Pereiti į pagrindinį turinį

Jungtinė Karalystė susiduria su didžiausiomis riaušėmis per pastaruosius 13 metų

2024-08-04 22:36

Jungtinės Karalystės valdžia susiduria su spaudimu nutraukti didžiausias riaušes Anglijoje per pastaruosius 13 metų, keliose vietovėse po trijų vaikų gyvybių pareikalavusio išpuolio įsiplieskus neramumams.

Scanpix nuotr.

Neramumai, susiję su melaginga informacija apie Sautporte netoli Liverpulio įvykdytą ataką panaudojant peilį, per kurią šią savaitę žuvo trys mergaitės, išplito į daugelį miestų, o prieš imigraciją nusiteikę demonstrantai susirėmė su policija.

Smurtas tapo rimtu išbandymu ministrui pirmininkui Keirui Starmeriui (Kirui Starmeriui), kuris darbą pradėjo vos prieš mėnesį, kai leiboristai rinkimuose triuškinamai nugalėjo konservatorius.

Vėliausias incidentas įvyko sekmadienį Roderame, Pietų Jorkšyre, kai kaukėti prieš imigraciją nusiteikę demonstrantai išdaužė kelis viešbučio, kuriame buvo apgyvendinti prieglobsčio prašytojai, langus.

Šeštadienį, kilus susirėmimams kraštutinių dešiniųjų mitinguose daugelyje vietų, įskaitant Liverpulį, Mančesterį, Bristolį, Blakpulą ir Halą, taip pat Belfastą Šiaurės Airijoje, buvo sulaikyta daugiau kaip 90 žmonių.

Kai kuriais atvejais riaušininkai į policiją mėtė plytas, butelius ir signalines raketas. Keli pareigūnai buvo sužeisti. Riaušininkai plėšė ir padeginėjo parduotuves, o susirėmę su kontrprotestuotojais šaukė antiislamiškus keiksmus.

Šis smurto protrūkis Anglijoje yra didžiausio masto nuo 2011 metų vasaros, kai šiaurės Londone po policijos įvykdyto mišrios rasės vyro nužudymo kilo plataus masto riaušės.

„Dabar matome, kad tai užplūdo didžiuosius miestus ir miestelius“, – sakė Anglijos ir Velso policijos atstovė Tiffany Lynch (Tifani Linč).

Vyriausybė teigė, kad policija turi „visus reikiamus išteklius“ neramumams malšinti. Pajėgos pasitelkė tūkstančius papildomų pareigūnų, kad sustabdytų tolesnį smurto plitimą.

Sekmadienį policijos ministrė Diana Johnson (Dajana Džonson) BBC naujienų tarnybai sakė, kad riaušės nebus toleruojamos, o teisingumo sekretorė Shabana Mahmood (Šabana Mahmud) tvirtino, kad „visa teisingumo sistema yra pasirengusi kuo greičiau priimti apkaltinamuosius nuosprendžius“.

Anglijos vėliavos

Neramumus pakurstė socialiniuose tinkluose pasklidę melagingi gandai apie Britanijoje gimusio 17-mečio įtariamojo Axelio Rudakubanos (Akselio Rudakubanos), kuris kaltinamas šešiametės, septynmetės ir devynmetės nužudymu bei dar 10 žmonių sužeidimu, kilmę.

Policija dėl smurto kaltina prieš 15 metų įkurto antiislamiško judėjimo „Anglijos gynybos lyga“ šalininkus ir su jais susijusias organizacijas. Teigiama, kad šios organizacijos šalininkai turi ryšių su futbolo chuliganais.

Protestuotojai taikėsi į mečetes Sautporte ir Anglijos šiaurės rytuose esančiame Sanderlando mieste, todėl šimtai islamo centrų sustiprino apsaugą, baimindamiesi dėl savo tikinčiųjų saugumo.

Mitingai buvo reklamuojami kraštutinių dešiniųjų socialinių tinklų paskyrose su šūkiu „Gana yra gana“.

Dalyviai mojavo Anglijos ir Britanijos vėliavomis ir skandavo tokius šūkius kaip „Sustabdykite valtis“ – tai nuoroda į nelegalius migrantus, keliaujančius į Britaniją iš Prancūzijos.

Antifašistinių pažiūrų aktyvistai surengė atsakomuosius mitingus daugelyje miestų, įskaitant Lidsą, kur jie šaukė: „Nacių šiukšlės lauk iš mūsų gatvių“, o kraštutinių dešiniųjų protestuotojai skandavo atgal: „Jūs nebesate anglai“.

Ne visi protestai buvo smurtiniai. Sekmadienį pietų Anglijoje, Olderšoto mieste, vykusio taikaus mitingo dalyviai laikė plakatus su užrašais „Sustabdykite invaziją“ ir „Mes nesame kraštutiniai dešinieji, mes tiesiog dešinieji“.

„Žmonėms jau atsibodo, kad jiems sakoma, jog reikia gėdytis, jei esi baltaodis ir darbininkų klasės atstovas, bet aš didžiuojuosi, kad esu baltaodė darbininkų klasės atstovė“, – šeštadienį Notingame naujienų agentūrai AFP sakė 41 metų Karina, kuri nenurodė savo pavardės.

Apžvalgininkai teigė, kad demonstrantai, paskatinti nuomonės formuotojų internete, gali jaustis padrąsinti ir prieš imigraciją nusistačiusių politinių jėgų atsiradimo Britanijos politikoje.

Praėjusį mėnesį vykusiuose rinkimuose „Brexito“ šalininko Nigelo Farage'o (Naidželo Faradžo) vadovaujama partija „Reform UK“ surinko 14 proc. balsų – tai buvo vienas geriausių britų kraštutinių dešiniųjų partijų pasiekimų.

Kairiosios Žaliųjų partijos viena iš lyderių Carla Denyer (Karla Deiner) sakė, kad šie neramumai turėtų būti „perspėjimo skambutis visiems politikams, kurie aktyviai skatino arba pasidavė“ antiimigracinei retorikai.

K. Starmeris apkaltino „banditus užgrobus“ tautos sielvartą, kad „sėtų neapykantą“, ir paskelbė apie naujas priemones, leidžiančias dalytis žvalgybine informacija, plačiau taikyti veidų atpažinimo technologijas ir kitas priemones, kad neramumų kėlėjams būtų apribotos galimybės keliauti.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų