Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus širdyje įsikūrė nelegalai

2009-04-08 09:00
Vilniaus širdyje įsikūrė nelegalai
Vilniaus širdyje įsikūrė nelegalai / Gedimino Bartuškos nuotr. Nuomonė: prokurorų teigimu, su A.Zuoku susijusios bendrovės valdomi teniso aikštynai turėtų priklausyti ne verslininkams, o Vilniaus pilių rezervato direkcijai.

Prokurorai imasi sostinės valdžios sprendimų, priimtų Rolando Pakso ir Artūro Zuoko valdymo laikais. Teigiama, kad teniso aikštynų šeimininkai ir Nyderlandų ambasada neteisėtai išsinuomojo žemę pačioje Vilniaus širdyje.

Žalą atlygins ir nuomininkai

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas Vilniaus apygardos teismui perdavė ieškinį dėl Vilniaus miesto valdybos sprendimų, Vilniaus apskrities viršininko įsakymų, teisinės registracijos ir valstybinės žemės sklypų Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato teritorijoje nuomos ir panaudos sutarčių pripažinimo negaliojančiomis. Prokurorų manymu, 1995–2004 m. priimtais sprendimais valstybei padaryta žala siekia beveik 9,7 mln. litų.

Prokurorų teigimu, galbūt pažeidžiant įstatymus išnuomotas pastatas, kuriame įsikūrusi Nyderlandų karalystės ambasadoriaus rezidencija, prestižinių teniso aikštynų teritorija ir senas pastatas Barboros Radvilaitės gatvėje. Atsakovais ieškinyje nurodoma Vilniaus miesto savivaldybė ir Vilniaus apskrities viršininko administracija. Dalį žalos gali tekti padengti ir ploto nuomotojams: Nyderlandų ambasadai, su A.Zuoku siejamai įmonei "BNA grupė" (jai priklauso teniso aikštynai), bendrovei "Magreira" ir nenurodytam fiziniam asmeniui. Be to, prokurorai mano, kad žeme rezervato teritorijoje neteisėtai naudojasi ir Lietuvių liaudies kultūros centras.

Paskirtį pakeitė neteisėtai

Kaip dienraščiui teigė Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Aurelija Juodytė, visais atvejais prokurorams užkliuvo žemės paskirties keitimas. Mat tik pakeitus žemės paskirtį buvo galima išnuomoti Vilniaus širdyje esančius statinius.

"Sklypai buvo suformuoti neteisėtai pakeičiant žemės paskirtį. Ten (rezervate – red. past.) paskirtį keisti draudžiama, o ji buvo pakeista, ir tai sudarė pagrindą sudaryti nuomos sutartis", – aiškino A.Juodytė.

Pasak jos, visi rezervato teritorijoje esantys objektai turėtų priklausyti rezervato direkcijai. Tačiau pakeitus žemės paskirtį, jie išnuomoti skirtingam laikui, net iki 99 metų. "Direkcija negali jais naudotis ir jų saugoti", – pabrėžė pašnekovė.

A.Zuokas sutrikęs

Buvęs sostinės vadovas A.Zuokas, kurio valdymo laikotarpiu buvo priimta didžioji dalis prokurorų abejones sukėlusių sprendimų, tikino esąs labai nustebęs.

"Sunku komentuoti. Bet nuomos sutartis sudaro apskritis, savivaldybė – tik tarpinė grandis. Tose teritorijose neįmanoma suformuoti jokio žemės sklypo arba įteisinti nekilnojamojo turto, jeigu jis nebūtų egzistavęs istoriškai, jeigu tai nebūtų buvusi dalis tos teritorijos. Arkikatedra irgi yra rezervato teritorijoje, tai ką – ir Arkikatedrai negalima žemės sklypo suformuoti?" – retoriškai klausė buvęs Vilniaus meras.

Pasak jo, ir teniso aikštynai, ir ambasadai išnuomoti objektai istoriškai yra rezervato dalis – tai nėra nauji statiniai. Esą prokurorai turėtų susirūpinti kitais statiniais, kurie rezervato teritorijoje išdygo palyginti neseniai.

Vis dėlto A.Zuokas neguldo galvos dėl to, kad žemės paskirtis parko teritorijoje pakeista teisėtai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų