Pereiti į pagrindinį turinį

Žaliakalnio padegėliams žadėtą paramą užmiršo

2012-08-20 10:00
Žaliakalnio padegėliams žadėtą paramą užmiršo
Žaliakalnio padegėliams žadėtą paramą užmiršo / Tomo Raginos nuotr.

Dar birželio pradžioje ugnis suniokojo tris namus Žaliakalnyje, Aušros gatvėje, o be pastogės liko penkios šeimos. Padegėliams po nelaimės žadėta įvairi pagalba, tačiau per tris mėnesius pažadai užsimiršo.

Kratosi praeities

Aušros ir Aukštaičių gatvių sankryžoje išsirikiavę trys ugnies liežuvių paženklinti namai. Per tris mėnesius pasistūmėję atstatymo darbai ženklina pačių gyventojų požiūrį į juos ištikusią bėdą.

Štai ponia Zita guodėsi, kad jau baigia išleisti visas savo santaupas. Užuot vaikščiojusi ir prašiusi pagalbos, baigia atstatyti išorines savo namelio sienas. „Pro sudegusį stogą matėsi dangus. Dabar stogas jau uždengtas, apšiltintos ir naujomis dailylentėmis iškaltos sienos. Išleidau 11 tūkst. litų“, – pasakojo vieno labiausiai nuo liepsnų nukentėjusio namo gyventoja.

Ponios Zitos namas jungiasi su kitos gyventojos Elenos Samuolienės būstu. Pastarosios namą bene mažiausiai palietė liepsnos, tačiau ponia Elena šią namo dalį sakė pasiliksianti kaip vasarnamį. Gyvenimu čia mėgaujasi, kol šilta, ilgi ir šviesūs vakarai.

„Iki šiol gyvename be elektros. Reikia kviestis specialią tarnybą, kuri patikrintų visą elektros instaliaciją, tačiau kol stogas kiauras, niekas nieko nesiima daryti. Iš 700 litų pensijos mažai ką teišgalime pasiremontuoti“, – rūpesčiais dalijosi E.Samuolienė.

Krūvos šiukšlių

Abi kaimynės skausmingai žvelgė į trečiąjį nelaimės „draugą“. Deja, toje pusėje nevyko jokie remonto ar atstatymo darbai. Prie apdegusio namo mėtėsi krūvos daiktų, nuodėgulių. Pagal lentomis užkaltus langus susidarė įspūdis, kad gyventi čia neketinama. „Jie turi kur gyventi ir jiems mažai čia kas rūpi“, – pyktelėjo ponia Zita, nes nuodėgulių krūvos riogsojo tiesiai prieš jos duris.

Abi kaimynės skundėsi, kad tuoj po nelaimės sulaukė daug dėmesio. Savo paslaugas siūlė „Caritas“, Kauno savivaldybė ketino išvežti šiukšles, tačiau sukrauti jų kalnai vis dar tebestovi. „Nebegalėjau praeiti, tai dalį šiukšlių išsivežiau pati. 1000 litų už išvežimą sumokėjau“, – galvą lingavo ponia Zita.

„Būkite geri, parašykite apie šiukšles. Negi sunku savivaldybei jas išvežti. Mes patys nepajėgiame, o tie šiukšlynai teršia ne tik mūsų, bet ir miesto aplinką“, – viltingai žvelgė kaimynės.

Laukiama išvadų

Moterys tikino, kad anksčiau vis užsukdavę jų nameliukus įsigyti ketinę pirkėjai tarsi pamiršo kelią į nelaimės paženklintą vietą. Tuoj po gaisro buvo pasklidusi versija, kad galbūt namai padegti tyčia, nes esą galo su galu nesuduriantiems šeimininkams neliktų kitos išeities, o tik parduoti Žaliakalnyje stovinčių būstų likučius. „Po gaisro nė vienas pirkėjas nepasisiūlė nupirkti namus“, – teigė abi moterys.

Versijų, dėl ko kilo gaisras Žaliakalnio gyvenamuosiuose namuose, buvo visokių. Kalbėta, kad, likus kelioms minutėms iki ugnies įsisiautėjimo, žmonės matė nubėgančius paauglius, esą jie galėjo netyčia padegti.

Vis dėlto nelaimės priežastis vis dar neaiški. Ikiteisminį tyrimą atlieka Žaliakalnio policijos komisariatas. „Kol kas dar neaišku, dėl ko kilo gaisras. Pradžioje buvo mestos didžiulės pajėgos ir daug nuveikta, tačiau tyrimas nebaigtas. Dėliojamos visos galimos versijos. Tikslinama ir gaisro priežastis“, – aiškino komisariato vadovas Egidijus Kriaučionis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų