Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos vadovai sveikina Estiją su nepriklausomybės atkūrimo 33-iosiomis metinėmis

2024-08-20 07:20 diena.lt inf.

Lietuvos vadovai antradienį sveikina Estiją su nepriklausomybės atkūrimo 33-iosiomis metinėmis.

V. Skaraičio / BNS nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda, sveikindamas šalį, išskyrė draugystę, kuri sieja Lietuvą ir Estiją, palinkėjo šaliai stiprybės ir saugumo, klestėjimo.

„Dalijamės bendra istorine patirtimi, bendromis pamatinėmis vertybėmis, kartu sprendžiame įvairius tarptautinius klausimus ir vienodai suvokiame šiandieninius globalius iššūkius. Mus jungia glaudūs Lietuvos ir Estijos žmogiškieji ryšiai, kultūrinis bendradarbiavimas, taip pat pamatiniai politiniai įsipareigojimai Europos Sąjungoje ir Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje“, – rašoma prezidento sveikinime.

Anot jo, Lietuvai Estija visada išliks viena artimiausių partnerių ir sąjungininkių. Šalies vadovas taip pat akcentavo vienybės svarbą, Rusijai trečius metus tęsiant karą Ukrainoje.

„Nė neabejoju, kad ir toliau remsime Ukrainą, kovojančią už savo laisvę, iki pat jos pergalės bei ieškosime naujų būdų pagalbai telkti“, – rašė G. Nausėda.

Prezidentas išskyrė Lietuvos ir Estijos regioninį bendradarbiavimą Baltijos šalių, Šiaurės ir Baltijos šalių, Trijų jūrų iniciatyvos formatais.

Pasak jo, intensyvesnis bendradarbiavimas regioniniu lygiu padeda vieningai spręsti bendrus iššūkius ir įgyvendinti svarbius infrastruktūros plėtros projektus bei užtikrina dar aktyvesnes pastangas puoselėti visos Europos saugumą.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Estijos kolegai Lauri Hussarui (Lauri Husarui) ir parlamentui linkėjo, kad sklandus parlamentinis darbas atitiktų Estijos gyventojų poreikius ir kurtų saugią bei klestinčią šalį.

„Šiais metais, kai minime Baltijos kelio 35-metį, iš naujo įvertiname pasiekimus ir dar kartą įsitikiname, kad pasirinktas laisvės ir demokratijos kelias buvo svarbiausias žingsnis šiuolaikinėje mūsų valstybių istorijoje. Džiaugiuosi, kad šiandien padėdami šiuo keliu eiti kitoms valstybėms bendromis pastangomis giname demokratijos vertybes, tarptautinės teisės principus ir žmogaus teises ir laisves tarptautinėje erdvėje“, – sveikinime rašė V. Čmilytė-Nielsen.

1991 metų rugpjūčio 20 dieną vienbalsiu sprendimu atkurta Estijos nepriklausomybė. Aukščiausiosios Tarybos nutarimu nutraukta sovietų okupacija ir atkurta Estijos Respublika.

Atkurtą Estijos nepriklausomybę pirmoji pripažino Islandija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų