Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniui gamta prielankesnė

2009-01-08 09:00
Vilniui gamta prielankesnė
Vilniui gamta prielankesnė / Gedimino Bartuškos nuotr. Trikdžiai: vakar pavakare kelininkų darbą apsunkino ir susidariusios automobilių spūstys.

Vakar visoje šalyje siautusi smarki pūga Vilniuje vos kyštelėjo savo liežuvį. Nors vairuotojai keiksnojo slidžius kelius ir sniegu užverstas gatves, šiurpių nelaimingų atvejų sostinėje nebūta.

Vilniaus oro uoste – ramu

Atrodo, Vilnius užsitarnavo gamtos malonę. Čia pūga nebuvusi tokia intensyvi ir sniego iškrito gerokai mažiau. Apie 14 val. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos darbuotojų matavimais sniego dangos storis sostinėje siekė vos 10 cm. Tiesa, prie pat stoties, Trakų Vokėje, dangos storis buvęs apie 24 cm.

Nuo oro sąlygų bene dažniausiai Lietuvoje nukenčiantis Tarptautinis Vilniaus oro uostas per pūgą vakar taip pat dirbo be trikdžių. Kaltę dėl vėluojančių reisų oro uosto vadovybė buvo linkusi versti ne prastoms oro sąlygoms, o reisus organizuojančioms oro linijų įmonėms.

O Palangos oro uostas dėl pūgos ir sniego darbą iki pietų buvo sustabdęs.

Keliai išvažiuojami

Sostinės gatves prižiūrinčios savivaldybės įmonės "Grinda" atstovai taip pat patikino, kad pustant miesto kelių būklė buvo gana normali.

Specialusis "Grindos" transportas vakar į gatves išriedėjo apie 10 val. ryto. Ėmus stipriau pustyti į gatves išleistos visos bendrovės pajėgos. Iki 15 val. darbininkai spėjo apsukti po du tris reisus. Pasak bendrovės "Grinda" darbų vadovo Vido Kemežos, spėjama nuvalyti ir pabarstyti greitojo eismo bei viešojo transporto kelius. Vėliau dėmesys skiriamas pagrindinėms miesto gatvėms, aptarnaujantiems keliams ir vėliausiai valomos pagalbinės Vilniaus gatvės.

"Padėtis normali. Keliai slidoki, bet gi ne vasara. Kol kas viešasis transportas važiuoja, rūpinamės, kad gyventojai galėtų namo pargrįžti. Keliuose didesnių eismo įvykių nepastebėjome", – teigė V.Kemeža.

Tiesa, sunkiau rūpintis kelių būkle buvę per vakarinį piką, 16.30–18.30 val. Tarp automobilių grūsčių įstrigęs specialusis "Grindos" transportas sunkiai vinguriavo miesto gatvėmis. Vilniečiai neskubėjo užleisti darbininkams kelio.

Specialiosios tarnybos nepersitempė

Pirminę pagalbą ištikus nelaimei teikiančios tarnybos darbo turėjusios ne ką daugiau nei įprastomis dienomis. "Nepasakyčiau, kad eismo įvykių būtų daugiau, ar kad jie būtų didesni, su tragiškomis pasekmėmis. Visai neišskirtinė diena", – tikino bendrosios pagalbos telefonu atsiliepusi pamainos vyresnioji specialistė Alina Černiauskienė.

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties budinti gydytoja Nijolė Dimitrijevienė antrino, kad iškvietimų skaičiumi vakar diena nesiskyrė nuo ankstesnių darbadienių. Nuo 7 iki 17 val. buvo užregistruota apie 135 iškvietimai, iš kurių – du nušalimo atvejai, keletas eismo įvykių, gaisrų ir viena trauma. Ją per pietus vakar patyrė vaikas, su rogutėmis leidęsis nuo Liepkalnio slidinėjimo trasos.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad šiandien snigti turėtų mažiau, žadama graži, bet šaltoka diena. Tačiau penktadienį pūga vėl apguls Lietuvos miestus. Kai kur vėjo gūsiai bus stipresni nei trečiadienį ir sieks iki 18 m/s.


Užpustė net automagistralę

Vakar smarkiai snigo ir pustė pajūryje, Žemaitijoje, Šiaurės ir Vidurio Lietuvoje. Visą dieną eismo sąlygos buvo sudėtingos.

Automagistralėje Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruože nuo Ariogalos iki Klaipėdos eismo sąlygos buvo ypač blogos. Ypač smarkiai pustė likus 250 km iki Klaipėdos. Nors kelias nuolat valomas, jis buvo padengtas sniegu, vietomis jo storis siekė iki 5 cm.

Klaipėdos rajone vakar buvo apie 20 proc. neišvažiuojamų, o Kretingos rajone – apie 80 proc. sunkiai išvažiuojamų rajoninių kelių.

Telšių rajone buvo apie 50 proc. neišvažiuojamų ir 50 proc. sunkiai išvažiuojamų rajoninių kelių.

Prastos oro sąlygos sutrikdė ir Klaipėdos uosto bei Palangos oro uosto darbą. Į Klaipėdos jūrų uostą dėl gūsingo vėjo ryte nesiryžo įplaukti keturi laivai ir vienas keltas. Jūra apsėmė Klaipėdos ir Palangos paplūdimius. Melnragėje vanduo pasiekė kopas.

Dalis pajūrio gyventojų dėl sniego ir pūgos negalėjo išvažiuoti iš savo namų į darbą.
Sniego užverstuose Telšiuose vakar paskelbta ekstremali padėtis. Vakar Telšių rajone iškrito per 25 cm sniego. Miestą buvo ištikusi nelaimė – trūkus magistralinei vandens tiekimo linijai į Telšių miestą, daugelis telšiškių buvo likę be geriamojo vandens.

Bendrovės "Telšių vandenys" generalinis direktorius Alvydas Jasevičius lrt.lt patvirtino, kad vamzdis trūko prieš vidurdienį. Anot jo, avarija galėjo įvykti dėl šalčio. Vandens tiekimas atkurtas 12.15 val.

Remonto darbus apsunkino Žemaitijoje siautusi pūga, užpustytomis miesto gatvėmis buvo sunku privažiuoti remonto technikai.

VD inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų