Pereiti į pagrindinį turinį

Zoologijos sodo augintiniai norėtų nusimesti kailinius

2010-07-24 07:01
Zoologijos sodo augintiniai norėtų nusimesti kailinius
Zoologijos sodo augintiniai norėtų nusimesti kailinius / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Daugiau kaip trisdešimt laipsnių siekiantis karštis alina ne tik kauniečių, bet ir gyvūnų sveikatą. Kaip gyvena Lietuvos zoologijos sodo augintiniai?

Karštis lankytojų neatbaido

Nors lauke tvanku, Zoologijos sodo gyvūnai lankomi taip pat intensyviai kaip ir įprastą dieną.

"Buvo sunku išeiti iš namų dėl didelio karščio, tačiau dukra labai norėjo nueiti į Zoologijos sodą. Pamatyti, kaip gyvena baltasis lokys Kasparas ir įžymybe tapusi žirafa Gudrutis", – pasakojo viena lankytojų Ingrida su dukra Saule.

Kaunietės užsiminė, kad namuose laiko vokiečių aviganį, kuriam dabar taip pat nelengva dėl didelės kaitros. "Kartais jis užsispiria ir nenori eiti į lauką. Spyriojasi, tačiau, vos atvykus prie upės, iš karto šoka į vandenį išsimaudyti ir atsivėsinti", – apie šuns pramogas pasakojo moteris.

"Jau mūsų Rokiui karšta, o ką daryti meškoms su savo kailiais?" – užduoda klausimą ledus valganti Saulė.

Meškos tingi pajudėti

Rudųjų meškų voljere – visiška ramybė. Vienas lokys saldžiai pučia į ūsą, sunkiai alsuodamas nuo didelio karščio, o kitas tingiai ridinėja rastą, numestą ant grindinio. Galiausiai nusibosta ir ši pramoga, tad prisėda ant baseino laiptų.

"Lokiams dabar yra tikrai nelengva. Ypač sunku Kasparui, nes jis yra šaltųjų kraštų žvėris ir įpratęs prie atšiauresnio klimato. Paskutiniuoju metu didžiąją laiko dalį jis praleidžia mirkdamas vandenyje", – paaiškino Lietuvos zoologijos sodo Žinduolių skyriaus vyresnioji zoologė Rimgailė Pėtelytė-Brazaitienė.

Tai patvirtina ir pats Kasparas, smagiai nardantis vandenyje ir stumdydamas savo mėgstamą žaislą – rąstą. "Lokys turi baseiną ir gali atsivėsinti, tačiau ką daryti avijaučiui su savo kailiu?" – mūsų nuomonės pasiteirauja sodo prižiūrėtoja. Garsiai pasvarstome, kad Kasparas galėtų leisti į baseiną įlipti ir avijaučiui, tačiau ši mintis – neįgyvendinama.

Anot R.Pėtelytės-Brazaitienės, Kasparas per dieną suėda apie penkis kilogramus žuvų. Tai jo vasaros racionas, kuris skiriasi nuo žiemos, tačiau tiesiogiai nepriklauso nuo vasaros temperatūros. "Karštuoju metu žuvis sušaldome į ledą, kad maistas būtų vėsesnis ir Kasparas galėtų šiek tiek atsigaivinti", – apie rūpestį daugelio Zoologijos sodo lankytojų pamėgta baltąja meška kalba zoologė. Vis dėlto dažnas pomėgis mėgautis šiais šaldytais skanėstais nėra naudingas lokio dantims, nors Kasparas norėtų šaldytų skumbrių.

"Taip pat visų lankytojų labai prašome nešerti gyvūnų savo valgomais ledais ar kitais skanėstais", – aiškino R.Pėtelytė-Brazaitienė. Anot prižiūrėtojos, nei vanilinio, nei šokoladinio plombyro ar karamelinių ledų su riešutais žvėrims ėsti nevalia. Deja, nepaisant raginimų ir įspėjimų, lankytojai mėgsta pasidalyti savo turimu maistu su sodo augintiniais.

Žolėdžiams ledų nepaduosi

Avijaučiams, kitaip dar žinomiems kaip muskusiniams jaučiams, kaitrą iškęsti yra nepakeliamai sunku. Šiaurės Amerikos arktinėje tundroje ir Grenlandijoje paplitę avijaučiai vasarą šeriasi, o nenumetusiems savo kailio nuo 200 iki 400 kg sveriantiems galiūnams, gali būti karšta net šiaurėje.

"Žolėdžiams ledų nepaduosi, tad jiems skiriame dušą – juos ir voljerus laistome vandeniu", – apie žolėdžių priežiūrą kalbėjo zoologė. Pasak jos, svarbiausia, kad girdyklose nestigtų vandens, kuris pilamas kelis kartus per dieną.

"Avijaučiai supranta, kad nereikia eikvoti energijos, todėl apskaičiuoja savo jėgas – dieną didžiąją laiko dalį praleidžia pavėsyje arba miega, o vakare jie būna aktyvesni. Tada ir oras šiek tiek atvėsta", – apie protinguosius avijaučius kalbėjo R.Pėtelytė-Brazaitienė.

Smagiausia – Afrikos gyvūnams

Žirafoms, zebrams, antilopėms, gnu – Lietuvoje dabar yra tikras rojus ir pagal temperatūrą jaučiasi tarsi savo tėvynėje Afrikoje. "Afrikos gyvūnai labai gerai jaučiasi tokiu oru. Didžiąją laiko dalį praleidžia gulėdami saulėje, į pavėsį jie netraukia", – aiškino zoologė.

Per trisdešimt laipsnių siekianti temperatūra smagiai šildo ilgą žirafos Gudručio kaklą. "Gudrutis yra labai gudrus, protingas. Jis žino, kuriomis valandomis bus patiekta ėdalo, laukia jo, pažįsta savo prižiūrėtojus ir suklūsta pašauktas vardu", – apie gudriąją žirafą atsiliepė sodo prižiūrėtoja.

Anot prižiūrėtojos, Afrikos gyvūnų maisto racionas mažai tesiskiria nuo orų. "Žirafos labai mėgsta ėsti medžio šakeles su lapais", – patikino prižiūrėtoja.

Šiuo metu rimtai susirgusių ar sunegalavusių Zoologijos sode žvėrių nėra. Sunkiausia Šiaurės gyvūnams, kurie nuo karščio gali ir nugaišti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų