Pereiti į pagrindinį turinį

Farmacijos specialistų trūkumas: absolventai nespėja pakeisti išeinančių darbuotojų

2024-08-12 10:55

Šiuo metu vaistinėse trūksta poros šimtų darbuotojų, o daugiau nei 400 tebedirbančių vaistininkų jau pensinio amžiaus. Tokius skaičius pateikia Lietuvos vaistinių asociacija. Jos skaičiavimu, per artimiausius penkis metus į pensiją turėtų išeiti netoli tūkstančio darbuotojų, tad būtina naujų specialistų pamaina. O naujai studijas pabaigę, pakeisti į pensiją išeinančių nespėja.

Freepik.com nuotr.

Vieni ateina pirkti pastilių nuo gerklės skausmo, kiti greitųjų COVID-19 testų. Vasaromis vaistinėse darbo ne ką mažiau.

„Mes iš pacientų turime laiškų, klausimų, kodėl vaistinės nedirba naktį arba vėlų vakarą, ar sekmadienį“, – pasakojo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Anot asociacijos pirmininkės, net ir norint dirbti ilgiau galimybių nėra, dėl darbuotojų trūkumo.

„Vaistininkų neužtenka. Jų reikėtų bent 200 daugiau“, – teigė K. Nemaniūtė-Gagė.

Šiandien mes turime vaistinėse apie 400 vaistininkų, kurie yra pensinio amžiaus ir bet kada gali išeiti iš darbo.

Naujasis sveikatos apsaugos ministras remiasi strategų sumodeliuotu specialistų poreikiu dešimtmečiui į priekį.

„Žvelgiant nacionaliniu mastu, vertinant poreikius, tokio reikšmingo trūkumo farmacijos specialistų nematome“, – sakė paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas. 

Anot K. Gagės, per artimiausius 5–6 metus į pensiją turėtų išeiti apie 800 šios profesijos atstovų, jau ir šiandien nemaža dalis dirbančiųjų yra garbingo amžiaus.

„Šiandien mes turime vaistinėse apie 400 vaistininkų, kurie yra pensinio amžiaus ir bet kada gali išeiti iš darbo“, – įspėjo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė.

Naujasis ministras ne tik girdi, bet ir dėsto, kokių priemonių imamasi.

„Pastaruosius keletą metų nuosekliai didiname studentų, priimamų į valstybės finansuojamas vietas, skaičių. Šiemet skaičius pasiekė 70 ir turime pirmo stojimo rezultatus, matome, kad 80 absolventų pasirinko vaistininko kelią“, – kalbėjo A. Pečkauskas.

Nors norinčių studijuoti daugėja, bet asociacijos teigimu, ir tokiais tempais absolventai nespėja pakeisti išeinančių pensinio amžiaus darbuotojų.

„Ką galėtume, tai būtent didinti finansavimą studijoms, nes norinčių studijuoti yra ir darbdaviai laukia išskėtę rankas. Ir kitas dalykas, didinti funkcijas farmakotechnikams, kurie dirba vaistinėse“, – siūlė K. Nemaniūtė-Gagė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Galimybė įsidarbinti baigus studijas kone 100 proc. Specialistus motyvuoja ir augantys atlyginimai. Šių metų pirmojo ketvirčio duomenimis, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, vaistininkų atlyginimai pakilo 28 proc.

„Sutrumpintą darbo savaitę, tai yra 36 darbo val. ir prailgintas atostogas 25 dienas, kai visi kiti turime 20“, – sakė Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė.

Ir nors kaip ministerija sako, reikšmingo trūkumo nėra, tačiau stygius sukelia tam tikrų iššūkių. Tam tikrus signalus stebi ir Darbo inspekcija.

„Kaip tik buvau užsukęs į vieną vaistinę, paklausiau dėl įdomumo, kaip čia su pietų pertraukom. Darbuotoja pasakė, mes nežinome, ką tai reiškia“, – teigė VDI Kancleris Šarūnas Orlavičius.

„Yra įvairių faktorių: vasara, ligos, įvairūs darbo organizavimai, kai darbuotojas darbo vietoje paliekamas vienas“, – Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Žydrūnas Mineikis.

Nuo kitų metų laukia naujovė – farmacijos specialistai turės teisę ne tik išduoti vaistus pagal išrašytus receptus, bet ir, gydytojui leidus, receptus pratęsti. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų