Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl eurokomisaro kandidatūros valdančioji koalicija planuoja rinktis pirmadienį

2024-08-14 09:10 diena.lt inf.

Valdančioji koalicija planuoja pirmadienį rinktis dėl Lietuvos kandidato į Europos Komisiją (EK).

Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / I. Gelūno / BNS nuotr.

„Pirmadienį susitiksime koalicinėje taryboje grynai šiam klausimui dedikuotame posėdyje ir tarsimės, kaip šį klausimą išjudinti“, – trečiadienį Žinių radijui sakė Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas.

Jis pabrėžė, kad konservatorių lyderio, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūra, kaip kandidato į eurokomisarus, koalicijai niekada nebuvo pristatyta.

„Niekada mes nešnekėjome, kokį portfelį ši kandidatūra galėtų gauti, kokie apskritai portfeliai likę ir panašiai. (...) Nors daug kas čia skubėtų iš konservatorių Gabrielių Landsbergį paskirti, bet šitą procesą reikia suorganizuoti normaliai, nes Seimas dėl to turės balsuoti“, – teigė V. Mitalas.

Anot jo, dėl to Seimas turėtų rugpjūtį dar kartą rinktis į neeilinę sesiją.

„Tylos, amžino įšalo situaciją reikėtų pakeisti, sušildyti ir tada klausimą išspręsti, ir tikriausiai iki rudens sesijos. Iš tikrųjų reikia išspręsti kuo greičiau, jau per daug laiko šitas klausimas voliojamas“, – kalbėjo V. Mitalas

Antradienį Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė paskelbė, jog partija siūlo savo kandidatus į EK.

„Laisviečių“ lyderė tarp galimų kandidačių įvardijo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) vadovę Margaritą Šešelgytę, advokatę Dovilę Burgienę, NASDAQ vadovę Armintą Saladžienę, mokslininkę Urtę Neniškytę, „Vinted“ įkūrėją Mildą Mitkutę, Europos Sąjungos ambasadorę Jungtinėse Valstijose Jovitą Neliupšienę, buvusią prekybos tinklo „Maxima“ generalinė direktorę Kristiną Meidę, buvusią „Swedbak“ vadovę Dovilę Grigienę, „Telia“ vadovę Giedrė Kaminskaitė-Salters ir prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Žiniasklaida ir konservatoriai pagrindiniu Lietuvos kandidatu į eurokomisarus įvardija užsienio reikalų ministrą G. Landsbergį, jis sietas su plėtros eurokomisaro portfeliu.

Prezidentas yra teigęs, kad Lietuva turėtų orientuotis į ekonomikos, o ne užsienio politikos sritį kuruojantį eurokomisaro portfelį. Jo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas yra užsiminęs, kad premjerė ir finansų ministrė Gintarė Skaistė galėtų pretenduoti į EK narius.

Žiniasklaidoje taip pat minėta Vyriausybės kanclerės Giedrės Balčytytės kandidatūra.

Lietuvos kandidatą į EK siūlo Vyriausybė, jai turi pritarti prezidentas ir Seimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų