Pereiti į pagrindinį turinį

Malis paskelbė nutraukiantis diplomatinius santykius su Ukraina

2024-08-05 09:01 diena.lt inf.

Malis sekmadienį paskelbė nutraukiantis diplomatinius santykius su Ukraina, kaltindamas aukšto rango Ukrainos pareigūną, pripažinus Kyjivo vaidmenį liepos įvykiuose, kai Malio kariai patyrė didelį pralaimėjimą.

Abdoulaye Maiga
Abdoulaye Maiga / Scanpix nuotr.

Per liepos pabaigoje šalies šiaurėje įvykusį pralaimėjimą, dėl kurio Malio kariuomenė kaltina „separatistus ir džihadistus“, nukentėjo ir Rusijos samdinių grupės „Wagner“ nariai.

Vyriausybės atstovas pulkininkas Abdoulaye Maiga pareiškė, kad Malis „nedelsiant nutrauks santykius“.

Malio vyriausybę sukrėtė Ukrainos karinės žvalgybos agentūros atstovo Andrijaus Jusovo pastabos, pridūrė A. Maiga.

A. Jusovas „pripažino, kad Ukraina buvo susijusi su bailia, klastinga ir barbariška ginkluotų teroristinių grupuočių ataka“, per kurią žuvo Malio kariai, priduriama A. Maigos pareiškime.

A. Jusovas, kalbėdamas per Ukrainos televiziją, pareiškė, kad visas pasaulis žino, jog sukilėliai „gavo reikiamus duomenis, kurie leido jiems vykdyti operaciją prieš Rusijos karo nusikaltėlius“.

Senegalas šeštadienį iškvietė Ukrainos ambasadorių už tai, kad jis paskelbė vaizdo įrašą, išreiškiantį paramą neseniai įvykdytiems mirtiniems išpuoliams prieš Malio kariuomenę ir jos sąjungininkus iš Rusijos.

Savo veiksmais Ukraina pažeidė Malio suverenitetą, nepriimtinai įsikišo į užsienio valstybės reikalus ir rėmė tarptautinį terorizmą, teigiama A. Maigos pareiškime.

Liepos 25 dieną prie Alžyro sienos, Tin Zavateno karinėje stovykloje, tris dienas vyko intensyvūs mūšiai.

Ketvirtadienį tuaregų vadovaujami separatistai pranešė, kad nukovė 84 „Wagner“ narius ir 47 Malio karius.

Malio ministras pirmininkas Choguelis Kokalla Maiga penktadienį išleistame vaizdo įraše, kurį matė naujienų agentūra AFP, pripažino, kad jie pralaimėjo mūšį Tin Zavatene.

Malio kariuomenė pripažino, kad per kovas žuvo daug žmonių, tačiau tikslaus skaičiaus nenurodė.

Šią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per pokalbį telefonu su Malio kolega Abdoulaye Diopu dar kartą patvirtino savo paramą Bamakui.

Po 2020 metų įvykusio perversmo į valdžią šioje Vakarų Afrikos šalyje atėjo karinė chunta, norinti atkovoti visą šalį iš separatistų ir džihadistų pajėgų, susijusių su „al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ (IS) grupuotėmis.

Vadovaujanti pulkininkui Assimi Goitai chunta nutraukė tradicinę sąjungą su buvusia kolonijine valdove Prancūzija ir atsigręžė į Rusiją.

Daugiau naujienų