Pereiti į pagrindinį turinį

„Contribee“ drama tęsiasi: S. Malinauskas susikibo su A. Tapinu, kviečia į debatus

2024-08-12 17:21 diena.lt inf.

Sutelktinio finansavimo platformos „Contribee“ drama tęsiasi – šįkart tarpusavyje susikirto tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas ir visuomenininkas Andrius Tapinas.

Skirmantas Malinauskas ir Andrius Tapinas
Skirmantas Malinauskas ir Andrius Tapinas / A. Strumilos, G. Skaraitienės /BNS nuotr.

Pirmadienį S. Malinauskas feisbuke pasidalijo nauju įrašu, kuriame toliau linksniuojamas „Contribee“ pavadinimas. Tinklaraštininkas čia paviešino, kaip teigiama, draugo parašytą laišką, prie kurio pridėjo ir asmenines įžvalgas.

„Prieš dvi minutes mano geras draugas Šarūnas Černiauskas parašė:

„Ir iškart pasakau, kad Siena vis dar nepriėmė sprendimo dėl pasilikimo ar pasitraukimo iš „Contribee“. Ir esam dėkingi visiems mūsų bendruomenės nariams, kurie tai supranta ir iš platformos neišeina.

Skirmantas Malinauskas velnių nusipelno nei kiek ne mažiau. Dėl neatsakingumo, šališkumo ir visiško nesusimąstymo apie tai, kaip jo veiksmai palies niekuo dėtus žmones. Skirmantas sugalvojo įšokt į šūdų malūnėlio traukinį, paleist krūvą spekuliacijų, išvadint Andrių Tomkum (kas yra labai tomkiška, beje). Paskui dar atėjo ilgių pasimatuot. O svarbiausia – jis visa tai darė disponuodamas fragmentuota, nepilna, gal net vietomis iškraipyta informacija, ir visa tai pagardino nuosavomis spekuliacijomis“.

Yra tik sutapimas, kad Šarūnas šiuo metu dirba su Andriumi Tapinu – gauna pajamas per „Contribee“ ir tikrai nėra nešališkas. Bėda net ne tai. Jis mano draugas, mes išsiaiškinsim, galiu žemai nulenkęs galvą priimti jo kritiką. Bėda, kad jis nesusigaudo situacijoje, kurioje atsidūrė, o asmuo, kuris jam galėtų padėti, jį tik klaidina.

Važiuojam. Ką tik advokato Gintaro Černiausko žmona Laura Daumantaitė pasitraukė iš “Contribee“ valdybos pirmininkės pareigų.

Tai savaime didelis įvykis, bet nepalyginamai didesnis įvykis yra tai, dėl ko griūva šis kortų namelis, ir kodėl tiek daug žmonių manė, kad paslaptį pavyks išsaugoti, ir niekas apie ją nekalbės.

Kai pradėjau dirbti šį darbą sakiau, kad nebijosiu kalbėti apie visas temas, nesvarbu, kas jose minimi.

Taigi, daugelis Lietuvos kūrėjų į „Contribee“ perėjo dėl to, kad jiems buvo pranešta (pirmiausia Andriaus Tapino), jog „Patreon“ yra antiukrainietiška bendrovė. Tai – visiškas melas, laikas tai parodė.

Akiratyje – ir „Blue/Yellow“

O kas yra tiesa? „Contribee“ kortų namelis ėmė byrėti dėl itin skandalingo įvykio. Buvęs šios bendrovės vadovas, vis dar vienas iš didžiųjų akcininkų, didžiulę įtaką įmonei turintis Gediminas Ratkevičius „pasiskolino“ lėšas ne šiaip iš įmonės. Pinigai buvo persivesti iš „Blue/Yellow“ sąskaitos.

Tai buvo daugiau nei 130 tūkst. eurų. Pinigai buvo ne šiaip pasisavinti, buvo pakeistas Jonas Ohman prisijungimas prie paskyros, tam, kad jis negalėtų greitai pamatyti dingusių lėšų.

Skaičiavimas buvo paprastas, Jonas gana retai prisijunginėja, todėl bus galima laimėti laiko. O svarbiausia, išaiškėjus skandalingam įvykiui niekas nenorės apie jį kalbėti, nes tai būtų paskutinis vinis į „Contribee“ reputacijos karstą, bet tai taip pat galėtų paliesti sąžiningai veikiančią ir niekuo dėta didelę organizaciją, kuri renka paramą Ukrainai.

Neįtikėtina, bet tai puikiausiai suveikė. Nei „Blue/Yellow“, nei „Contribee“ apie tai viešai nepranešė bijodami reputacinių rizikų. Vis dėlto, ikiteisminio tyrimo duomenys rodo, kad vienas iš „Contribee“ atstovų kreipėsi į teisėsaugą. Jis, kad ir kaip būtų juokina, pats buvo atleistas valdybos, kuriai iki šiol vadovavo L. Daumantaitė.

Dėl šio valdybos sprendimo vyksta teismai, bet matote, kartais pakanka kelių įrašų socialiniuose tinkluose, ir nereikia ilgų teismų, vadovai patys supranta, kad kėdėje per karšta pasidarė.

Dar daugiau, ikiteisminiame tyrime vertinami keli epizodai, kur dabartinis „Contribee“ vadovas ir akcininkas Adrijus Jakučionis galėjo atlikti pervedimus iš bendrovės sąskaitų. Pabrėžiu, jam jokie įtarimai nepateikti, vertinami faktai, bet tai, kad jis dabar save pristato kaip niekaip istorijoje nedalyvavusį asmenį, mažų mažiausiai kelia šypseną.

Galėčiau dar daug rašyti, bet sustosiu čia. Neatakuokit manęs už tai, kad aiškinuosi tiesą ir ją pranešu žmonėms. Ne aš kaltas, kad „Contribee“ tokios bėdos ir dėl to problemų turi sąžiningi kūrėjai. O svarbiausia, pripažinkim, kad keli mažai kam iki šiol žinomi asmenys sukūrė situaciją, kai dabar gali laikyti už kiaušų paėmę gerai žinomus žurnalistus ir visuomenininkus.

Ir ši situacija gali spręstis vieninteliu būdu – per viešumą ir esminius pokyčius įmonėje, kurie po mano epizodų jau prasidėjo.

Beje, plačiau apie tai kalbėsiu 17.20 per LRT radiją. 15min man pasiūlė tiesioginius debatus su Andriumi Tapinu rytoj, sutikau, bet esu tikras, kad nesutiks jis. Tiesa yra svarbu“, – socialiniame tinkle dėstė S. Malinauskas.

 

 

Tai – ne pirmas tinklaraštininko įrašas, gvildenant „Contribee“ temą. Sekmadienį feisbuke savo atsaką į anksčiau S. Malinausko paskelbtą informaciją pakomentavo ir čia minimas A. Tapinas. Jis teigia, kad tai, ką viešina S. Malinauskas, yra netiesa.

Informaciją neigia

„Paaiškinimas, kaip manipuliuoja ir sako netiesą S. Malinauskas. Labai ilgas tekstas, bet tokiais atvejais reikia remtis raštais ir datomis, kurių nesumanipuliuosi.

Po šios dienos jo epizodo apie „Contribee“, kuriame kažkiek laiko skirta ir mums, tikintiems Skirmantu kaip teisybės skleidėju kilo papildomų klausimų ir abejonių, ar čia „Laisvės TV“ neveikia kaip gerais Tomkaus laikais.

Bet vėl turime situaciją, kai S. Malinauskas skelbia netiesą ir manipuliuoja, jam informaciją pateikę šaltiniai arba jį klaidina arba tiesiog naudojasi.

Štai čia kelios esminės citatos iš jo video:

– „A. Tapinas nusprendžia šitą informaciją nuslėpti ir pasinaudoti asmeniniais tikslais“.

– „Jis nueina pas akcininkus ir sako: „Arba mes, kaip didžiausi klientai, traukiamės ir jūs turėsite didelių bėdų, arba jūs mums parduodate savo verslą mūsų nurodytomis sąlygomis“.

– „Mano galva (S. Malinausko) čia yra geri Tomkaus laikai“.

– „Ką jam reikštų pasakyti, jeigu aš (S. Malinauskas) būčiau „Contribee“, žinai, Skirmantai, mūsų vertybės nesutampa, eik lauk iš mano platformos“.

– „Iš kur viešoji įstaiga gali turėti tiek pinigų, kad galėtų pirkti privačius verslus. Jeigu žmonės skiria paramą, yra labai keista pirkti kažkokius verslus ir gauti iš to naudą“.

„Kodėl Andrius Tapinas turi išskirtinę teisę kalbėtis su „Contribee“ akcininkais, kai kiti apie tai nieko nežino?“.

Išdėstė chronologiškai

Tai iš eilės.

S. Malinauskas kalba apie tai, kad sužinojęs apie „Contribee“ bėdas, aš jas nuslėpiau. Štai, yra aiški chronologija:

Liepos 11 mane pasiekia informacija apie „Contribee“ bėdas, skolas, akcininkų konfliktus ir pakeistas valdybas. Pradedu aiškintis, pamatau skolas VMI, ir liepos 16 laišku paprašau susitikimo su „Contribee“ vadovais ir akcininkais, kad jie galėtų atsakyti į mano klausimus apie situaciją, kas vadovauja bendrovei, kokios yra skolos ir kokie sprendimo būdai. Taip pat laiške informuoju, kad po šio pokalbio tikiuosi matyti aiškesnę padėtį ir spręsti apie tolimesnį „Laisvės TV“ likimą platformoje ir situacijos viešinimą.

Susiderinamas nuotolinis susitikimas liepos 22 dieną, jo metu patvirtinami faktai apie buvusio vadovo pasisavintas lėšas/„paskolą“, pripažįstama, kad dėl aplaidaus tvarkymosi susidarė rimta skola VMI bei advokatas Gintaras Černiauskas išsako suinteresuotumą išpirkti „Contribee“ akcijas. Man kyla didelių abejonių, ar tai būtų aiškus ir skaidrus sandoris. Sutariama, kad iki rugpjūčio pradžios „Contribee“ pateikia planą, kaip bus išspręstas akcininkų konfliktas, ir kas toliau vadovaus įmonei, o „Laisvės TV“ pateiks savo sprendimus.

Rugpjūčio 1 laišku informuojame, kad „Laisvės TV“ nemato jokių būdų toliau dirbti su „Contribee“, jeigu joje bet kokia forma (akcininkai, direktoriai, vadybininkai, konsultantai) lieka dirbti Gediminas Ratkevičius ir Adrijus Jakučionis, ir jeigu nauji investuotojai yra su buvusiais akcininkais arba jų teisininkais susiję asmenys.

Taip pat rašau, kad nutraukdami ryšius su „Contribee“ mes turėsime savo rėmėjams pasiūlyti alternatyvą bei paaiškinti, kas nutiko ir pasitraukimo iš platformos motyvus, todėl savo turimais kanalais mūsų situacijos matymą ir pasitraukimo motyvus neišvengiamai turėsime pranešti viešai.

Toliau prasideda tolimesnis akcininkų konfliktas, kuriame vieni sako, kad vyksta derybos su investuotojais, kiti sako, kad visos joms žinomos derybos yra nutrauktos.

Rugpjūčio 5 dieną dar sulaukiame „Contribee“ valdybos pirmininkės laiško, kuriuo ji kaltina, kad mūsų elgesys jai atrodo kaip kažkoks prisidėjimas prie įmonės veiklos perėmimo.

Tą pačią dieną aš atsakau, kad „Laisvės TV“ vienintelis interesas buvo išvengti finansinių nuostolių ir ieškoti sprendimų, kaip „Contribee“ konfliktas gali būti išspręstas ir įmonės veikla tęsiama skaidriai ir aiškiai. Šitame laiške pirmą kartą užsimenu, kad dėliojausi visus įmanomus sprendimus ir buvo svarstymas išpirkti įmonės akcijas ir taip išspręsti problemą, bet po valdybos pirmininkės laiško supratau, kad toks pasiūlymas irgi galėtų būti laikomas kaip „veiklos perėmimas“, tuo susirašinėjimą galime ir baigti, mes traukiamės ir apie tai informuojame viešai.

Rugpjūčio 6 dieną „Contribee“ direktorius Adrijus Jakučionis man rašo, kad net nežinojo apie tokius svarstymus ir jis norėtų išgirsti bent jau mano pasiūlymą, jeigu toks būtų.

Rugpjūčio 7 mes susiskambinam su abiem pagrindiniais akcininkais, aš pateikiu UAB „Laisvės media group“ pasiūlymą, o taip pat sąlygą, kad mes turime pamatyti, kokia yra reali finansinė bendrovės padėtis, ir sulaukti greito ir aiškaus atsakymo.

Pasiūlymą pateikė ne „Laisvės TV“, kaip meluoja S. Malinauskas arba jo šaltinis jį klaidina. Šita įmonė nuo metų pradžios vykdo komercinę veiklą – organizuoja renginius, leidžia knygas („Pranešėjas ir Prezidentas“ buvo paskutinė knyga, kurią išleido „Laisvės TV“. Vėliau nuspręsta visą su „Laisvės TV“ laidų kūrimu, tiriamąja žurnalistika, visuomeninėmis paramos akcijomis nesusijusią veiklą iškelti į UAB.

Aš apie tokį pasiūlymą informavau ir investuotojų į „Contribee“ atstovus, kurie palaikė tokį galimą konflikto sprendimo būdą.

Rugpjūčio 8 gavau iš pradžių teigiamą atsakymą ir paruošėme ketinimų protokolą bei dar kartą paprašėme bendrovės skolų sąrašo. Rugpjūčio 9 buvo gautas „Contribee“ akcininko Ratkevičiaus laiškas, kad vis dėlto mūsų pasiūlymas netinka, nes dar gali būti kažkokie nauji investuotojai.

Šitas sprendimo būdas irgi nepavyko, todėl nedelsiant, rugpjūčio 10 dieną, viešai informavome, kad „Laisvės TV“ traukiasi iš „Contribee“ klientų.

Visus laiškus ir jų tikslumą gali patvirtinti kiti akcininkai ir investuotojai, kurie taip pat dalyvavo šiame susirašinėjime.

Nepraleis jokios progos įkąsti?

Tai dabar apie S. Malinausko pasisakymus:

Sakyti, kad aš nuslėpiau informaciją ir dėl savo asmeninių tikslų (suprask, bendrovės įsigijimo) yra manipuliacija. Iš datų aiškiai matosi, kaip aš susirinkinėjau informaciją ir bandžiau ieškoti sprendimų, kad „Laisvės TV“, o ir visi kūrėjai, nesitrauktų iš „Contribee“ ir nepatirtų neišvengiamų nuostolių. Apie tai, kad priėmus sprendimą trauktis bus apie tai pranešta visiems, buvo pasakyta pačiame pirmame laiške. Ar reikėjo kaip Skirmantui pasiėmus vieną faktą išstoti viešai ir sakyti: „Va, „Contribee“ turi VMI skolą, žiūrėkit, ką darom“.

Sakyti, kad aš akcininkams sakiau, jog jūs mums parduodate savo verslą mūsų nurodytomis sąlygomis arba turėsit didelių bėdų, yra visiškas melas ir manipuliacija – iš laiškų ir datų aiškiai matosi, kad iki rugpjūčio 5 dienos net nebuvo jokios kalbos apie tai, kad aš tapčiau tuo investuotoju ir jau mums priėmus sprendimą trauktis, patys „Contribee“ akcininkai dar inicijavo pokalbį, kad sužinotų, ar man būtų įdomu pirkti ir kokia būtų kaina. Tai Skirmantas ar jo šaltinis tiesiog apverčia situaciją aukštyn kojomis ir gaunasi jam „Tomkaus laikai“.

Sakyti, kad iš kur pas viešąją įstaigą „Laisvės TV“ tiek pinigų kažką pirkti, ir kaip čia už žmonių paramą pirkti verslus – yra visiškas melas. Kaip suprantu, Skirmantas įrašė epizodą penktadienį, šeštadienį jis galėjo paskaityti mano įrašą, kuriame aiškiai buvo nurodyta, kokia įmonė būtų pirkėja, suprasti, kad tiesiog suklydo dėl „Laisvės TV“ dalyvavimo ir tiesiog pakoreguoti epizodą. Bet jis paliko netiesą. 

Sakyti, kad jei būčiau nusipirkęs „Contribee“ platformą, ką man reikštų pasakyti – mūsų vertybės nesutampa, eik lauk iš mano platformos – irgi yra jokiais argumentais nepagrįsta manipuliacija emocijomis, dar parodanti, kad jis gal nelabai supranta, kaip yra valdomi verslai, kuriuose yra ir kiti investuotojai, kuriems svarbu ne emocijos, o tvari veikla.

Išvada gan paprasta – S. Malinauskas nepraleis jokios progos įkąsti „Laisvės TV“ (prisimenu, kad paskutinį kartą jis net sukūrė atskirą rubriką savo kanale „Įdomiausi mėnesio įvykiai“, kad galėtų dar kartą atsakyti ir turėti paskutinį šansą įkąsti „Laisvės TV“. Tai buvo vienintelis toks „Įdomiausių įvykių“ video ir viskas tuo baigėsi.) Jeigu pavyktų dar padaryti, kad „Laisvės TV“ rėmėjai ja nusiviltų ir pasitrauktų, tai iš viso super.

Kodėl jis taip nuosekliai tą daro – ar dėl asmeninių praeities įsižeidimų, ar dėl kitokių tikslų – sunku pasakyti.

Viskas tvarkoje, laisva šalis, galima kalbėti, ką nori, bet šį kartą jo šaltinis juo pasinaudojo ir pateikė nepilną/neteisingą informaciją. Neabejoju, kad šaltinis buvo gavęs visus šituos susirašinėjimus ir galėjo juos perduoti Skirmantui.

Arba tiesiog buvo labai apsidžiaugta gavus šansą apvemti „Laisvės TV“, palyginti su Tomkum ir paskubėta manipuliuojant.

Kol Skirmantas galvos, kokiu formatu atsakyti ir būtinai pasiimti paskutinį žodį, dar keli dalykai:

Ar galėjom pasielgti geriau? Galbūt reikėjo pamėginti į sprendimų paiešką įtraukti ir kitus „Contribee“ kūrėjus, kaip vėl manipuliuoja Skirmantas, – jokios išskirtinės teisės kalbėtis su „Contribee“ mes neturėjom – susodint ir pasakyt, chebra, va, tokia situacija, mes ieškom sprendimų. Tikrai galėjom, dabar šaukštai po pietų. Bet reikia suprasti žinios netikėtumą supratus, kad vėl atsidūrėm keistoje situacijoje, ir laiką, per kurį viskas įvyko.

Grįžtant prie tolimesnių sprendimų – nuo rytojaus pradėsime kalbėtis su visais mūsų rėmėjais, kurie buvo „Contribee“ platformoje, atsakysim dar į papildomus klausimus, jeigu tokių bus, kad ir po šito įrašo ir paaiškinsim, kaip patogiausia pereiti į naują vietą ir kokia ta vieta.

 

 

Nebuvo laiku pateiktos finansinės įmonės deklaracijos

ELTA, cituodama „Delfi“, rašo, kad įmonės direktorius A. Jakučionis išsiuntė laišką platforma besinaudojantiems turinio kūrėjams, informuodamas apie buvusio įmonės vadovo, neatitikusio įmonės reputacijos reikalavimų, atleidimą.

„Vienas iš buvusių vadovų pažeisdamas bendrovės vidaus tvarkas savavališkai sudarė paskolos sutartį su bendrove savo asmeninėms reikmėms. Paaiškėjus šiam faktui, iš jo buvo pareikalauta nedelsiant grąžinti pinigus, ką jis ir padarė, todėl niekas žalos nepatyrė. Buvęs vadovas dėl šio įvykio buvo iškart atleistas iš užimamų pareigų“, – laiške turinio kūrėjams, kurį gavo ir „Delfi“, rašė A. Jakučionis.

Jis taip pat nurodė, kad praeityje nebuvo laiku pateiktos finansinės įmonės deklaracijos, tad įmonė laiku nemokėjo mokesčių. Dėl to įmonėje šiuo metu tikslinama mokesčių deklaracija Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir yra susidariusi skola.

Visgi, kaip teigė A. Jakučionis, įmonė pateikė visus reikalingus dokumentus ir per rugpjūčio mėnesį turės patvirtintas galutines deklaracijas, todėl skola bus panaikinta.

VMI „Delfi“ patvirtino, kad „Contribee“ mokestinė nepriemoka siekia 73 tūkst. eurų. Šių metų birželio pabaigoje įmonė buvo skolinga „Sodrai“ 3,2 tūkst. eurų, o rugpjūčio 8 dieną skola tesiekė 6 eurus.

Portalui apie vykdomą ikitesminį tyrimą patvirtino Kauno apygardos prokuratūra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų