rankomis – viskas teisėta.

Kioskai virto barais

Nuo sausio pirmos įsigaliojusios naujoms Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatoms, parduotuvėse nuo 22 val. draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Naktines parduotuves valdantys Kauno verslininkai dar gruodį ėmė rūpintis, kad jų prekybos kioskai būtų pervadyti viešojo maitinimo įstaigomis. Leidimus naujiesiems barams išdavę valdininkai teigia, kad viskas padaryta teisėtai.

Įvairių kontroliuojančių institucijų pareigūnai skirtingai traktuoja kai kuriuos įstatymus. Tai sukelia dar daugiau painiavos. Vieni valdininkai tvirtina, kad naujųjų kioskų-barų savininkams leidžiama parduoti alkoholinius gėrimus ir išsinešti. Kiti įsitikinę, kad kioske-bare įsigytų gėrimų išsinešti negalima.

"Absurdas, kad dėl tokių kioskų veiklos gali nukentėti ir normalių barų savininkai. Galbūt dar ir mums uždraus prekiauti alkoholiu? Nesuprantu, kaip kioskai galėjo virsti barais. Argi atsakingos institucijos nematė jokios apgaulės? Kai nori, valdininkai būna preciziškai griežti, bet ne visada", – stebėjosi vieno Kauno barų savininkas.

Kreipsis į Vyriausybę

Kauno savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėjos Rasos Palevičienės teigimu, anksčiau Kaune veikė apie 25 parduotuves, kurios naktį prekiavo alkoholiniais gėrimais.

"Spėjome, kad šie prekybininkai norės parduotuves paversti viešojo maitinimo įstaigomis. Parduotuvės pakeisti savo veiklą gali įvykdžiusios Valstybinės maisto ir veterinarijos reikalavimus. Kai kurie verslininkai taip ir pasielgė. Kavinėse ir baruose alkoholį galima gerti vietoje, tačiau galima ir išsinešti", – aiškino vedėja.

Valdininkai pripažįsta, kad verslininkai gerai išstudijavo alkoholio kontrolės įstatymą. "Jie rado landą, todėl planuojame parašyti siūlymą Vyriausybei, kad viešojo maitinimo įstaigose po 22 val. alkoholį būtų leidžiama gerti vietoje, bet draužiama išsinešti. Kaune vos keletas parduotuvių tapo viešojo maitinimo įstaigomis. Kad tai būtų masinis reiškinys, nepastebėjome", – pasakojo R.Palevičienė.

Išsinešti gėrimų negalima?

Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Ričardas Kliučinskas nujautė, kad dėl išduotų leidimų kils diskusijų.

"Žinojome, kad taip klostysis situacija. Labai nenorėjau pasirašyti šių leidimų, bet verslininkai atitiko reikalavimus. Buvome priversti leidimus išduoti. Alkoholio kontrolę gali vykdyti daugiau tarnybų: valstybinė mokesčių inspekcija, savivaldybė ar policija.

R.Kliučinskas tikino, kad jų tarnybos išduotuose leidimuose nurodoma, jog naktiniuose baruose nusipirktus produktus galima vartoti tik vietoje. "Įsigytų alkoholinių gėrimų negalima išsinešti. Visą parą veikusioms alkoholinių gėrimų parduotuvėms buvo išduoti kitokie leidimai nei restoranams, iš kur alkoholį išsinešti galima", – teigė viršininkas.

Kioskuose barus įsteigę verslininkai turėjo atitikti minimalius reikalavimus: turėti sanitarinius taškus, įrengti staliukus, kur galima pavalgyti. "Visus šiuos reikalavimus jie įvykdė", – aiškino R.Kliučinskas.

Gelbėjasi nuo bankroto

Naktinius barus-parduotuves valdančių bendrovių "Broliai juodvarniai" ir "Onrama" vadovai Petras Rugys ir Modestas Novickas teigė, kad pastarąjį dešimtmetį išgyvenę įvairių draudimų ir suvaržymų.

Verslininkai aiškino, kad neturėjo kitos išeities, kaip buvusias parduotuves pritaikyti baro reikmėms. Jie įrengė klientams skirtus tualetus, o darbuotojams – kriaukles.

"Įsivaizduokite, dešimt metų tai buvo mūsų verslas, o vieną dieną staiga sužinai, kad viskas sustoja, tu nebegali daugiau dirbti. Ką daryti, iš ko gyventi? Spalio pabaigoje prabilta apie ketinimus uždrausti naktį prekiauti alkoholiu, o jau sausio pirmąją jie įsigaliojo. Bankui esu skolingas gana didelę sumą, todėl negaliu tiesiog imti ir viską uždaryti. Privalau verstis per galvą", – politikų veiksmais piktinosi bendrovės "Broliai juodvarniai" vadovas P.Rugys.

Verslininkai pripažįsta, kad jų valdomos prekyvietės neprimena ištaigingų barų. Jų teigimu, niekur nėra nurodyta, kaip privalo atrodyti baras, jo patalpos.

P.Rugys ir M.Novickas pasakojo, kad po pirmadienį "Kauno dienoje" pasirodžiusio rašinio apie naktinę prekybą alkoholiu, bendroves pradėjo tikrinti įvairios institucijos.

Modestas Novickas

Bendrovės "Onrama" vadovas

Naktinė prekyba alkoholiniais gėrimais yra mūsų ir kelių dešimčių darbuotojų pragyvenimo šaltinis. Kam bus geriau, jei visi mes atsidursime gatvėje? Reikėjo pamatyti darbuotojų akis, kai šie iki Naujųjų metų kasdien klausinėjo, ar išsaugos darbo vietą, ar turi ieškotis naujos. Mano viena parduotuvė nebuvo paversta baru ir turėjo susitaikyti su skaudžiomis įstatymo pataisomis. Dabar ji visiškai merdėja. Esu priverstas išlaikyti ją iš kitų filialų gaunamų pajamų. Didieji prekybos centrai išgyvens ir tikrai pernelyg nenukentės. Jie iš gamintojų ir tiekėjų visas prekes gauna kur kas palankesnėmis kainomis, nei mes, smulkieji prekybininkai. Galėtume investuoti ir daugiau pinigų, kad patalpos būtų jaukesnės ir taip nerėžtų akies, bet kol kas reikia užsitikrinti, kad tikrai dirbsime toliau. Dabartinė situacija sunkiai prognozuojama.

Kauno meras Andrius Kupčinskas

Kol nebuvo priimtas įstatymas, savivaldybė, reaguodama į policijos pranešimus, buvo apribojusi barų, kioskų ir parduotuvių veiklą iki 22 val. Tai buvo padaryta, kad per naktį nebūtų triukšmaujama. Dabar tai įpareigoja įsigaliojęs naujas įstatymas. Jeigu, parduotuvėje pastačius staliuką ir du krėslus, teigiama, kad tai yra baras, – kažkoks nesusipratimas. Seimo narių norai, priimant įstatymą, buvo geri, bet visų atvejų numatyti negali, o verslininkai, būdami kūrybiški žmonės, randa būdų, kaip savaip interpretuoti įstatymus. Pareigūnai, tikrinantys barų veiklą, taip pat turėtų būti kūrybiški.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų