Pereiti į pagrindinį turinį

Rusų primestas pareigūnas: užgesintas gaisras Zaporižios atominės elektrinės teritorijoje

2024-08-12 07:05 diena.lt inf.

Rusų užimtoje Zaporižios atominės elektrinės teritorijoje pietų Ukrainoje kilęs gaisras buvo visiškai užgesintas, pirmadienį pranešė Rusijos primestas pareigūnas.

Scanpix nuotr.

Sekmadienį dėl šio incidento Kyjivas ir Maskva apsikeitė kaltinimais.

Ukraina, Rusija ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) teigė, kad radiacijos lygio padidėjimo ar neigiamo poveikio branduolinei saugai nebuvo užfiksuota.

Zaporižios regiono administracijos pareigūnas Vladimiras Rogovas socialiniame tinkle „Telegram“ pareiškė, kad gaisras kilo aušinimo bokšte „po Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atakos“.

Rusijos primestas Ukrainos Zaporižios srities gubernatorius Jevgenijus Balickis taip pat kaltino ukrainiečių pajėgas dėl gaisro, teigdamas, kad jis kilo apšaudžius Enerchodaro miestą.

Tuo pat metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis socialiniuose tinkluose pareiškė, kad dėl gaisro kalta Rusija, ir pridūrė, kad tokiu būdu Kyivas yra šantažuojamas.

„Šiuo metu radiacijos lygis neviršija normos“, – nurodė prezidentas.

J. Balickis taip pat sakė, kad radiacinis fonas aplink objektą yra normalus.

„Jokio poveikio branduolinei saugai nepastebėta“, – sakė TATENA.

„TATENA ekspertai matė stiprius tamsius dūmus, sklindančius iš ZNPP šiaurinės zonos po daugybės vakare pasigirdusių sprogimų“, – pranešė agentūra socialiniame tinkle „X“.

Zaporižios atominė elektrinė yra rytiniame Dnipro upės – faktinės per pietų Ukrainą nusidriekusios fronto linijos – krante.

Ukraina kontroliuoja priešingą krantą, o Rusija ne kartą kaltino jos pajėgas tyčia apšaudant elektrinę. Ukraina šiuos kaltinimus neigia.

Kyjivas savo ruožtu kaltina Maskvą militarizavus šį objektą, be kita ko, plataus masto karo pradžioje ten pristačius sunkiąją ginkluotę.

Pasak jo, Rusijos vykdoma elektrinės kontrolė yra branduolinio šantažo forma.

TATENA, kurios darbuotojai dirba šioje elektrinėje, ne kartą ragino abi puses elgtis santūriai, sakydama, kad baiminasi, jog neapgalvoti kariniai veiksmai gali sukelti didelę branduolinę avariją.

Daugiau naujienų